Álnéven dolgozott a The Last of Us írója a Borderlands filmen, mert az annyira gáz

Álnéven dolgozott a The Last of Us írója a Borderlands filmen, mert az annyira gáz

A népszerű videójáték-franchise filmadaptációján 10 író is dolgozott már, de egyelőre úgy tűnik, gyártási pokolba jutott a projekt.

Micsoda örömhír volt majd egy évtizeddel ezelőtt, mikor bejelentették a Borderlands mozifilmet. Azóta viszont sok víz lefolyt a Dunán, és hiába értek már véget a forgatások 2021-ben, egyelőre úgy tűnik nem nagyon jutnak egyről a kettőre a készítők. Ráadásul két évvel a forgatókönyv módosításait, illetve az újraforgatásokat követően a The Last of Us társírója és társalkotója, Craig Mazin úgy döntött, hogy nem akarja, hogy a nevét ehhez a projekthez kapcsolják, amely még mindig nem rendelkezik megjelenési dátummal vagy trailerrel.

Először 2015-ben robbant a hír, miszerint elkészül egy Borderlands mozifilm, de már akkor érezhető volt, hogy valami nincs rendben. Kezdjük azzal, hogy évekbe telt, mire sikerült rendezőt találni, illetve míg összeraktak egy épkézláb forgatókönyvet, a forgatásokról pedig már ne is beszéljünk. A Gearbox által fejlesztett népszerű sci-fi kooperatív, RPG elemekkel dúsított FPS videójáték alapján készült Borderlands film forgatását végül 2021-ben csak elkezdték. Olyan népszerű színészeket szerződtettek le hozzá, mint Cate Blanchett, Kevin Hart, Jack Black és Jamie Lee Curtis. Nem sokkal a forgatások befejezése után, 2021. júniusában láthattunk először fotókat a karakterekről, de újabb két év elteltével még mindig semmi kézzelfoghatót nem kaptak a rajongók a filmből.

Ezeket olvastad már?

2023. januárjában a dolgok csak rosszabbra fordultak, amikor megerősítették, hogy a filmet egy új rendező, Tim Miller vezetésével újraforgatják. Ehhez bevontak egy új írót, Zak Olkewicz-et is, hogy segítsen Millernek kibővíteni az elképzelései szerint a történetet. Mostanra pedig a projekt eljutott arra a pontra, hogy a film eredeti társszerzője, Craig Mazin nem akarja, hogy a nevét a Borderlands mozihoz kössék. A Writer's Guild weboldalán keresztül megerősítették, hogy a forgatókönyvek íróiként Eli Roth és Joe Crombie van megjelölve, utóbbi Craig Mazin álneve. Ez hasonló megoldás ahhoz, ahogyan annak idején a rendezők, akik egy olyan filmen dolgoztak, amit nem igazán éreztek a magukénak vagy egyszerűen nem akarták, hogy hozzákapcsolják a nevüket, a népszerű Alan Smithee álnéven dolgoztak a projekten. Jelenleg eléggé valószínű, hogy Mazin ugyanígy szeretne eljárni, mert nem akar kötődni többé a készülő filmadaptációhoz.

Mazin vígjátékok írásával vált ismertté, neki köszönhetjük többek között a Horrorra akadva 3. és a Másnaposok 2. részét is. Nemrégiben azonban váltott és inkább a drámák felé fordult: ő irányította az HBO elismert sorozatát, a Csernobilt, mielőtt a The Last of Us tévés adaptációján dolgozott volna.

A legdurvább az egészben a Borderlands film kapcsán az, hogy Mazinon, Rothon és Olkewicz-en kívül még számos más író is dolgozott a forgatókönyvön, köztük Aaron Berg, Oren Uziel, Juel Taylor, Tony Rettenmaier, Chris Bremner, Gary Ross és A bálvány alkotója, Sam Levinson.

Ne feledjük, hogy a film elsősorban az eredeti Borderlands játékon alapulna, amelynek a története nem tartozik a világ legösszetettebb vagy legnehezebben elmesélhető sztorik közé, ezért aztán nehéz elképzelni mi okozhatott ekkora káoszt a szkript megírása kapcsán.

Kövess Minket!



Gamer szótár