Senki nem írja meg úgy és adja át a színésznek a forgatókönyvet, mint Christopher Nolan

Senki nem írja meg úgy és adja át a színésznek a forgatókönyvet, mint Christopher Nolan

Christopher Nolan különös módon végzi a munkáját, de nem igazán lehet belekötni, hiszen fantasztikus alkotásokat köszönhetünk neki.

Elképesztő hype veszi körül az Oppenheimer című filmet, amelyben olyan színészek kaptak szerepet, mint Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Demon vagy éppen Robert Downey Jr., első sorban mégis mindenki amiatt szeretne már beülni rá, mert a rendezői székben Christopher Nolan foglalhatott helyett. Ráadásul a film bemutatója egybe esik a Barbiéval, és a két alkotás által létrehozott jelenség, a Barbenheimer Nolan szerint nagyszerű szolgálatot tesz az iparágnak.

Ezeket olvastad már?

A film egyébként az atombomba feltalálását igyekszik bemutatni, ami az emberiség történetében az egyik, ha nem a legfontosabb technikai – és sajnálatos módon harcászati – vívmánya is egyben. Mindeközben egy interjú során Nolanről kiderült, hogy jobban szereti a dolgokat a hagyományos módon csinálni. Christopher Nolan azt mondja, hogy nem hord magánál okostelefont, az asszisztense kezeli az e-mailjeit, és a forgatókönyveit internetkapcsolat nélküli számítógépen írja.

„A gyerekeim valószínűleg azt mondanák, hogy teljes mértékben ludditának [A luddizmus a korai angol munkásmozgalom egy sajátos megnyilvánulási módja, követői pedig a ludditák voltak. Az egyik legfőbb jellemzője a technofób géprombolás volt, de nem azonos azzal, hanem magába foglalta a munkaadókkal folytatott harc legkülönbözőbb formáit is: az illegális szervezkedést, a tárgyalásokat a munkaadókkal, a zavargásokat, esetenként a fegyveres összecsapásokat a hatóságokkal, és teljes gyárak megsemmisítését. – a szerk] tartanak. Valójában én azért ellentmondanék ennek. Úgy gondolom, hogy a technológia és az, amit nyújtani tud, csodálatos. Az én személyes döntésem az, hogy mennyire vonom be az életembe.”

Az Oppenheimer rendezője elmondta, hogy nem idegenkedik a technológiától, de úgy találja, hogy az elvonja a figyelmét a munkájáról.

„Ha én magam készítem az anyagot és írom a saját forgatókönyveimet, akkor nem lenne túl hasznos számomra, ha egész nap egy okostelefonon lógnék.”

Nolan elmondta, hogy a dolgok analóg módon történő elvégzése iránti preferenciája nem áll meg itt, hiszen még a szkriptet is a hagyományos úton juttatja el a színészeinek. Ez azt jelenti, hogy e-mail helyett inkább személyesen adja át azt, és emiatt például még Írországba is elrepült Murphyhez, majd megvárta, amíg a színész elolvassa a forgatókönyvet.

„Az emberek azt fogják kérdezni, hogy miért dolgozol titokban? Nos, ez nem titoktartás, hanem magánélet. Arról szól, hogy ki lehet próbálni dolgokat, el lehet követni hibákat, és a lehető legkalandosabbnak kell lenni. Ahhoz pedig, hogy le tudj ülni valakivel, aki épp csak elolvasta, amit írtál, és megtudhasd a véleményét, illetve lásd hogyan kapcsolódik hozzá, azt szemtől szemben teheted csak meg.”

Nolan 2020 decemberében már beszámolt a People magazinnak arról, hogy van egy kis egyszerű telefont használ, mivel nem akarja, hogy könnyen hozzáférjen az internethez, amikor unatkozik. A The New York Times 2014. októberében arról is beszámolt, hogy Nolannek nincs külön e-mail címe, miközben az asszisztense kezeli az elektronikus leveleit is, és a legfontosabbakat kinyomtatja neki.

Kövess Minket!



Gamer szótár


Közvetítések