Idő előtt befuthat az AMD két új videókártyája

Idő előtt befuthat az AMD két új videókártyája

A erejüket tekintve sokan kíváncsiak a teljesítményükre és hogy mire lesznek képesek az Nvidia lapkáival szemben.

Az AMD határozottan húzza az időt, amikor az új generációs grafikus kártyákról van szó, de az olyan GPU-k, mint a Radeon RX 7800 és RX 7700 még szeptember vége előtt megérkezhetnek. Ha a friss pletykák igaznak bizonyulnak, az azt jelenti, hogy a "pirosak" hamarosan akcióba lendülnek, hogy felvegyék a harcot az RTX 4070 Ti és RTX 4060-hoz hasonló kártyákkal.

Egyes hírek szerint az AMD Radeon RX 7800 megjelenési dátuma látszólag már nincs messze, és egyelőre nehéz eldönteni milyen erőt képviselhet majd, mivel nem feltétlenül azért adnak ki ilyen hardvereket, hogy kifejezetten az Nvidia monstrumjaival versenyezzenek. Ez abból is látszik, hogy zászlóshajójuk, a Radeon RX 7900 XTX teljesítményét tekintve valahol az RTX 4090 és az RTX 4080 között helyezkedik el. Talán ez jó dolog, talán nem, de az biztos, hogy legalább alternatívát kínálnak a mostanában nem épp a rajongók kedvencének mondható zöldek kártyáival szemben.

Ezeket olvastad már?

A következő AMD RDNA 3 grafikus kártyákat – RX 7800 és RX 7700 –, ha minden igaz, akkor az idei Gamescomon jelentik be, ezen túlmenően pedig állítólag szeptemberi megjelenési dátumot céloz meg a vállalat. A specifikációkat tekintve az RX 7800 Navi 32 GPU-val, 16 GB VRAM-mal és 60 Compute Unit (CU) egységgel lesz felszerelve. Középkategóriás társa, az RX 7700 ugyanannak a lapkának a kevésbé erős változatát, 12 GB memóriát és 48 vagy 54 CU-t használhat a végleges konfigurációtól függően.

Viszont amíg az új AMD grafikus kártya felbukkanása jó dolog, mi továbbra is türelmetlenül várjuk az FSR 3.0-t, vagyis a vállalat válaszát az Nvidia DLSS 3-ra. Jelenleg az olyan funkciók, mint az AI Frame Generation egyértelmű előnyhöz juttatják az RTX 4000 kártyákat az RDNA 3-mal szemben, de a rivális Fluid Motion Frames technológia is hasonló, fps-növelő képességekkel képes felruházni az RX 7000-es termékcsaládot.

A két nagy csatája tehát tovább folytatódik, de a jövőben az is kérdéses lesz, hogy vajon az Intel fel tud-e zárkózni ezen a téren hozzájuk – egyelőre az Arc A770 and A750 nem mondható túl erős megoldásnak a videókártyák terén, de ez akár változhat is.

Kövess Minket!



Gamer szótár