CS:GO: A kiskapuk és hazugságok, amelyek életben tartják az illegális szerencsejátékozást

CS:GO: A kiskapuk és hazugságok, amelyek életben tartják az illegális szerencsejátékozást

Amíg senki sem figyelt, az illegális szerencsejátékozás a CS:GO ütőere lett. Megint.

Az utóbbi időben egyre több figyelmet kapnak a Counter-Strike-os skinek és ezzel együtt az ezekre épülő szerencsejátékozás is. Mióta a G2 bejelentette m0NESY 18. születésnapját követően, hogy a CS:GO Roll lesz az egyik kiemelt szponzoruk, azóta a CS:GO világ minden szereplője kapja a savat az ilyen jellegű kapcsolataiért: először az érintett szervezetet és oldalt hurcolták meg, mostanra pedig más oldalak, az ezeket promótáló személyek, a kereskedők, a streaming platformok és maga a szerencsejátékos tevékenység is a közösség kereszttűzébe került. De hogyan is fest 2023-ban a CS:GO-s gambling világa?

Spoiler: borzalmasan sötéten. Az elmúlt hónapokban mi is foglalkoztunk már egy-egy problémával ezen a területen és a Valve ritka, de annál nagyobbat szóló reakcióiról is beszámoltunk. De a héten egy, a közösségben jól ismert YouTuber ennél is továbbment. HOUNGOUNGAGNE még hónapokkal ezelőtt tett közzé egy felhívást, miszerint sok-sok évnyi ódzkodás után úgy döntött, hogy hajlandó elfogadni szerencsejátékos oldalaktól szponzorációkat, amennyiben azok megfelelnek a morális elvárásainak. Amit viszont nem sejtettek ezek az oldalak, hogy ebből nemsokára egy olyan videó születik meg, amiben a teljes CS:GO gambling piacról lerántja a leplet szakértők és áldozatok bevonásával. A videó legfőbb pontjai arról szólnak, hogy 1) milyen kiskapukkal és hazugságokkal kerülik ki a szerencsejátékos szabályozásokat ezek az oldalak, 2) milyen az elérhetőségük a kiskorúak számára és 3) hogyan okoznak függőséget ezek által.

Mint arra HOUNGOUNGAGNE is rávilágít, mostanra a 300 legnagyobb Twitch-streamer háromnegyede és az ismertebb CS:GO YouTuberek négyötöde reklámoz valamilyen gambling szponzort. Továbbá az e-sportok világában a G2 mellett más szervezetek, rendezvényszervezők és önálló játékosok is elfogadnak ilyen oldalaktól származó pénzeket. Ennek pedig az lett a következménye, hogy sok hagyományos szponzor mára egyszerűen kivonult a piacról, mert nem akarnak és nem tudnak az olykor ötször annyit fizető gambling szponzorokkal versenyezni a limitált reklámozási felületekért. Csak hogy értsük, milyen összegekről is van szó: HOUNGOUNGAGNE szerint az ő megkeresései között olyan is volt, ami havi 120 ezer eurót fizetett volna neki a 726 ezer feliratkozós csatornáján való megjelenésért.

Ezeket olvastad már?

Hogyan működnek a CS:GO-s gambling oldalak?

Kezdjük a szabályozásokkal, illetve ezek hiányával. Ha történik valami botrányos gamblinghez, fogadáshoz köthető dolog az e-sport világában, akkor rendszerint ez kéz a kézben jár az olyan mondatokkal, minthogy az üzemeltető cégek valamilyen karib-tengeri adóparadicsomban vannak bejegyezve vagy olyan helyeken, ahol nagyon könnyen megszerezhető a szerencsejátékos/sportfogadói engedély. Már ha egyáltalán szükséges ilyen a működésükhöz. Ha szereznek valamilyen papírt, akkor rendszerint ezekre mutogatva azt mondják az oldalak, hogy nincs itt semmi látnivaló. De akad olyan oldal is, ahol még csak ezt a látszatot sem próbálják fenntartani. Az ilyen oldalak tevékenysége ugyanis gyakran nem számít jogilag szerencsejátéknak, a szürke zónában üzemel. Vannak olyanok (a CS:GO Roll is ide tartozik), akik azt állítják magukról, hogy ők skinekkel foglalkozó piacok. De vannak olyanok is, akik „csak sorsolásokat tartanak”. Eközben ezen oldalakat megnyitva teljesen egyértelmű a felhasználók számára, hogy ezek az állítások egyszerűen nem igazak és tényleg kaszinókról van szó.

De mégis hogyan lehetséges ez? Nos, a szerencsejáték egy elég jól szabályozott terület világszerte, mert általában valamilyen monopóliumszerű viszonya van a területtel az államnak – természetesen vannak kivételek, de ritka. Ha csak Európára koncentrálunk, akkor az a kisujjszabály, hogy minden egyes országban külön-külön szerezni kell egy engedélyt ahhoz, hogy ott működhessen egy ilyen oldal. Ugyanis az Európai Unióban nincs egységes szabályozás és nem elég egy engedély egy tagállamtól az uniós működéshez. Tehát nemhogy karibi engedéllyel, még egy némettel sem lehetne például Magyarországon működni. Ezek az engedélyek egyébként olyan kötelezettségekkel járnak, mint például a játékosok igazoltatása a korhatár vagy egyéb potenciális veszélyek ellenőrzése miatt, valamint a játékosok tevékenységének követése és vizsgálata az esetleges függőség kialakulásának megakadályozása végett. Mindez általában egy állami rendszeren keresztül történik. Vagyis elég alapos ellenőrzés van és rengeteg apró, országonkénti eltérés is akad ezen ellenőrzési formák kivitelezésében, ami sok pénzt és erőforrást igényel. Továbbá az engedélyekkel együtt az általános adózás mellett az országonkénti nyereményadók kifizetése is egy összetett kihívás, ami megint csak logisztikát igényel és így természetesen még további negatív hatással van a profitábilitásra. Viszont egy hagyományos szerencsejátékos oldalnak ezeket akkor is le kell nyelnie, ha tetszik, ha nem.

A CS:GO-s gambling oldalak viszont képesek kikerülni ezeket a profit maximalizálása érdekében. Olyan kiskapukat és hazugságokat használnak ki, amelyek miatt kiskorúak is bármiféle ellenőrzés vagy akadály nélkül szerencsejátékozhatnak. Az ilyen oldalak egyik megoldása az, hogy jogilag nem minősülnek kaszinónak, mert például van ingyenes része is a szolgáltatásuknak. Ebben az esetben nem szükséges, csak rendkívül előnyös az, ha valaki befizet. Ha valaki csak az ingyenes részt használja, annak nyilván van egy költsége az üzemeltetők részéről. De ez még mindig kisebb, mintha a szerencsejátékos szabályoknak akarnának megfelelni és a többség előbb vagy utóbb ráharap a horogra. Az is egy járható út, ha piacnak minősítik az oldalt, mert a skinkereskedelem vagy a ládanyitogatás maga nem illegális ilyen formában a legtöbb országban. Az megint más, hogy az üzlet közepére rendszerint bekerül egy kis rulett vagy valamilyen dobókockás játék, mielőtt kivehetnénk a „megvásárolt javakat”. De ilyenkor szigorúan nézve már csak egy, az oldalon értéknek számító dologgal lutrizunk, ami pont elég kiskapunak ahhoz, hogy ne jelenjen meg a világ összes adóhivatala a tulaj háza előtt.

Hogyan férnek hozzá kiskorúak?

Röviden úgy, ahogyan bárki más is: kell egy Steam-fiók, jobb esetben van egy felugró ablak, ahol ki kell pipálni, hogy elmúltál 18 és már mehet is az észnélküli hazárdírozás. HOUNGOUNGAGNE maga is kipróbálta ezt egy vadiúj fiók létrehozásával több oldalon is – egyszer sem merült fel, hogy a „14 éves vagyok amúgy” nevű fiókja mögött tényleg egy felnőtt áll-e vagy sem. De olyanokat is megkérdezett erről az egészről, akik kiskorúként kezdték a CS:GO gamblinget és már felnőttek azóta. Továbbá egy olyan játékost is, aki 12 évesen kezdte és még jelenleg is kiskorú. Egyes beszámolók szerint, ha volt is valamilyen ellenőrzés, az ritka volt és nem a regisztrációkor történt, hanem csak nagyobb nyeremény kifizetése előtt, ami talán még aggályosabb.

Itt jön be a képbe az is, ami miatt az egész videó megszületett: vagyis a rengeteg szerencsejátékos influencer és promóció. Ugyanis felettébb gyanús, hogy az egyébként szintén erősen leszabályozott szerencsejátékos hirdetési módok helyett a YouTuberekkel és a Twitch-streamerekkel együttműködő gambling oldalak többnyire fiatalabb korcsoportok tagjait képesek elérni és ezért nem is igyekeznek megfelelni a szabályoknak inkább, mert túl sok felhasználót veszítenének. HOUNGOUNGAGNE saját felmérése alapján – amelyet 9 227-en töltöttek ki – a válaszadók 70,9%-a kiskorúként kezdte a CS:GO-s szerencsejátékot. 70,9%! Értelemszerűen ez nem egy, a Counter-Strike-kal játszó populációra nézve reprezentatív felmérés volt. De ha csak azok töltötték ki nagyrészt, akik kiskorúként gamblingeztek, már az is bőven több kiskorút jelent, mint a világszerte legálisnak és egészségesnek tekintett 0.

Ebben a problémában viszont már nem csak a szerencsejátékos oldalaknak és az ezeket reklámozó influencereknek van felelőssége, hanem a platformoknak is, amelyek teret adnak az ilyen tartalmaknak. Mert a YouTube és a Twitch szabályai kifejezetten tiltják az ilyesfajta videókat, streameket, reklámot. Mégis, az említett platformok semmit sem tesznek ezek megakadályozása érdekében és ugyanúgy ajánlani fogják a CS:GO skines, rulettes videót egy 30 évesnek, mint egy 12 évesnek. Eközben még csendben örülnek is, mert a gambling tartalmak rengeteg nézővel járnak, azaz pénzt hoznak az ő konyhájukra is.

A szerencsejáték-függőségről

Talán mondanunk sem kell, hogy a szerencsejáték-függőség olyan veszély, amely a szenvedő fél számára többek között az életminősége romlásával jár és még segítséggel is csak igen nehezen, rengeteg felismerést követően kezelhető betegség. Viszont, amikor fiatalon válik valaki egy ilyen függőség áldozatává, abból még nehezebb kimászni, mintha felnőttként találkozna valaki a szerencsejátékkal. Mint a HOUNGOUNGAGNE videójában megkérdezett szakértő – és millió egy ezzel kapcsolatos tanulmány előtte – is elmondta, „ha fiatalon kezdi valaki, az növeli annak a rizikóját, hogy valódi szerencsejátékos zavar vagy függőség alakuljon ki”.

A kiskorúak egyszerűen nem elég érettek ahhoz, hogy helyesen kezeljék a szerencsejátékkal járó impulzusokat. Például azt, amikor látják, hogy majdnem a nagyértékű tárgy pörgött ki. Ezt az agy ugyanis úgy fogja fel, mintha nyertünk volna, de mégis ott a frusztráció, hogy nem. De a sunk-cost fallacyt, vagy magyarul ismertebb nevén a Concorde-effektust is sokkal nehezebben kerülik el a szerencsejátékozó fiatalok: ez az a jelenség, amikor azért költünk még több pénzt valamire, mert már sokat költöttünk előtte és menteni akarjuk a menthetőt, például visszanyerni az elveszített pénzt. A hirdetések kapcsán az is egy probléma a kiskorúak esetében, hogy a példaképeiktől hallanak ezekről az oldalakról. Vagyis sokkal könnyebben elhiszik azt, hogy nagyot lehet nyerni. Mindezt egyszerűen meg lehetne akadályozni a játékosok nagyrészénél akkor, ha az oldalak megfelelnének a szerencsejátékos szabályozásoknak és elvégzik a megfelelő szűréseket, vizsgálatokat és a streaming platformok is betartatnák a szabályokat. De ehelyett a CS:GO-s gambling oldalak világszerte több ezer, tízezer kiskorút áldoznak fel a profitábilitás oltárán, miközben a streaming platformok és az influencerek zsebre teszik a maguk részét.

Végszóként csak annyit szeretnénk mondani, hogy vigyázzatok magatokra és kerüljétek ezeket az oldalakat inkább. Ha pedig már beütött a baj, keressetek segítséget!

Kövess Minket!



Gamer szótár