S.T.A.L.K.E.R. 2, Forza Motorsport, Fable -  Hamarosan érkezik a 15. Gamescom

S.T.A.L.K.E.R. 2, Forza Motorsport, Fable - Hamarosan érkezik a 15. Gamescom

Az E3 bukásával a Gamescomon még nagyobb a figyelem, a szervezők szeretnének is lerakni egy hatalmas showt a rajongók elé.

Augusztus 23 és 27. között rendezik meg a 2023-as Gamescomot, az idei év egyik legjobban várt videójátékos eseményét. Azonban már 22-én este kezdetét veszi a show az Opening Night Live bemutatójával, amely számos nagy leleplezést és bejelentést tartalmaz majd. A nyitóest házigazdája idén is ismerős lehet azok számára, akik szeretik ezeket a videójátékos rendezvényeket, mert többek között a The Game Awardsért is felelős Geoff Keighley kapta ezúttal is a megtiszteltetést. A közel egy héten keresztül tartó expó helyszíne a kölni Koelnmesse kiállítási központ, avagy annyira nem is kell messzire utaznod, ha szeretnél belelátni abba, hogy a legnagyobb kiadók min dolgoznak jelenleg és miket fejlesztettek az elmúlt években. 

Sokáig úgy gondoltunk erre az eseményre, mint az E3 európai változatára, bár míg az óriás rendezvény a koronavírus okozta világjárvány óta eléggé szenved – érdeklődés hiányában például idén is elmarad –, addig a Gamescom az első, 2009-es rendezvény óta töretlenül népszerű és immáron 15. alkalommal rendezik meg. Persze a Gamescom is érezte a pandémia hatását, 2020-ban a bemutatók egy részét online költöztették, de tavaly és 2021-ben is lehetett követni az interneten a történéseket. Érdekesség, hogy a 2017-est Angela Merkel német kancellár nyitotta meg, de esport versenyeket is rendeztek, 2011-ben itt tartották az első Dota 2 International championshipet, ami a világbajnoksága a programnak, 2013-ban volt StarCraft II és három League of Legends-verseny is (köztük az EU LCS rájátszása), 2014-ben pedig a CS:GO ESL One Cologne 2014 majort tartották meg.

Ezeket olvastad már?

2018 óta a német videójáték-ipar szövetsége (game – Verband der deutschen Games-Branche) szervezi, előtte a Bundesverband Interaktive Unterhaltungssoftware (BIU) felelt érte, amely az Interaktív Szórakoztató Szoftverek Szövetsége. Ám nem 2009-ben indult útjára ehhez hasonló expó Németországban, ugyanis ez az esemény Lipcsében megrendezett Games Conventiont váltotta fel, amely 2002 és 2008 között futott élőben, majd 2009-ben és 2010-ben online, bár ez utóbbi már nem volt akkora esemény.

Visszatérve a Gamescomra, a világ legnagyobb játékipari rendezvényéről beszélünk (a kiállítási terület és a látogatók száma alapján), 2018-ban például 370 000 látogató és 1037 kiállító vett részt rajta 56 országból, 2019-ben még ennél is többen 373 ezren látogattak ki. A jelentősége azért is hatalmas, mert ahogy az E3 példájából is látjuk, a fizikailag megrendezett expók egyre inkább tűnnek el, a nagy kiadók szeretnek digitális és csak a saját termékeiket bemutató eseményeket tartani az utóbbi években. 

Azt már az idei eseményről is tudjuk, hogy a valaha volt legnagyobb show-val készül az Xbox, a rajongók pedig tűkön ülnek, hogy Valve végre megtanul-e háromig számolni és bejelenti-e a Half-Life 3-mat (nem valószínű). Összesen 1185 kiállító lesz, tiszteletét teszi a már említett Microsofton kívül a Nintendo is, de találkozhatunk a Segával, a Netflix-szel vagy épp a Bethesdával is, amely azért is érdekes, mert akkor már nagyon közel lesz a Starfield megjelenése, emellett a retro játékok és az indie-címek is kapnak majd egy kis rivaldafényt. Azonban nem csak ezekből áll majd a rendezvény, természetesen nem maradhat el a cosplayesek részlege sem, hogy egy olyan maradandó élményben legyen a kilátogatóknak része, amelyre egész életükben emlékezni fognak. Mi már nagyon várjuk. És ti?

Kövess Minket!



Gamer szótár