Mire számítunk a 2023-as Gamescomon – 1.rész

Mire számítunk a 2023-as Gamescomon – 1.rész

Rengeteg újdonságra számítunk a 2023-as Gamescomon, lássuk, milyen címekről tudhatunk meg többet az expón.

Ahogyan már beszámoltunk róla nektek, augusztus 22-én az Opening Night Live bemutatóval elrajtol a 2023-as Gamescom, amely utána egészen augusztus 27-ig, tehát közel egy héten át ontja magából az újdonságokat, bejelentéseket és egyéb programokat. Videójátékok egész sora kaphat újabb trailereket, játékmenet videókat, vagy árulnak el róluk friss információkat akár a megjelenésükkel kapcsolatban. Mivel idén már nincs E3, a kölni Gamescom lett a világ talán legnagyobb videójátékos kiállítása, ahova a legnagyobb cégek mind ellátogatnak, hogy beszámoljanak arról a rajongóknak, hogy hol tartanak a projektjeik. Persze idén már volt több hasonló bemutató, PlayStation Showcase, Xbox Games Showcase, Summer Game Fest vagy épp Ubisoft Forward, csak hogy néhányat említsek. Az ezeken bemutatott játékok közül több is visszatérhet, sőt többségében szeretnénk is, ha újabb részletekről rántanák le a leplet. Sokaknak azonban azok csalódást okoztak a felhozatallal, ez a GS kapcsán sem kizárható, szóval mindenki csak csínján bánjon az elvárásaival. Két részes sorozatunkban összeszedünk nektek olyan címeket, amelyre vagy számítunk a 9 nap múlva kezdődő rendezvényen, vagy nagyon szeretnénk, hogy ott legyen.

Kezdjük mindjárt a Valve-val, mert rengeteg pletyka terjedt el az interneten azzal kapcsolatban, hogy megtanulnak háromig számolni, és érkezhet végre valahára a Half-Life 3. Azonban sajnos a  pletyka, miszerint a Half-Life ott lesz a Gamescomon, egy Reddit-poszt miatt indult, amely egy elavult Gamescom-társalkalmazásra hivatkozott. A legvalószínűbb tehát, hogy nem lesz ott semmiféle bejelentés a harmadik résszel kapcsolatban, amennyiben a HL mégis jelen lesz valamilyen formában, akkor az egyik reálisabb lehetőség, hogy a Half-Life: Alyx PlayStation VR2 portjáról lesz szó. Erről ugyanis szintén egy ideje szólnak hírek, de hivatalosan soha nem jelentettek be ilyen projektet. Bőven benne van a pakliban ennek lehetősége, de még erre a bejelentésre sem tennénk fel a házat. Amit viszont maximálisan várhatunk a Valve részéről, az a Counter-Strike 2, amely hamarosan megérkezhet, így az biztosan kap még némi promóciót. Mivel ez most a Valve legfontosabb terméke, így valószínűleg a legnagyobb hangsúly a CS-n lesz, és kevesebb figyelem jut majd a Half-Life-ra.

Ezeket olvastad már?

Folytassuk a Microsofttal a sort, amely a valaha volt legnagyobb show-val készül az idei eseményre. Ugyan két hónapja már volt egy óriási Xbox-rendezvény, ennek ellenére az amerikaiak most sem aprózzák el, állítólag az egyik legnagyobb attrakció az Xbox számára elkülönített helyszín lesz, ami az ígéretek szerint az összes eddigi "bootht" (stand) felül tudja majd múlni. Összesen 150 játékállomás várja a rajongókat több mint 30 játékkal. Ugyan szeptember 6-án már érkezik a Starfield, a Bethesda óriási űrös RPG-je, a reklámból és a hype-ból sosem elég, biztosan kap újabb bemutatót a játék, azonban az is biztos, hogy ez már nem csak egy teaser lesz, hanem valamit villantanak majd. Sajnos az is kiderült, hogy viszont a játszható programok között nem lesz ott, tehát még azok a szerencsések, akik ott lesznek a helyszínen sem tudják hamarabb kipróbálni. A már említett Starfield mellett várható az új Forza Motorsport, az Ara: History Untold. Amik viszont nem biztos, hogy ott lesznek, mert nem sok szó esett róluk, de nagyon szeretnénk: az új Fable, az Avowed, a South of Midnight, a Clockwork Revolution, és a Senua's Saga: Hellblade 2. Azonban a megjelenés előtt ki lehet majd próbálni a S.T.A.L.K.E.R 2: Heart of Chornobylt, így arra is számítunk, hogy azzal kapcsolatban kapunk majd új információkat is. A várva várt folytatás fejlesztési munkái elég döcögősen haladtak előre az elmúlt másfél évben, de minden abba az irányba mutat, hogy hamarosan, december magasságában végre bárki belekóstolhat a Zóna szörnyűségeibe. A felsorolt címek mellett érdemes lesz majd figyelni a Towernborne-ra, ami egy hatalmas akció-kalandnak ígérkezik, ahol látványos animációkkal megtűzdelt, meseszerű környezetbe helyezett harcokban kell ellátni az ellenségek baját. Emellett kapunk majd új tartalmakat a The Elder Scrolls Online-hoz és a Microsoft Flight Simulatorhoz is. A S.T.A.L.K.E.R mellett a hírek szerint szintén lehet majd játszani a Payday 3-mal, Armored Core 6: Fires of Rubiconnal és a Cyberpunk 2077: Phantom Libertyvel is.

Szintén volt már bemutatója a nyáron a Ubisoftnak, azonban ez nem lehet akadály azelőtt, hogy újabb játékbemutatókat kapjunk tőlük. Ráadásul egy sor játék vár arra, hogy bemutatkozzon, így van mit mutogatnia a francia cégnek. Kezdjük az Assassin's Creed-franchise-zal, amely kötelékében összesen 12 projekt van. Persze közel sem biztos, hogy mind el is készül, de mindenképpen nagyon ambiciózusak. A legközelebbi darabja a szériának a Mirage, amely októberben érkezik, de ha a Starfield kap figyelmet, akkor a Mirage-t is szívesen néznénk még. Emellett a Codename Red és a Codename Hexe is megjelenhet, de akkor lennék a legboldogabb, ha az állítólagos Black Flag Remake-ről ejtenének pár szót. És ha már a kalózoknál vagyunk, a Skull and Bones is létezik még, meg is jelenik majd, bár nem érkeznek különösebben pozitív visszajelzések vele kapcsolatban. Most itt az esély megmutatni, hogy igenis halad a projekt és valahogy rávenni az egyre lemondóbb rajongókat, hogy érdemes érte pénzt kiadni. Emellett nem kizárt az Xdefiant megjelenése, de a The Crew Motorfest és a legújabb Prince of Persia, a The Last Crown is valószínűsíthetően megmutatja magát.

Végül, de nem utolsósorban utazzunk tovább keletre, egészen japánig, és nézzük meg, mit tartogathat számunkra a Sony. Itt volt talán a legnagyobb csalódottság májusban a Showcase után, ezt most javíthatnák egy ütős bemutatóval. Azonban a hírek szerint ez elmarad, ami abból a szempontból nem lenne meglepő, hogy utoljára 2019-ben jelentek meg a Gamescomon. A PlayStation még nyár elején közölte a GamesMarkt nevű német lappal, hogy nem vesz részt a kiállításon. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a Opening Night Live során nem láthatunk majd PlayStation-exkluzív játékokat, de más PS4- és PS5-játékok megjelenésére számíthatunk. Tehát nem vár majd minket újabb bemutató a Marvel' Spider-Man 2-ről, sem Marvel's Wolverine-ről vagy az Insomniac Games harmadik projektjéről, ami valószínűleg egy multiplayer cím lesz. Egyúttal The Last of Us-hírek nélkül is maradhatunk, de a Bloodborne PC-s/PS5-ös megjelenése sem lesz bejelentve.  

Kövess Minket!



Gamer szótár