32 csapat, de csak egy trófea – Indul az ESL Pro League 18. szezonja

32 csapat, de csak egy trófea – Indul az ESL Pro League 18. szezonja

Torzsi és a világ legjobb játékosai öt héten át küzdenek majd az örök dicsőségért a máltai ESL Pro League-en. Ne maradjatok le róla!

Már több mint nyolc éve, hogy elindult az elsőszámú Counter-Strike liga, az ESL Pro League. Az akkoriban még régiókra bontott szezonok nagyrészt online zajlottak. De a liga – az éppen csak a szárnyait bontogató CS:GO-ban – páratlan lehetőségnek számított már ebben a formájában is azzal, hogy 28 csapat számára rendszeres játékot és megélhetést kínált a tengeren innen és a tengeren túl. Azóta persze rengeteg változáson ment át az EPL, amelynek már a 18. szezonját nézhetjük ma: a formátum sokat javult, míg a csapatok száma és kvalifikációs lehetőségei folyamatosan fluktuáltak, de a nyeremények legalább szépen nőttek ezekkel együtt.

Az EPL-ekre gyakran a helykitöltő versenyként tekintünk, amikor elővesszük a versenynaptárat. Ennek ellenére számtalan szép pillanatot köszönhetünk ezen torna fináléinak. Ki ne emlékezne a Luminosity Gaming és a francia G2 maratoni, körömrágós, ötpályás Bo5-jére a harmadik szezonból, amikor Infernón csak hosszabbításban tudták eldönteni a felek, hogy ki is legyen a bajnok? Vagy az SK Gaming és a FaZe rivalizálására, amelynek egyik csúcspontja a 6. évad fináléja volt? Vagy a Liquid győzelmére a 9. szezonból, aminek köszönhetően egyetlen lépésre kerültek az Intel Grand Slamtől?

Ha már Grand Slamek, a NAVI és a FaZe szintén az EPL-eken zsebelte be az egymillió dollárt érő aranyrudakat. Most pedig három csapat is versenyben van azért, hogy az IGS ötödik szezonjában átvegye a vezetést: jelenleg a Vitality, az ENCE és a G2 is egy-egy győzelemmel rendelkezik az aranyat érő úton, a 18. szezon végén pedig jó esélye van mindannyiuknak a második strigula behúzására. De hogyan is fest majd a szezon? Mire számíthatunk idén ősszel?

A formátum

Körmérkőzéses helyett ezúttal is nyolcfős, vigaszágas-kiesési csoportkörökből áll a Pro League első szakasza. Továbbá lesz még egy utolsó esélye is az alsó ágon vesztes csapatoknak a továbbjutásra. Így lényegében nem is double, rögtön triple-elimination lesz az EPL csoportkörében. A legfontosabbat pedig nem is említettük még: minden meccs Bo3 lesz az elejétől a végéig!

A triple-elimination elég sok hibalehetőséget ad a csoportkörökben, de a végén alighanem a legjobbak jutnak majd tovább, csak úgy, mint tavasszal is. Már csak azért is érdemes lesz jól szerepelni itt, mert a rájátszás különböző szakaszai átugorhatóak lesznek teljesítmény alapon. A rájátszásban csoportonként négy csapat folytathatja a versengést, de attól függően kerülhetnek a legjobb 16, 12, vagy 8 közé a felek, hogy hányadik helyen jutottak tovább. Ezt leszámítva ez a szakasz marad a régiben, azaz egyenesági-kieséses formátum lesz – egy bukás és lehet csomagolni.

Ezeket olvastad már?

A csoportok

Az ESL Pro League 18. szezonjának A-csoportjában a Vitality, az Astralis, a NIP és a FURIA mellett olyan csapatokat láthatunk majd a szerverre lépni, mint a lengyel többségű ORKS, a nyári szünet alatt megújult Movistar Riders és GamerLegion, valamint az ausztrál Grayhound. Mondhatnánk, hogy ez alapján papíron egyetlen továbbjutást érő hely sorsa sem kérdéses a csoportban, de ez ne csapjon be bennünket: a Vitality után hatalmas a szakadék ebben a mezőnyben, itt még egy Astralisnak sincsenek garanciák, hiába néztek ki jól a nyári szünet után.

A B-csoport – bár papíron talán a legunalmasabb – minden bizonnyal izgalmas lesz a magyar rajongóknak, mert a világ legjobbjai között számon tartott ENCE és Heroic mellett a torzsit is magába foglaló MOUZ szintén itt versenyez. Nem is kétséges, hogy ez a három csapat indul a legjobb eséllyel a továbbjutás felé vezető úton. Az ellenfeleik olyan ötösök lesznek, mint a Rooster, a BIG, a Monte, az MIBR és az EG – ezek aligha rúgnak labdába velük. De miután minden csoportból négyen jutnak tovább, ezért nagyjából lehetetlen megmondani, hogy az utóbbi öt névből ki lesz majd a szerencsés negyedik helyezett.

A C-csoport erőviszonyai már jóval kuszábbak, mert a kisebb csapatok mellett tele van olyan nevekkel, akikben nem nagyon lehet megbízni jelenleg. Fél évvel ezelőtt még bátran mondtuk volna azt, hogy a FaZe, a fnatic és a NAVI lesznek a befutók. De ma? Egy 9z vagy egy Imperial még a cseréik után is képes lehet meglepetést okozni itt! És akkor az Apeksről, a korábban Rare Atom néven ismert 5yclone-ról vagy a malbsMd-vel érkező M80-ről még nem is beszéltünk. Ha ezek a csapatok nem is jutnak tovább, meglepetés győzelmeket még okozhatnak. Ezért ne ijedjünk majd meg, ha a három nagy név közül legalább az egyik a legalsó ágon találja magát vagy tovább sem jut.

A D-csoport sem tűnik egyszerűbbnek. Ezt jól mutatja, hogy a G2 a legstabilabb csapat innen, miközben átlagosan 2-3 játékosuknak élete formájában kell játszania ahhoz, hogy bármit is nyerjenek. Hozzájuk képest a még mindig éretlen Cloud9, a LAN-on életlen 9INE, a nemrég cserélő Virtus.pro és Complexity felállások, valamint a teljesen érthetetlen Liquid-projekt sehol sincsenek még sajnos. Ha ezek az ötösök ki is fognak jó napokat, nem lehet rámutatni egyikre vagy másikra, hogy na, nektek nagyjából itt kellene végeznetek és ezeket a csapatokat illene megvernetek. És akkor ebbe a mixbe még sikerült bedobni egy Eternal Fire-t is, akik az EPL-ek során mindig jók egy-két meglepetésre. Egyedül a kínai Lynn Vision tűnik itt bokszzsáknak, az ő továbbjutásukra még a legmerészebb álmainkban sem mernénk fogadni. De a többiek? Velük bármi lehetséges!

MAGYAR KÖZVETÍTÉS

Az ESL Pro League-et élőben, magyar nyelven közvetíti az Esport1TV, amit Twitchen követhettek majd a következő öt hét során. Ma délután 16:00-kor indulnak az első meccsek, ott találkozunk!

Kövess Minket!



Gamer szótár