Akár 110 évnyi büntetést is kaphat az FTX vezére

Akár 110 évnyi büntetést is kaphat az FTX vezére

A „kriptokirályt” legalább 10 milliárd dollár értékű csalással és visszaéléssel, valamint a hitelezők, a befektetők és az ügyfelek félrevezetésével vádolták.

Miközben a Bosszúállók-filmek utolsó két részéért felelős Russo-fivérek sorozatot készítenek róla az Amazonnak, Sam Bankman-Fried a bíróságon izzadt. Az FTX kriptotőzsde alapító-vezetőjét ugyanis tavaly letartóztatták, mert jóformán mindenkit átvert, akival csak üzleti viszonyba került. A múlthéten pedig egy egyhónapos tárgyalást követően megszületett az első verdikt is az ügyben, miszerint akár 110 évnyi börtönbüntetés is várhat rá.

A „kriptokirályt” legalább 10 milliárd dollár értékű csalással és visszaéléssel, valamint a hitelezők, a befektetők és az ügyfelek félrevezetésével vádolták. Bár SBF tagadta a vádakat, egyetlen vádpontban sem tudta megvédeni magát és mindben bűnösnek találták. Az eljárás során egykori barátai, kollégái és barátnője is ellene vallottak, miután alkut kötöttek az ügyészséggel. Az ítéletben kimondták, hogy Bankman-Fried lényegében a saját pénztárcájaként használta az FTX-es pénzt, miután azt az Alameda Research nevű befektetőcégével kiszifonozta a kriptotőzsdéről.

Ezeket olvastad már?

Az FTX-lufi tavalyi kidurranásához közvetlenül az vezetett, hogy a Binance eladta az összes FTX-es kriptóvalutáját. Ezt követően két nap alatt 7 milliárd dollárnyi kriptót vittek ki a tőzsdéről az ügyfelek, aminek hatására az FTX fizetésképtelenné vált és csődeljárást kezdeményezett. Mivel Bankman-Fried számtalan személyes érdeklődésére szórta a pénzt, tevékenységének hatásai számtalan szektorban, így a szórakoztatóiparban is érezhetőek: például egy amerikai stadionnak, az LCS-nek és még a TSM-nek is a névadó szponzora lett tavaly az FTX, ám az érintettek ebből nem sok pénzt láttak.

Kövess Minket!



Gamer szótár