„Nyers leszek, nem vagyunk profitábilisak” – A leépítésekről beszélt a Twitch CEO-ja

„Nyers leszek, nem vagyunk profitábilisak” – A leépítésekről beszélt a Twitch CEO-ja

Három fontos változásra lehet számítani 2024-ben a Twitch-en, de remek kérdés, hogy ez elég lesz-e a platform hosszútávú fennmaradásához.

A Twitch kénytelen volt a napokban megválni a dolgozói 35%-ától, azaz 500 főtőlEz azt jelenti, hogy 12 hónap alatt már közel ezer munkavállalónak intett búcsút az Amazon tulajdonában álló cég összesen. A hírt megelőzően több dolog is történt a Twitch körül, ami azt jelezte, hogy nincsenek a helyzet magaslatán. A dél-koreai kivonulás, a meztelenség körüli viták – melyek alighanem az extra profitért zajlottak – és a Kick feltörése is olyan baljós jelek voltak, amelyekre már nem lehetett fittyet hányni. Ezért a Twitch CEO-ja, Dan Clancy egy élőközvetítésben válaszolt a platformot érintő kérdésekre tegnap.

A kérdezz-felelek műsor során Clancy elmondta, hogy az elbocsájtások mögött elsősorban az a probléma állt, hogy a tech cégek általában akkora méretűre hízlalják a munkaerőt, amekkorára „lehet három-négy év múlva lesz szükségünk”. A Twitch is így működött szerinte az elmúlt évek gazdasági kihívásai ellenére. Most pedig akármennyire is fájt ez a cég első emberének személyesen, kénytelen volt belátni, hogy fenntarthatatlan az állapot. Mint Clancy mondta, „az alapján kell vezetnünk a céget, hogy hol vagyunk ma.”

Ezeket olvastad már?

Ezután a videójáték- és e-sportipar számára évek óta világos problémát is kimondta a Twitch CEO-ja: „Nyers leszek, ezen a ponton nem vagyunk profitábilisak”. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lenne elég erőforrásuk a folytatáshoz, hiszen a Twitch, sőt a YouTube is mindig deficittel működött az Amazon, illetve Google pénztárcájából. A probléma inkább azzal lesz a jövőben Clancy szerint, hogy „nem tudunk majd annyi mindent csinálni, mint ezelőtt.” Hogy ez pontosan miben fog meglátszódni a leépítéseken túl, remek kérdés. De Clancy a stream során arról is beszélt, hogy mit terveznek az idén annak érdekében, hogy talán egy kis pénz álljon a házhoz.

Eszerint három fontos változásra lehet számítani 2024-ben. Az első az, hogy továbbra is igyekeznek majd jobb minőségű streamet nyújtani. Ezzel kapcsolatban pont a napokban volt egy bejelentés, ami alapján – és itt most nagyon leegyszerűsítjük a dolgot – több számítási terhet adnak majd a magasabb minőséget igénylő streamereknek házi feladatként, ezzel csökkentve a saját szerverköltségeiket. Persze a végén mindenki nyerhet ezzel, tehát ne értsétek félre. De ettől még világos, hogy egy ilyen innováció soha nem következett volna be, ha nem szorul a hurok a nézők körében messze legdominánsabb platform körül anyagilag.

A második pont az lesz, hogy a Twitch mobilos alkalmazását átszabják, lényegében TikTok-szerűvé varázsolják. „Egy olyan reszponzív és immerzív műsorajánlót építünk, ami ha elindítod a mobilos appot, rögtön élő tartalmat tesz eléd” – mondta erről Clancy. Ezzel az a céljuk, hogy „a rövidebb, gyakori mobilos látogatások esetében az embereket tartósan a közösségeikhez kössük.” A harmadik pont pedig a kollaboráció segítése lesz, például egy jobb klipszerkesztő létrehozásával, amivel aztán ezeket a tartalmakat könnyebb lesz megosztani más platformokon. De hogy mindez mire lesz elég, az még a jövő zenéje.

Dan Clancy teljes műsorát itt nézhetitek vissza angol nyelven.

Kövess Minket!



Gamer szótár


Gaming - Komplett egészségközpont a karunkon – leteszteltük a Huawei Watch GT 5 okosóráit

Az elmúlt években annyi viselhető okoseszközt dobott piacra a Huawei, hogy újságíró legyen a talpán, aki számon tudja tartani a zsinórban érkező, különböző funkciókkal felturbózott modelleket. Hozzám a Watch GT okosóra-széria két legújabb tagja, a Watch GT 5 és a GT 5 Pro futottak be nemrégiben, amelyeket felválta, több napon keresztül viseltem, és ez idő alatt az alábbi vélemények fogalmazódtak meg bennem.