A Sony is beállt a sorba, rengeteg embert rúgtak ki a PlayStation-részlegről

A Sony is beállt a sorba, rengeteg embert rúgtak ki a PlayStation-részlegről

Számtalan népszerű Sony-stúdió érintett a leépítésekben, köztük a Marvel's Spider-Man és a Horizon-széria fejlesztői is.

2024 eddig leginkább a leépítésekről szólt a videójáték-iparban. A Riot Games, a Twitch és a Microsoft együttesen többezer embertől vált meg az elmúlt hetekben, csak hogy néhány példát hozzunk erre a trendre. Most pedig újabb óriás állt be ebbe a nem túl jó sorba, ugyanis a Sony bejelentette, hogy kb. 900 – a PlayStation-divízió alatt dolgozó – alkalmazottat fognak kitenni. Ez azt jelenti, hogy az Insomniac Games, a Naughty Dog, a Guerrilla Games és Firesprite is kevesebb munkatárssal folytatja 2024-ben, továbbá a Sony londoni stúdiója végleg bezár.

Jim Ryan, a PlayStation vezetője a következőt mondta a leépítésekkel kapcsolatban a cég hivatalos közleményében:

„Rendkívül nehéz döntést hoztunk, miszerint a globális munkaerőnket 8%-kal, vagyis kb. 900 emberrel fogjuk csökkenteni a tervek szerint, a helyi törvények és konzultációs folyamatok függvényében.”

A Sony leépítésének legnagyobb vesztese a London Studio, amely PlayStation VR-játékok fejlesztéséért felelt. Ez a cég nem összekeverendő a Horizon Call of the Mountain nevű VR-címért felelős Firesprite-tal. Bár ők is érintettek a mostani változásokban, nem ők fognak bezárni. Viszont nem csak az Egyesült Királyságban okoz nagy felfordulást a Sony bejelentése. Amerikában a Marvel's Spider-Man játékokért felelős Insomniac Games, valamint a The Last of Us-on dolgozó Naughty Dog szintén érintettek. Továbbá a hollandiai Guerrilla is, akiknek a Horizon-szériát köszönhetjük.

Ezeket olvastad már?

A leépítési hullámban egyébként olyan emberek is elveszítik most a munkájukat, akik közvetlenül a PlayStationnél dolgoztak. Tehát az amerikai, a japán, az európai és az ázsiai piacokról egyaránt búcsúzhatnak a Sony-nak dolgozó emberek. A cég azzal indokolta a döntését az elbocsátott munkatársai felé egy belső levélben – melyet a The Verge szerzett meg –, hogy az üzletük fejlesztése érdekében kellett megválni tőlük.

Fontos kontextus még mindehhez, hogy a japán cég korábban egy üzleti beszámolóban aggodalmát fejezte ki a PS5 eladásaival kapcsolatban. Persze nem arról van szó, hogy az emberek ráuntak volna a masinára, de az üzleti célokat szigorúan véve nem sikerült elérni az előző negyedévben és ez baj. Valamint amellett sem mehetünk el, hogy a jövőben nagyobb szerepet kaphat a PC-s platform a PlayStation stratégiájában. Erről a leépítéssel kapcsolatos hírek hallatán nehéz eldönteni, hogy az szerepet játszhatott-e a kiadó döntésében, vagy már pont annak meghozatala miatt váltanak ebbe az irányba.

Kövess Minket!



Gamer szótár