Ismét bajban a Microsoft, nem örül a leépítéseknek a versenyhivatal

Ismét bajban a Microsoft, nem örül a leépítéseknek a versenyhivatal

A Microsoft korábban azt ígérte, hogy az Activision Blizzard független entitásként fog működni. Jó vicc volt.

Az Activision Blizzard felvásárlása előtt éveken át vitázott az amerikai versenyhivatal (FTC) és a Microsoft a bíróságon, mire előbbi végre engedett a szoftveróriásnak, és így a redmondiak nyélbe üthették az üzletet. Phil Spencerék Xbox üzletága októberben egy 69 milliárd dollárt érő kiadóval, valamint olyan címekkel lett gazdagabb, mint a Call of Duty, a Warcraft és a Diablo-szériák. De persze nem az üzleti világ élvonaláról lenne szó, ha happy end lenne a sztori vége: nemrég ugyanis nagy leépítések voltak a frissen megszerzett, valamint a régebb óta birtokolt videójátékos cégeknél is, így közel kétezer embernek kellett búcsút mondania korábbi állásától a Microsoftnál.

Az FTC azonban nem repes az örömtől a leépítések hallattán – derült ki egy amerikai bíróságnak eljuttatott levélből. Eszerint a Microsoft átszervezése az Activision Blizzardnál szembemegy mindazzal, amiben tavaly megállapodtak a felvásárlás engedélyezésekor és ezért potenciálisan sérti a trösztellenes szabályozásokat is:

„A Microsoft nemrég bejelentett terve, hogy 1 900 munkahelyet eltöröljenek a videójátékos részlegükön, beleértve az újonnan megvásárolt Activisionben is, szembemegy azzal, amit ezen a bíróságon állítottak.”

Ezeket olvastad már?

Az FTC a levelével igyekszik kiemelni, hogy a Microsoft korábban azt ígérte, hogy az Activision Blizzard független entitásként fog működni a cég bekebelezése után is. A versenyhivatal tehát azt sérelmezi, hogy az átszervezések miatt – amelyek egyébként az Xbox-részleget és a ZeniMaxot is érintették –, a jövőben nem vagy csak nagyon nehezen lehetne szétválasztani a cégeket, amennyiben a versenyjog ezt kívánná. Ugyanis azzal, hogy bizonyos pozíciókat a cégek között megosztana a Microsoft, túlságosan is függővé válik egyik leányvállalat a másiktól a mindennapi tevékenysége során. De hát mit vártunk egy 3 000 milliárd dollárt érő cégtől?

Kövess Minket!



Gamer szótár