Az Nvidia is beszállhat a Steam Deck elleni kézikonzol háborúba

Az Nvidia is beszállhat a Steam Deck elleni kézikonzol háborúba

Ha nem is arat osztatlan sikert az Nvidia kézikonzolja, akkor azzal, hogy alternatívát kínálnak az AMD chipjeire, még mindig nagyot szakíthatnak.

Nem túlzás azt állítani, hogy a Steam Deck felforgatta a videójáték-piacot. Az Asustól kezdve a Lenovón át az MSI-ig mindenki a Valve eszközével akar versenyezni. Ami egyébként egyáltalán nem könnyű feladat. Hiszen mindenkinek ugyanaz a két-három AMD chip érhető el a kézikonzolokhoz, tehát alacsony a teljesítménybeli diverzitás. Cserében senki sem tud annyira nyomott áron kínálni termékeket, mint a skinekből és steames piacból végtelen pénzt nyomtató Valve. Arról nem is beszélve, hogy miközben a Steam saját Linux-disztribúciót csinált a hardveréhez, addig a többiek kénytelenek a Windowst mókolgatni a jobb élmény érdekében.

De ha van egy cég, ami borsot törhet Gabe Newellék orra alá, az az Nvidia. A Techradar riportja szerint a zöldek egy teljesen saját hardverrel lépnének a piacra. Vagyis a GPU-s előnyüket felhasználva saját SoC-t csinálhatnak a kézikonzoljukhoz. A Shielddel néhány éve már próbálkoztak beindítani ezt az üzletágat. De amikor az megjelent, már vagy még (nézőpont kérdése) senkit nem érdekeltek az ilyen jellegű eszközök. Arról nem is beszélve, hogy az okostévézést leszámítva szinte minden téren rossz volt a termék. Ezért sem véletlen, hogy azóta Shield TV néven hasznosítotják újra ezeket a polcon maradt Tegra chipeket.

Ezeket olvastad már?

Most viszont a technológia fejlődésével sokkal jobb teljesítmény préselhető ki ezekből a hordozható masinákból, valamint kiforrottabb lett a formaterv is. Tehát már nem jelent akkora kockázatot belevágni ebbe, mint a 2010-es évek közepén. Ezért sem meglepő, hogy mindenki felfedezte magának ezt a régen még a Sony és a Nintendo által uralt niche-t. Igaz, egyelőre szinte semmit sem tudni arról, hogy mivel próbálkozhat ezúttal az Nvidia. Sőt, hivatalosan még el sem ismerték, hogy ilyesmivel foglalkoznának. De a puszta tény, hogy beléphetnek, már ijesztő lehet minden vetélytársnak.

A világ harmadik legértékesebb cégeként az Nvidia számára gyerekjáték lenne megjelenni a kézikonzolok piacán. A siker érdekében a felhőalapú GeForce Nowval tovább turbózható „a gép teljesítménye”, ha az első generációs hardver nem elég acélos. A többiektől pedig simán elvehetik ezt a szolgáltatást, hogy még jobb színben tűntessék fel magukat – valljuk be, ez nem állna távol az Nvidiától. Ha pedig még így sem arat osztatlan sikert a sajátmárkás hordozható PC, akkor azzal, hogy alternatívát kínálnak az AMD chipjeire, még mindig nagyot szakíthat az AI miatt elképesztő iramban gazdagodó vállalat.

Kövess Minket!



Gamer szótár