A Z-generációnak már nem kell a konzol?

A Z-generációnak már nem kell a konzol?

Az Xbox egykori vezetője, Peter Moore próbálta megjósolni a konzolok jövőjét.

A konzoloknak befellegzett? Elértük az utolsó generációt? Az Xbox egykori vezetője, Peter Moore nem teljesen biztos ebben, de azért a kérdéseket jogosnak tartja. Egy amerikai IGN-nek adott interjúban arról beszélt Moore, hogy annak idején az Xbox 360 kiadását követően már benne is felmerült, hogy mi van, ha a konzolok helyét átveszik az egyre okosabb TV-k. Most pedig a mobilhardverek miatt félti a videójátékos masinák jövőjét.

Moore szerint a legnagyobb változás az, hogy a szórakozás a nappaliból a hálószobába költözött. Már telefonokon és asztali gépeken fogyasztunk mindent, ebben a képletben pedig nehéz megindokolnia a Z-generációnak a konzolvásárlást:

„Mit is csinálunk? Nos, már nem a nappaliban vagyunk, hanem visszamentünk a hálószobába a YouTube-os influenszereinkkel, a TikTok-kreátorainkkal, és már a bármikor elérhető tartalomról szól minden... Jön a Z-generáció és azt kérdi, hogy miért kell négy vagy ötszáz dollárt költenem egy kifejezetten gamingre alkalmas eszközért, amikor van egy telefonom, van egy PC-m vagy Macem, és ugyanezt meg tudom csinálni egy elfogadható kontrollerrel ezeken is?”

Ezeket olvastad már?

Különösen fontos ez a kérdés akkor, ha felismerjük, hogy a mobilok hardverei egyre erősebbek. A csúcstelefonok ma már egyre komolyabb, akár PC-s játékokat is képesek különösebb gond nélkül, sugárkövetéssel együtt is futtatni. Persze Moore nem gondolja, hogy máris itt a konzolok alkonya. Szerinte már csak azért is nehéz lenne ilyesmit megjósolni, mert a Szilícium-völgyben sok a bizonytalanság – elég csak a leépítésekre vagy az AI térnyerésére gondolni.

„Én csak azt mondom, hogy ezek a kérdések ugyanúgy felmerülnek most, mint az előző 20 évben is felmerültek. Készen állunk felkötni a gatyánkat anyagilag ehhez a csatához a fejlesztés költségei miatt? Mit fog tudni a PS6, amit a PS5 nem, mi lesz az, amitől a PS5-ről, az Xboxról, a Switchről váltanak? Isten őrizz, hogy csak egy kis előrelépés legyen.

Szerintem a cégek is ezzel foglalkoznak. Mivel tudjuk növelni az életciklust? Ha a Microsoft vagy Phil Spencer helyében vagy, akkor bejön Satya Nadella azzal, hogy mi a jövő, hogyan illeszkedik ez a nagy Azure-os, felhős stratégiába és az AI-hoz? Mit kezdünk az AI-jal a játékfejlesztésben? Hogyan tudod gyorsabban, olcsóbban, kevesebb emberrel megcsinálni a játékokat? Ezek a kérdések merülnek fel most.”

Ti mit gondoltok? Van még értelme konzolt venni?

Kövess Minket!



Gamer szótár


Gaming - Hatalmas balhé van az Escape from Tarkov körül

Hatalmas népharag közepette menekülnek a játékosok Tarkovból. Viccet félre téve, a fejlesztők maguk ellen haragították szinte a teljes közösségüket ami a lövöldözős-gyűjtögetős szimulátor konkurenciájához hajthatja a játékosokat.