Az AI nem csak a fejlesztőket, a játékosokat is leváltja

Az AI nem csak a fejlesztőket, a játékosokat is leváltja

A túlélőjátékokat lehet ki fogja nyírni az AI a közeljövőben.

Van még értelme a létezésnek? Folyton csak azt halljuk, hogy az AI ezt csinálja meg helyettünk, azt csinálja meg helyettünk. Elveszi a munkát, arcokat lop, hallotakat támaszt fel – mi maradt még nekünk, embereknek? Talán a szórakozás, a kikapcsolódás? Jó vicc – gondolta a Google. Majd gyorsan csináltak egy AI-t, ami helyettünk szórakozik videójátékokban. A DeepMind nevű mesterséges intelligencia projekten belül létrehozott „Scalable Instructable Multiworld Agent”, becenevén SIMA konkrétan erre való, komolyan.

SIMA a Google blogposztja szerint „változatos feladatokat” képes ellátni olyan videójátékokban, mint a No Man's Sky, a Teardown, a Valheim, a Satisfactory vagy a Goat Simulator 3. A szakértők szerint ez a következőképp néz ki:

„SIMA egy AI-ügynök, aki képes felfogni és megérteni különböző környezeteket, majd akciókat végrehajtani az utasítások alapján. Tartalmaz egy modellt, amelyet a képi-nyelvi feltérképezésre terveztek, és egy videómodellt, amely megjósolja, hogy mi fog legközelebb történni a képernyőn. Ezeket a modelleket a SIMA-portfólió 3D beállításaira jellemző adatokon keresztül finomhangoltuk.”

Ezeket olvastad már?

Magyarul, nagyon sokat kockult a mesterséges intelligencia, de kitanulta a csínját-bínját. Mára több mint 600 alapvető feladatot, parancsot képes teljesíteni különböző játékokban, és ezekhez legfeljebb 10 másodpercre van szüksége. Persze nem arról van szó, hogy leültetjük a Valheim elé azzal, hogy „na akkor ezt játszd ki!” és kijátsza. Hanem például arról, hogy megkérhetjük a No Man's Sky-ban aszteroidák lövésére, a Valheimben vízkeresére, a Goat Simulator 3-ban vezetésre, vagy a Satisfactoryban ércek bányászására.

Vagyis SIMA jelen formájában az unalmas, repetitív feladatokat tudja megcsinálni helyettünk. Ezért pedig jogosan merül fel a kérdés, hogy mi értelme van? Ha a fejlesztők azt szerették volna, hogy így játszunk a játékukkal, akkor tettek volna be nagyon okos NPC-ket, akiket így vagy hasonló módon lehetne „csicskáztatni”. A Google szakemberei szerint ez az AI oda is eljuthat majd, hogy képes lesz komplex feladatokat kivitelezni a játékokban. Például azt mondjuk majd neki, hogy építs bázist, erre ő összeszedi a nyersanyagokat, kiválasztja a legjobb helyet, felhúzza az épületet, és még be is rendezi. Szóval a túlélőjátékokat lehet ki fogja nyírni a közeljövőben. Minden másra meg vigyázzunk inkább, nehogy még helyettünk kijátsza a Skynet.

Kövess Minket!



Gamer szótár