Több ezer celeb áldozata van a deepfake kamupornóknak

Több ezer celeb áldozata van a deepfake kamupornóknak

Hiába generált az utóbbi időkben nagy figyelmet Taylor Swift esete az AI pornóval, mert több ezer másik celebet érint még a probléma, valós megoldás pedig nincs.

A mesterséges intelligencia veszélyeit naphosszat lehetne sorolni, és az még a jobbik esetnek számítana, amikor káromkodik egy vásárlóval a chatbot. Az elmúlt évek legsúlyosabb botrányait elsősorban a deepfake-nek nevezett, gyakran pornográf felvételek gyártására használt technológiák okozták. Ha csak egy mondat erejéig félretesszük a kamupornókat: már eleve az problémát jelent a deepfake kapcsán, hogy lényegében akárkiről lehet csinálni olyan tartalmakat, amelyeknek a valóságalapját egyre nehezebb igazolni és egyben megkérdőjelezni is. De az, hogy ezeket gyakran celebpornó készítésére használják, még furcsábbá teszi az egésznek a vizsgálatát.

Mindenesetre is, a brit Channel 4 nem ijedt meg a témától, sőt, népszerű deepfake pornós webhelyeket kutatva felfedezték, hogy közel 4 000 celebről, köztük színésznőkről, tévés szereplőkről, zenészekről és youtuberekről készült már kamupornó. És ha ez nem lenne elég, három hónap alatt 100 milliós nézettséget hoztak össze ezek a tartalmak – írja a The Guardian. Bár az áldozatok elvileg kérhetik a nagy szolgáltatókat, mint a Google-t vagy a Facebookot, hogy segítsenek ezeket letörölni a netről, az egyelőre kihívást jelent a számukra, hogy hogyan szűrjék ki a deepfake tartalmakat még azelőtt, hogy terjedni kezdenének, tehát károkat okoznának.

Ezeket olvastad már?

Hiába generált az utóbbi időkben nagy figyelmet például Taylor Swift esete az AI ilyen jellegű felhasználásával kapcsolatban. Hiába lépett életbe az Egyesült Királyságban január végén egy törvény, ami illegálissá tette az ilyen anyagok megosztását (a gyártását nem). Mert most úgy tűnik, hogy egyelőre ezek nem vezettek sehová, valós megoldások nincsenek. A The Guardian cikkében egy másik kutatásra hivatkozva azt mondják, hogy csak 2023 első három negyedévében 144 733 deepfake videó került fel a 40 leglátogatottabb weboldalra. Vagyis több mint addig összesen, valaha. A trend pedig nem igazán akar lassulni, hiába van egyre nagyobb figyelem és pánik körülötte.

Kövess Minket!



Gamer szótár