A TikTok visszavágott az Egyesült Államoknak a betiltás jóváhagyása után

A TikTok visszavágott az Egyesült Államoknak a betiltás jóváhagyása után

Tovább dúl a háború a világ egyik legnagyobb és legnépszerűbb platformja és az USA között.

A szenátus után Joe Biden is áldását adta arra törvényjavaslatra, miszerint betiltanák az Egyesült Államokban az alkalmazást, ha nem válik meg a kínai tulajdonos a szoftvertől.

Ennek apropóján a TikTok nem volt rest és beperelte az amerikai kormányt az új törvény miatt. A kedden benyújtott bírósági beadványban azt állítják, hogy a Kongresszus példátlan dolgot tett, és ezt a lépést alkotmányellenesnek nevezi. Azzal érveltek, hogy a ByteDance eladása nem lehetséges, és hogy a törvény 2025. január 19-ig kikényszerítené a leállást.

„A történelemben először a kongresszus olyan törvényt hozott, amely egyetlen, név szerint megnevezett platformot szeretne országosan is betiltani, és minden amerikait elzár egy olyan egyedülálló online közösségben való részvételtől, amelyben világszerte több mint 1 milliárd ember él.”

A törvény kilenc hónapot adott a ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTokot, vagy megszüntesse működését az Egyesült Államokban. A panasz szerint azonban a kormány még nem szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy a kínai kormány visszaélne a szoftverrel.

„Még az egyes kongresszusi képviselők nyilatkozatai és egy kongresszusi bizottsági jelentése is csupán azért nevezhető aggodalmasnak, mert állításuk szerint a TikTok-kal a jövőben visszaélhetnek, anélkül, hogy konkrét bizonyítékokat említenének – annak ellenére, hogy a platform 2017-es indulása óta kiemelkedő módon működik az Egyesült Államokban.” – áll a keresetben.

A TikTok azzal is érvel, hogy a Egyesült Államokban nem lenne lehetséges megvalósítani a tiltást, mivel az arra kényszerítené a fejlesztőket, hogy több millió sornyi szoftverkódot helyezzenek át a ByteDance-től egy új tulajdonoshoz. Továbbá a kínai kormányzat korlátozásai nem teszik lehetővé a TikTok eladását az algoritmusával együtt. Ha ez mégis megtörténne, akkor ez egy elszigetelt, úgy nevezett amerikai verziót hozna létre a TikTokon belül, és így az ország lakosainak másfajta élményt nyújtana, miközben aláásná az üzleti tevékenységet is.

Amikor az USA megpróbálta betiltani a TikTokot a Trump-kormányzat idején, a vállalat fontolóra vette, hogy amerikai gigavállalatokkal lép partnerségre – például a Walmarttal, a Microsofttal és az Oracle-lel. Ezek az üzletek azonban soha nem valósultak meg. Ezután azzal is megpróbálta megnyerni a kormány kegyeit a TikTok, hogy az amerikai felhasználók adatait az Oracle szerverein helyezte el, de a Fortune egy friss jelentése szerint ez a lépés nagyrészt csak parasztvakítás volt.

A platform azt kéri a bíróságtól, hogy hozzon egy olyan ítéletet, amely szerint a Biden-kormány döntése sérti az amerikai alkotmányt. Azt is szeretné, ha a bíróság elrendelné, hogy a főügyész ne hajtsa végre a törvényt.

Kövess Minket!



Gamer szótár


Közvetítések