Ahol a gaming és a mindennapok összeérnek - SteelSeries Arctis Nova 5 teszt

Ahol a gaming és a mindennapok összeérnek - SteelSeries Arctis Nova 5 teszt

Mielőtt a SteelSeries piacra dobta volna az Arctis Nova 5-öt, nehéz volt olyan gaming headsetet találni, ami a mindennapok kihívásai között is megállta a helyét. Jelentem, nem kell tovább keresni!

Modern életünk már-már velejárója, hogy eszközeink általában csak egy dolog elvégzésére alkalmasak. Van egy külön smoothie készítő gépünk és van egy hagyományos turmixgép is a konyhaszekrényben. Van egy munkába járós cipőnk és van egy amiben edzeni szoktunk. Van egy gamer fejhallgató és van egy amivel zenét hallgatunk. De miért ne használhatnánk ugyanazt a tökéletes eszközt több dologra? - tette fel a kérdést a SteelSeries. Miért ne lehetne egy headset egyszerre gamer és egyszerre jó zenehallgatásra? Miért ne szólhatna jól a fülünkbe és lehetne podcast minőségű a mikrofonja? Miért ne lehetne valaminek jó a teljesítménye és egyszerre kényelmes és könnyű? A SteelSeries Arctis Nova 5 megoldást nyújt modern kori problémáinkra.

A multifunkcionális gamer headset, SteelSeries

Mi van a dobozban?

Miután átvettem a futártól az alaposan becsomagolt SteelSeries headsetet természetesen az első dolgom volt, hogy izgatottan, mint kisgyerek karácsonykor, kibontsam az Arctis Nova 5-öt. A dán cégtől már jól megszokott, minőségi kartonpapír (nem az a puha fajta) védi a fejhallgatót, a dobozon belül pedig a headsetet és egy kisebb dobozkát találunk, benne egy 2.4 Ghz-es vevőegységgel, egy USB A-C töltő kábel és egy USB A-female C hosszabbító kábelt találunk. Na meg persze néhány matricát.

A headset és vevőegysége, SteelSeries

Milyen a hardver?

Azt már a SteelSeriestől megszokhattuk, hogy figyelnek a minőségre, természetesen az új headset esetében sem lesz ezzel probléma. Dizájnban természetesen rendkívül hasonlít az Arctis Nova termékcsalád többi tagjához, a fejhallgató két oldalt illetve a szíj magasságával is állítható, hasonlóan a nagytestvére az Arctis Nova Pro-hoz. Az anyaghasználattal itt sem lesz probléma, a fejhallgató strapabíró és rugalmas anyagból készült, a külső matt borítás pedig mintha kifejezetten taszítaná az ujjlenyomatokat, több órányi izzasztó játék után sem sikerült összemaszatolnom a felületét.

Ezeket olvastad már?

Az Arctis Nova 5-ben számomra az egyik legmeglepőbb a 60 órás üzemideje volt. Mikor felvettem a fejhallgatót egyáltalán nem éreztem a fejemen és sejtésem sincs, hogy milyen űrtechnológiát használhatott a SteelSeries, hogy súlytalan legyen az üzemidőt biztosító akkumulátor. Ha már aksi, a fejhallgató jobb oldalán található Type-C csatlakozón keresztül tudjuk feltölteni az eszközt, ami mellett a bekapcsoló és a Quick-Switch gomb foglal helyet. A másik oldalon találjuk a hangerő szabályzót és a mikrofon némító gombot, na meg magát a kihúzható mikrofont. Arról hogy mi a jól halljunk a minőségi neodímium mágnes driverek gondoskodnak, arról pedig hogy minket jól halljanak a ClearCast 2.x dupla sávszélességű 32 kHz-es/16 bites hangot biztosító mikrofonja gondoskodik.

Lenyűgöző térbeli hangzás, SteelSeries

Mit tud a szoftver?

Manapság már megszokhattuk, hogy egy gamer periféria minősége nem csak a beépített anyagtól, hanem a hozzá járó szoftvertől is függ. A SteelSeries joggal nevezi "Megfizethető luxusnak" a headsetet, valóban új kategóriát teremtettek ezen a fronton is. Ha már az előbb említettem a Quick-Switch gombot a headset jobb oldalán, akkor rá is térhetünk a lényegre: A SteelSeries Arctis Nova 5 egyszerre csatlakozik 2.4 GHz-n keresztül a gaming eszközünkhöz és bluetoothon keresztül telefonunkhoz (vagy bármilyen más bluetoothos eszközhöz), a Quick-Switch funkcióval pedig tényleg csak egyetlen gombnyomással tudunk váltogatni a hét felhasználás között. A SteelSeriesnél még arra is gondoltam, hogy ha játékban vagyunk és kapunk egy bejövő hívást a telefonunkra, akkor a Quick-Switch gomb segítségével azonnal bekerülünk a beszélgetésbe. 

Gyors váltás telefon és gaming között, SteelSeries

Még alkalmazás is jár hozzá?

Bizony, a SteelSeries kiadhatta volna simán így is az Arctis Nova 5-öt, de még ennél is tovább mentek. Egy saját SteelSeries Companion alkalmazás is fejlesztettek a headsethez amin keresztül a cikk írásának pillanatában több mint 100 előre konfigurált hangbeállítás közül választhatunk. A SteelSeries többek között játékfejlesztőkkel és profi esportolókkal dolgozott azon, hogy minden konfiguráció a legjobb hangzást nyújtsa, legyen szó zenehallgatásról, vagy az ellenfelek lépéseiről egy FPS-ben. Már csak azért is hatalmas innováció ez, mert korábban csak a PC-s felhasználók fértek hozzá az ilyen hangszínszabályzó szoftvereket, de a Companion appnak köszönhetően már az Xbox, PlayStation vagy Nintendo Switch felhasználók előtt is megnyílt ez a lehetőség. Természetesen mindez vezeték

Több mint 100 hangkonfiguráció, SteelSeries

A SteelSeries legújabb nevezője valóban behozta a megfizethető luxust az életembe, ha pedig ti sem szeretnétek a kontroller lerakása után levenni a fejhallgatót, hanem egyetlen gombnyomással váltani a telefonos zenehallgatásra mielőtt elhagyjátok a házat, akkor az Arctis Nova 5 a megoldás. Ha már megfizethető, a headset valóban egyedülálló kategória a piacon, 56,990 forintos árcimkéjével lesöpri a konkurenciát.

Kövess Minket!



Gamer szótár


Gaming - Komplett egészségközpont a karunkon – leteszteltük a Huawei Watch GT 5 okosóráit

Az elmúlt években annyi viselhető okoseszközt dobott piacra a Huawei, hogy újságíró legyen a talpán, aki számon tudja tartani a zsinórban érkező, különböző funkciókkal felturbózott modelleket. Hozzám a Watch GT okosóra-széria két legújabb tagja, a Watch GT 5 és a GT 5 Pro futottak be nemrégiben, amelyeket felválta, több napon keresztül viseltem, és ez idő alatt az alábbi vélemények fogalmazódtak meg bennem.