Egy japán történész védelmébe vette az Assassin's Creed Shadows fekete hősét

Egy japán történész védelmébe vette az Assassin's Creed Shadows fekete hősét

Vannak, akik már Yasuke puszta létezését is megkérdőjelezik, szóval egy japán történész megpróbált tiszta vizet önteni a pohárba.

Hetek óta zajlik az Assassin's Creed Shadows elleni online petíció, lejárató kampány, vita. Mindennek a középpontjában pedig egyetlen fekete bőrű szamuráj, Yasuke áll. A miatta indított aláírásgyűjtésről több ízben beszámoltunk, de mostanra közelít a 100 ezerhez a játékkal egyet nem értők száma – egészen pontosan 94 ezren firkantották alá a change.org-on azt a cikk írásáig. Az egész balhé tüzére azonban extra olajat öntött a napokban egy japán történész, azóta pedig teljesen új frontvonalak nyíltak meg a Yasukéről szóló diskurzusban.

Egy korábbi cikkünkben arról írtunk az akkor népszerű, a vitában mindkét oldalról idézett források alapján, hogy

„a 16. században virágzott a gazdaság, hajók szelték át az óceánt, szállítottak nemesfémeket, fűszereket... rabszolgákat... Természetes, hogy az afrikai rabszolgák idővel a feudális Japánba is eljutottak. Yasuke egy olasz jezsuita misszionárius szolgálójaként érkezett meg a felkelő nap országába. A feljegyzések szerint az afrikai származású Yasuke legalább 3 évet tölthetett Japánban, ami alatt egy helyi daimjó (előkelő, nagy birtokkal rendelkező földesúr), Oda Nobunaga fogadta maga mellé és adta neki a mai napig ismert nevét. Bár Nobunaga nagy becsben tartotta a Japánban kifejezetten ritkának számító feketebőrű alattvalóját, a közhiedelemmel ellentétben soha nem adott neki szamuráj rangot vagy földbirtokot. Yasuke pozíciója a kosho rang volt, ami leginkább egy testőr, titkár és küldöttségi pozíciót jelent. A félreértéshez az vezethetett, hogy a kosho általában egy magas rangú szamuráj fia szokott lenni, akik később maguk is apjuk nyomdokaiba léptek.

Ezeket olvastad már?

A fenti állításokkal kapcsolatban több kétség is felmerült az elmúlt hetekben, és volt, aki egészen odáig ment, hogy Yasuke valójában nem is létezett, egyetlen Japánban dolgozó, de külföldi történész kitalációja. Ezeket a teóriákat innen, Magyarországról, igen nehéz alátámasztani vagy megcáfolni. De lehet nem is kell, mert Hirajama Ju, aki több könyvet is írt a korszakról – amelynek végefelé Oda Nobunaga és Yasuke kapcsolatba léphettek –, most az ismeretei, kutatásai alapján elmagyarázott egy igen valószínű szcenáriót, ami Yasuke szamurájságát bizonyíthatja. Fontos azonban leszögezni, hogy új, eddig nem ismert, a személyről szóló feljegyzések nem kerültek elő hirtelen, mindössze megalapozott spekuláció következik a kutatótól:

„Úgy tűnik, felkapott lett Yasuke, egy fekete férfi, aki Oda Nobunagát szolgálta. Kevés történelmi dokumentum szól róla, de afelől nincs kétség, hogy szamuráj volt, aki Nobunagát szolgálta. A társadalmi státusztól függetlenül, ha egy mester valakit szamurájjá emelt, akkor az is lett a középkori (a hadakozó államok ideji) társadalomban. Ezt a történelmi dokumentumokra alapozva állíthatom, mert azokban benne van, hogy 1) Nobunagától fizettséget, 2) házat és 3) kardot kapott.

A fizetés és Nobunaga közeli szolgálata teljesíti a fontos feltételt, miszerint szerződés alakult ki mester és szolgálója között, valamint egyezség született fizettségről. A kard hordásának engedélyezése is fontos, mert eszerint kétkardos, nem [egyszerű] szolgáló volt (a szolgálók nem hordhattak kardokat). És ha házat is kapott, nincs ok a kétkedésre. Valószínűleg egy rabszolga volt, amíg Nobunaga át nem vette a rabszolgatartást, de az 1) és 3) pont miatt valószínűleg [Yasuke] szamurájjá vált. A Honnódzsi-összeesküvés során Akecsiék valószínűleg nem azért ölték meg Yasukét, mert holmi állat vagy nem-japán származású lett volna, hanem mert Akecsi nem ismerte őt el szamurájként (vélhetően diszkrimináció miatt). Abban az időben gyakori volt, hogy egy mester egy alacsony státuszú illetőt léptessen elő szamurájjá. Jó példa erre Hidejosi is.”

Hirajama posztjának megjelenése óta kapott már hideget és meleget is az állításaiért, illetve a személyét és hitelességét is többen kikezdték. Ebből pedig úgy fest, sokak számára még ez a magyarázat sem elég meggyőző. Mivel a frontvonalak kezdenek abba az irányba menni, hogy Yasuke soha nem is létezett, direkt a játékért és a botrányért találták ki, valószínűleg a következő hetekben még sokfélét hallhatunk az Assassin's Creed Shadows főszereplője kapcsán. Elvégre korábban még egy Elon Musk is beleállt ebbe a vitába, pedig neki aztán tényleg kevés köze van az AC-hoz. Szóval ki tudja, hogy még milyen fejlemények várnak ránk a megjelenésig.

Kövess Minket!



Gamer szótár