Most akár Te is tehetsz azért, hogy megmentsük a halálra ítélt videójátékokat

Most akár Te is tehetsz azért, hogy megmentsük a halálra ítélt videójátékokat

Bár a politikusok egyelőre még nem karolták fel az ügyet, néhány EU-s polgár úgy döntött, kezdeményezést indítanak, hogy rábírják őket a videójátékok törlésével, elvételével kapcsolatos iparági gyakorlat megfékezésére.

Még áprilisban számoltunk be arról, hogy egy Ross Scott nevű youtuber Stop Killing Games (Ne öljétek meg a játékokat) néven kezdeményezést indított, amellyel szeretne nyomást gyakorolni az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, valamint az Európai Unió fogyasztóvédelmi szerveire, a The Crew első részének halálán felbuzdulva. Úgy gondolta, ha e játék kapcsán sikerülne valamilyen megoldást kikényszeríteni, akkor lehetne változtatni az iparág azon gyakorlatán, miszerint a már nekik nem fontos online játékokat egész egyszerűen csak kinyírják, elérhetetlenné teszik.

Ugyanis nem elég, hogy az Ubisoft lépése óta nem lehet játszani a The Crew-val, valójában már letölteni vagy elindítani sem engedik azt, mindeki könyvtárából törölték. Menet közben egy modder csapat tagjai ugyan úgy döntöttek, hogy megpróbálják feltámasztani a játékot, de valljuk be, ez igen távol áll az optimális megoldástól. Az Egyesült Királyság fogyasztóvédelme pedig nem vette komolyan a témát, így megtorpant a megoldáskeresés is. Nyilván az lenne a legjobb, ha a kiadók egészen egyszerűen nem csinálnának ilyet, nem válna ez egy általános gyakorlattá. Ezért is nagyon jó hír, hogy bizony van még fény az alagút végén!

Az Európai Unió messze földön híres arról, hogy a fogyasztóvédelmi kérdésekben páros lábbal áll bele mindenkibe, aki rossz fát tesz a tűzre. És bár a politikusok egyelőre még nem karolták fel az ügyet, néhány EU-s polgár úgy döntött, kezdeményezést indítanak, hogy rábírják őket erre. Ezért Daniel Ondruska, Aleksej Vjalicin, Zoltan Karoly Konecsin, Egert Nurmsalu, Eduardo Ramon Coscolin, Krysztof Gapys és Johannes Ortner szervezésében elindult egy aláírásgyűjtés az EU hivatalos oldalán „ Mentsük meg a videójátékokat” címmel, amelyben arra kérik a szervezetet, hogy tegyenek valamit a játékok játszható állapotban tartásának kikényszerítése érdekében.

Mint a kezdeményezés mellékletében is írják, a probléma egészen nevetséges ahhoz képest, hogy más ágazatokban milyen gyakorlatok a bevettek, sőt, konkrétan lopásnak nevezik azt, amit a videójátékok kiadói művelnek a The Crew-éhoz hasonló esetekben:

„A videójátékok mára több százmilliárd euró értékű ágazattá nőtték ki magukat, többmilliárd fogyasztóval. Az ágazat fejlődésével párhuzamosan lassanként napvilágot látott egy olyan üzleti gyakorlat is, amely támadás nemcsak az alapvető fogyasztói jogok, de maguk a videójátékok ellen is.

Egyre több kiadó értékesít olyan videójátékokat, amelyek működéséhez szükséges, hogy a kiadóhoz vagy egy adattovábbító rendszerhez kapcsolódjanak az interneten keresztül. Ez önmagában nem lenne probléma, azonban amikor az ilyen típusú játékok támogatása megszűnik, a kiadók gyakran egyszerűen megszakítják a játék működéséhez szükséges kapcsolatot, megsemmisítik a játék valamennyi működő példányát, és további átfogó intézkedésekkel érik el, hogy a fogyasztó többé ne tudja helyreállítani a játékot.

Ez a gyakorlat a vásárlók meglopásával egyenlő és ellehetetleníti a játékok helyreállítását. Amellett, hogy ez a gyakorlat sérti a fogyasztói jogokat, a videójátékok maguk is egyedülálló kreatív alkotások, amelyek – csakúgy, mint a filmek vagy a zene esetében – nem felcserélhetők egymással. Megsemmisítésük minden érintett számára a kreatív munka és az előzmények teljes elvesztését jelenti úgy, ahogyan ez semmilyen más médium esetében nem képzelhető el.

A meglévő jogszabályok és a fogyasztóvédelmi ügynökségek nincsenek felkészülve arra, hogy a fogyasztókat ezzel a gyakorlattal szemben megvédjék. Más ágazatokban alapvetően nem fordul elő, hogy egy vállalat elad egy terméket, majd hosszú idő elteltével megsemmisíti azt. A játék egyszerű működtetéséhez szükséges licencmegállapodásokkal számos létező fogyasztóvédelmi szabályt megkerülnek. Ez a gyakorlat magát a tulajdonjogot kérdőjelezi meg, mivel a vásárló, bár „megvette” a játékot, mégis üres kézzel távozik.”

Mindezek, valamint az Európai Unió számos szabályának, szerződésének alapján a következő célt tűzték ki a szervezők:

„A kezdeményezés célja annak előírása, hogy az Európai Unió fogyasztói számára videójátékokat értékesítő vagy licenszelő kiadókat (vagy az általuk üzemeltetett videójátékokhoz értékesített egyéb kapcsolódó funkciókat és eszközöket) arra kötelezzék, hogy az említett videójátékokat működőképes (játszható) állapotban hagyják.

A kezdeményezés célja konkrétabban annak a gyakorlatnak a megszüntetése, hogy a kiadók távolról deaktiválják a videójátékokat anélkül, hogy lehetőséget biztosítanának arra, hogy a játékok az ő beavatkozásuk nélkül is játszhatóak maradjanak.

A kezdeményezésnek nem célja, hogy megszerezze az említett videójátékok tulajdonjogát, a kapcsolódó szellemi jogokat vagy a monetizálási jogokat, és azt sem várja el a kiadótól, hogy forrásokat biztosítson az említett videójátékokhoz annak deaktiválásakor és észszerű mértékben működőképes (játszható) állapotban hagyásakor.”

Ahhoz, hogy a kezdeményezést felterjeszthessék a szervezők, támogató nyilatkozatokat kell gyűjtsenek a következő egy évben, egészen pontosan 2025. július 31-ig. Az EU előírásai alapján ehhez minden országból hozzá kell járuljanak az ügy érdekében emberek, így például Magyarországról is szükségeltetik 14 805 támogató aláírás, mielőtt a szervezők folytathatnák a videójátékok ellopásának megakadályozása elleni harcot.

Ha úgy gondolod, hogy szeretnél hozzájárulni az ügy sikeréhez Te is, akkor nincs más dolgod, mint ellátogatni a kezdeményezés oldalára, ahol a lap tetején egy sárga „Támogassa a kezdeményezést” gombra kattintva találsz további instrukciókat az aláírás menetével kapcsolatban.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár