Színházból az Alien ellen: Cailee Spaeny lehet az új Ellen Ripley?

Színházból az Alien ellen: Cailee Spaeny lehet az új Ellen Ripley?

Erre a kérdésre maga a színésznő adta meg a választ, amivel már alapból belopta magát a rajongók szívébe.

A springfieldi születésű Cailee Spaeny először a Springfield Little Theatre színpadára állhatott fel és bújt másnak a bőrébe, ma pedig már ott tart, mindössze 26 évesen, hogy a legnagyobb blockbuster alkotásokban is helyet kapott, mint például a Pacific Rim (Tűzgyűrű) vagy az idei nyár egyik slágere, az Alien: Romulus. Utóbbi alkotás egyértelműen merített az eredeti, 1979-es Ridley Scott által rendezett filmből, ezért nem véletlen, ha sokan az új Ellen Ripley-t látják benne. Nem ez a produkció hozott neki átütő sikert, hanem a már előbb is említett Tűzgyűrű, pontosabban annak folytatása a Lázadás alcímet viselő második része.

„Teljes erőbedobással készültem erre a meghallgatásra. Az egész arcom bepiszkoltam, kapucnis kabátban voltam, és nem volt légkondi a házban, úgyhogy valósággal izzadtam. Távirányítókat használtam a gépek gombjaiként, valósággal a földre vetettem magam, miközben Jonna, a színészedzőm a telefonjával a legjobb szögekből próbált levideózni, miközben felolvasta nekem a szövegeket.” – osztotta meg a sztorit Cailee Spaeny a saját maga által felvett meghallgatásról, amely megváltoztatta az életét. A fiatal lány nagy fába vágta a fejszéjét. 1600 mérföldre volt ugyanis a Los Angeles-i casting-igazgatóktól, és még messzebb Ausztráliától, ahol végül a stáb nekilátott a munkának. És abban a pillanatban nem is lehetett volna távolabb álmai megvalósításától.

Mégis működött a dolog

A Tűzgyűrű: Lázadás (Pacific Rim: Uprising) világszerte kasszasikerré vált. A második felvonásban Cailee Spaeny Amara Namanit játszhatta el, a Star Wars: Az ébredő Erőből ismert John Boyega mellett. És ez még csak a kezdet volt. Miután leforgatták a Tűzgyűrű: Lázadást Ausztráliában, Spaeny még további négy filmben kapott szerepet – ráadásul egy héten belül –, egy ajánlatot pedig vissza kellett utasítania a túl sűrű beosztása miatt.

Spaeny a barátai és családja szerint egy szerény, inkább barátságos jellem, mintsem egy sztárallűrökkel tűzdelt személyiség. Ennek dacára kívülről úgy jöhet le a története, mint egy 19 éves, aki a semmiből jött, és óriási szerencséje volt, de az igazság az, hogy a legtöbb egyik napról a másikra elért sikerhez hasonlóan ő is valódi tehetséggel van megáldva, és évek kemény munkájával teremtette meg a lehetőségeit.

„Minden nyáron Los Angelesbe mentem. Könyörögtem anyámnak, hogy vigyen el... Volt, hogy anyám nem volt biztos benne, hogy megengedhetjük-e magunknak az utazást, de nem akarta elmondani nekem. Minden este imádkozott, hogy 'Kérlek, történjen valami'.” – mesélte el Cailee Spaeny.

Spaeny először az otthoni iskolai szakkörben lépett fel, majd nem sokkal később, 13 éves korában a Silver Dollar Cityben is feltűnt. Mint a legtöbb springfieldi színész, ő is a Springfield Little Theatre-be járt.

„Valószínűleg hetente hat napot töltöttem ott, táncórákat, énekórákat és színjátszó órákat vettem. És mindezek mellett minden nyáron Los Angelesbe mentem. Könyörögtem anyámnak, hogy vigyen el. Gyakorlatilag mindenkinek elmondtam, akit ismertem, hogy Los Angelesbe költözöm. A családom folyton odautazott. Könyörögtem anyukámnak, és ő azt mondta: „Igen, megcsináljuk.”

Valami nagy dolog kezdete

A saját maga által felvett meghallgatás alapján Spaeny a fél világgal arrébb, a Tűzgyűrű forgatásának első napján találta magát.

„Az első nap őrületes volt. Az ausztráliai Sydneyben voltunk, megérkeztem a forgatásra, és az első jelenetem egy akciójelenet volt John Boyegával. Be kellett szállnunk egy hajóba, és el kellett vinniük minket egy Sydney melletti szigetre, a Kakadu-szigetre. Egy szigeten vagyok az első napomon, egy hatalmas kísértetjárta raktárban. Egyre csak azt kérdeztem: „Mi van? Mi van? Mi?'”

Ez a hozzáállás lehetővé tette számára, hogy mindig új kihívásokba vágjon bele. A Ruth Bader Ginsburg életéről szóló Az egyenjogú nem (On the Basis of Sex) című filmben aztán már Felicity Jones oldalán tűnt fel, majd nem sokkal ezután a Húzós éjszaka az El Royale-ban (Bad Times at the El Royale) fedezhetjük fel őt Chris Hemsworth és Jon Hamm mellett. Egyre nagyobb nevekkel dolgozhatott együtt, de Spaeny számára minden film egy lehetőség a tanulásra.

„Az On the Basis of Sex esetében úgy vagyok vele, hogy 'Oké, nem én vagyok a sztár, és Felicity Jones-t kell jó színben feltüntetnem. Segítesz a történetnek, segítesz, hogy a karaktere jól működjön, csak a pálya szélén állsz, szóval ez jó tapasztalat volt számomra.

Springfieldben senki sem adta meg nekem a könnyebb utat, még akkor sem, ha az emberek kisebb városnak tartják. Nagyon kemény volt a Kis Színházban. Nagyon jónak kellett lenned, és nagyon keményen kellett dolgoznod.”

Spaeny számára Springfield volt az, ami felkészítette őt Hollywoodra.

„Los Angelesben, ha azt mondod, hogy helyi színházban játszottál, azt mondják: „jó, jó, jó”, én pedig azt mondom nekik: „Nem, ez igazi volt.”. Springfield majdnem nehezebb volt számomra, szóval hálás vagyok ezért.”

Hírnév

Hamarosan az észrevétlen séták a múlté lesznek, de Spaeny tudatosan törekszik arra, hogy a földön maradjon.

„Azt hiszem, a legfontosabb dolog az, hogy továbbra is normális gyerekes dolgokat csináljak, hogy legyenek olyan hobbijaim, amelyek nem színészkedésből állnak. Nem rég volt egy interjúm, ahol előzetes kérdéseket tettek fel, és megkérdezték, hogy miket szeretek csinálni a szabadidőmben, ezért felhívtam a barátomat, és megkérdeztem: 'Mik a hobbijaim? Ez minden, amit az életemben csinálok a nap 24 órájában'. Úgyhogy ezen fogok dolgozni. Kényszerítem magam, hogy valami másra is találjak időt. Megpróbálok megtanulni egy új nyelvet. Fazekas tanfolyamokra akarok járni.”

Már fiatal kora óta tudja, hogy ez az, amit akar, és nem feltűnést szeretne, hanem fenntartani a karrierjét.

„Érdekel, hogy a színészek és színésznők hogyan tartják egyensúlyban az életüket, milyen filmeket választanak és miért, mikor és miért tartanak szünetet, és hogyan tartják meg a józan eszüket. Azokat a színészeket értékelem, akik igazán jók ebben, akik igazán nagyszerűek és emellett mégis normális emberek, őket figyelem.”

Spaeny most sok szempontból épp a kettő között jár. Az ismertségre pedig az új filmje is rátesz majd egy lapáttal az egyszer biztos. Idén augusztusban ugyanis visszatér az „Alien” franchise Fede Álvarez „Alien: Romulus” című filmjével. Az első két rész eseményei között játszódik a történet, viszont már jó néhány felvonást kaptunk az évtizedek során, amelyek nem tudták beváltani a hozzájuk fűzött reményeket. Egyik főszereplő sem tudta elkerülni a végzetét, miszerint az első filmben feltűnő Ellen Ripleyhez hasonlították őket. Erre a sorsra jutott Noomi Rapace a Prometheusból és Katherine Waterston is az Alien: Covenantból. Cailee Spaeny eközben úgy nyilatkozott, hogy nem fogja megpróbálni lemásolni azt a karaktert.

„Mindent megtettem, amit csak tudtam, hogy életre keltsem a saját karakterem. Látni Sigourney-t, ahogyan eljátssza ezt a szerepet - ő is része volt annak a változásnak, amit azok a filmek hoztak. Soha nem tudnék olyan lenni, mint ő. De mindent beleadtam, ami bennem van, és megpróbáltam háromdimenzióssá tenni – olyan háromdimenzióssá, amennyire csak lehet. Szóval remélem, hogy ez megvan benne, és életre kel a karakterem.”

Ezeket olvastad már?

Weaver, aki négy játékfilmben is belebújhatott Ellen Ripley bőrébe, 1987-ben a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjra jelölték az Aliensért.. Ez utóbbi elismerés hatalmas győzelem volt a műfajnak, és előfutára James Cameron későbbi Oscar-győzelmeinek a Titanic-kal és az „Avatarral. Voltak tervek Ripley újjáélesztésére, de egyik sem valósult meg, miközben rengeteg rajongónak a mai napig hiányzik.

Kövess Minket!



Gamer szótár