Négy évtizede nem kapott ekkora pontszámot egy Alien film, mint a Romulus

Négy évtizede nem kapott ekkora pontszámot egy Alien film, mint a Romulus

Az új értékelések jót tettek a franchise-nak, amely az elmúlt évtizedekben sok csorbát szenvedett, elsősorban a Prometheusnak és az Alien: Covenantnak köszönhetően.

Augusztus 15-étől, hazánkban egy nappal az amerikai bemutató előtt már hivatalosan is megtekinthető az Alien: Romulus. A brutális Xenomorphokat felvonultató filmsorozat legújabb darabja pedig úgy tűnik méltóvá vált az elődeihez, legalábbis a pontszámok alapján mindenképpen ez mondható el, ennek ellenére most is lehet olvasni olyan véleményeket, miszerint jobb, ha gyorsan elfelejtjük amit láttunk.

Ne felejtsük el, hogy Ridley Scott eredeti Alien filmje még mind a mai napig 93 és 94%-on áll a Rotten Tomatoes oldalán a kritikusok és a felhasználók értékeléseit követően, míg a James Cameron által dirigált második felvonás, az Aliens mindkét tábortól 94%-ot kapott. Jelenleg viszont a Romulus a harmadik legjobb a sorban ezen mutatók alapján – 82%-ot kapott a kritikusoktól és 88%-ot a közönségtől. Az pedig, hogy minden későbbi folytatásnál magasabb pontszámmal debütált, azt jelzi, hogy a franchise visszatért a helyes útra, és ezek a visszajelzések segíthetnek a produkciónak egy még jobb nyitóhétvégét elérni. Jelenleg az elemzők egy 75 millió dollár körüli bevételt várnak az első hétvége után.

Alien filmek értékelések alapján:

  1. Aliens (1986): 94%
  2. Alien (1979): 93%
  3. Alien: Romulus (2024): 82%
  4. Alien: Covenant (2017): 65%
  5. Alien Resurrection (1997): 55%
  6. Alien 3 (1992): 44%
  7. Alien vs Predator (2004): 22%
  8. Alien vs Predator: Requiem (2007): 12%

„Fede Álvarez új életet lehelt a franchise-ba az Alien: Romulus című filmmel, kreatív módot találva arra, hogy felhasználja a filmek már bevált, ikonikus elemeit, és ismét rémálomszerűvé tegye az arctámadókat és a Xenomorfokat.” – írta kritikájában Marianna Neal, az Impression Blend kritikusa.

Még ha a kritikusok még mindig az eredeti két filmet emlegetik is a franchise legjobbjaként, a harmadik helyezés eléggé figyelemre méltó. Az Aliens után ugyanis hat másik alkotás is készült, de úgy igazán egyik sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket – bár kövezzetek meg, én minden bugyutaságuk ellenére kedvelem az Alien 3. és 4. részét.

Ezeket olvastad már?

A rendező, Fede Álvarez Rodo Sayagues-szal közösen írta a forgatókönyvet, de a munkálatokba besegített maga Ridley Scott is, aki nem mindennapi üzenettel köszöntötte kollégáját az első forgatási napon. A szereplők között feltűnik a vásznon Cailee Spaeny, David Jonsson, Archie Renaux, Isabela Merced, Spike Fearn és Aileen Wu is.

Az Alien: Romulus hivatalos szinopszisa pedig így szól: „A sci-fi/horror-thriller visszavezeti a fenomenálisan sikeres »Alien« franchise-t a gyökerekhez: Miközben egy elhagyott űrállomás mélyén kutakodnak, egy csapat fiatal űrgyarmatosító kénytelen szembenézni az univerzum legfélelmetesebb életformájával.”

Kövess Minket!



Gamer szótár