Már a piaci értéke egyharmadát elbukta az Ubisoft, drasztikus lépés jöhet

Már a piaci értéke egyharmadát elbukta az Ubisoft, drasztikus lépés jöhet

Nem mindenki elégedett a Guillemot-család munkájával az Ubisoft élén, ezért az egyik részvényes már konkrét tervekkel állt elő a leváltásukra.

Másfél hete számoltunk be róla, hogy több mint 10%-ot estek az Ubisoft Entertainment SA részvényei. A szeptember 4-i árfolyam viszont még egészen kellemesnek tűnik visszatekintve, mert az akkori 15,32 eurós papíronként értékről egészen 11,69 euróig zuhant tovább a részvény e hét péntekre. Az idén részvényenként gyakran 23 eurót is érő francia vállalat ezzel már több mint 700 milliót bukott az értékéből a Star Wars Outlaws megjelenése óta, ami közel egyharmada az azt megelőző időszak 2,2 milliárdos piaci kapitalizációjának.

A témával foglalkozó korábbi cikkünkben számtalan okot felsoroltunk az Ubisoft tőzsdei állapota kapcsán, szóval az Outlaws fogadtatását, a Skull & Bones hatalmas bukását vagy az XDefiant haldoklását most nem részleteznénk újra. Ennél sokkal érdekesebb, és valószínűleg nagyobb jelentőséggel is bír az az információ, ami a héten látott napvilágot. Ugyanis a londoni tőzsdén bejegyzett cég az AJ Investments nevű hedge fund nyílt levele alapján 40-45 eurót kellene érjen, és mivel ez a cél a kanyarban sincs jelenleg, azt szeretnék, ha a Guillemot család lelépne, valaki pedig felvásárolná a kiadót és így magánkézbe kerülne az.

Az AJ Investments már lehet talált is egy potenciális vásárlót: a kínai Tencentet konkrétan megnevezték a levélben, mint „szignifikáns partnert és részvényest”, ami képes lenne erre. De ha ők nem is, akkor egy magántőkealap még szóba jöhet. A lényeg ezen a ponton az, hogy a tőzsdéről kerüljön le a cég, mert az AJ Investments szerint jelenleg a nagy részvényesek direkt szeretnék alulértékelni a vállalatot, és ez mindenki másnak kárt okoz. Ha pedig az Ubisoft igazgatótanácsa nem hajlandó fontolóra venni a cég eladását, akkor a francia törvények adta lehetőségeket kihasználva az AJ Investments belekezdhet a kisebb részvényesek egy csapatba szervezésébe, hogy így kényszerítsék ki a nekik kedvező lépéseket.

A levél közlésekor az Ubisoft két legnagyobb részvényese a Guillemot-család és a Tencent voltak, ők együtt több mint a 25%-át birtokolják a cégnek, 29,63%-át a szavazati jogoknak. Ez azt jelenti, hogy az összes kisebb részvényes együtt 70%-os kontrollal rendelkezik, vagyis ha összefognak, simán átvehetik az irányítást. Persze ez egy nagy ha, mert nem tudjuk, hogy mennyien értenek egyet az ötlettel vagy mit szeretne lépni a felvetést követően az Ubisoft jelenlegi vezetése.

Borítókép: Ubisoft Massive Entertianment

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár