Tízéves mélypontra zuhantak az Ubisoft részvények a Star Wars Outlaws rajtja után

Tízéves mélypontra zuhantak az Ubisoft részvények a Star Wars Outlaws rajtja után

A Star Wars Outlaws az elemzők szerint nem teljesít majd olyan jól, mint várták, és a Skull & Bones hatalmas bukása után ez így kevés lesz.

Több mint 10%-ot estek a hét első felében az Ubisoft Entertainment SA részvényei – írja az Insider Gaming. Ma délben mindössze 15,32 eurót értek a francia cég papírjai, amihez fogható mélypontot legutoljára 2014 decemberében láthattunk. A kiadó piaci kapitalizációja a héten több mint 200 milliót esett ennek következtében, így már nem éri el a 2 milliárd eurót sem, 1,97-1,98 milliárd körül áll.

Az Ubisoft tőzsdei zuhanása mögött számtalan okot találunk. Egyrészt, a múlt héten jelent meg a Star Wars Outlaws, ami nem lett egy korszakalkotó, világmegváltó játék, de ettől még szerethető. A kritikusok többsége ugyanezt látva kicsivel 80% alá értékelte a programot – egy-két kivételtől eltekintve. Azonban mióta megtehetik, a Metacriticen a felhasználók úgy szórják rá a 0 pontokat, mintha el sem indulna a gépükön vagy a konzoljukon az. Jelenleg minden platform alapján átlagosan 5 pont körülire / alattira értékelik a nyilatkozók az Outlawst ezen az oldalon, ami minden, csak nem egy jó jel. Tegyük hozzá, egyelőre pár ezren pontozták itt a programot csak.

Azonban a J.P. Morgan mindezt (és valószínűleg az eladási adatokat is) látva úgy döntött, hogy a 2025 márciusáig tartó időszakra szóló eladási projekcióit 2 millió példánnyal csökkentik a játék esetében, alig pár nappal a rajt után. Vagyis ők most már arra számítanak, hogy addig mindössze 5,5 millió fogy majd az Outlawsból összesen. Mivel a világ egyik legnagyobb szórakoztóipari márkája a Star Wars és ez egy agyonmarketingelt AAA-s cím, érthető, hogy a tőzsdén sokan pánikolni kezdtek az Ubisoft jövőjén ábrándozva, amikor meglátták ezeket a számokat, és összevetették mondjuk a Hogwarts Legacy tavalyi teljesítményével.

Persze nem a Star Wars Outlaws a kizárólagos oka annak, hogy most már kevesebb fantáziát látnak a befektetők a francia kiadóban. Az idén megjelent Skull & Bones után is tömegesen menekültek a süllyedező hajóról, de pár hónappal később visszaugrott a cég értéke a játék kiadása előtti állapotra, mintha mi sem történt volna.

Igen ám, de az Outlaws megjelenésével egy időben kijött egy olyan hír is, miszerint a késő tavasszal kiadott XDefiant haldoklik, ezért az Ubisoft állítólag már ultimátumot adott a fejlesztőknek. Ez egyelőre nem annyira drasztikus lépés, mint amit a Sony leművelt a héten a Concorddal. Ugyanakkor ez eddig háromból három gyenge teljesítmény az Ubisofttól 2024-ben, és ha csak nem menti meg őket az egész évben viták tárgyát képező Assassin's Creed Shadows, akkor nem nagyon látszik, hogy ez a negatív trend mitől vagy hogyan fordulhatna meg.

Esetleg még az segíthet az Ubisofton az Insider Gaming szerint, ha a pletykált folytatásokkal, felújításokkal előállnak jövőre. Egy új Far Cry, egy rendes Ghost Recon vagy a Splinter Cell és a Prince of Persia várva várt remake-jei valószínűleg sokakat felcsigáznának nem csak a játékosok közül, de a tőzsdén is.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár