Megjöttek az EA FC 25 értékelései, megosztóbb nem is lehetne az új játék

Megjöttek az EA FC 25 értékelései, megosztóbb nem is lehetne az új játék

Úgy tűnik, hogy nagyon vegyes a megítélése az idei epizódnak is.

Egy év telt el azóta, hogy az EA, miután feladta FIFA-licencét, elhozta nekünk az EA Sports FC-t, a legkínosabb elnevezésű sportjáték-franchise-t a Peter Shilton féle Handball Maradona óta. Az eladások látszólag 5%-kal csökkentek a fülbemászó új becenévre váltás után, de persze a nyereség még így is nőtt az Ultimate Teamnek köszönhetően.

Szerencsére a fejlesztő nem veszi magától értetődőnek a dominanciáját: valóban érdekes újdonságokokat sikerült beleszuszakolniuk az új részbe, ennek ellenére az eredmény mégis megosztó. Tavaly az egész játék a 'fejlett' HyperMotion2 animációs technológiáról szólt, idén pedig az FC IQ-ról, amely a játék stratégiai oldalát erősíti azáltal, hogy összetettebb kontrollt és beállítási lehetőségeket biztosít a csapatok és játékosok felett. Ha például valaki azt szeretné, hogy Saka inkább agresszívan támadó, mint egy kiegyensúlyozott középpályás legyen az Arsenalban, ez megoldható.

Az összes ismert dolog megtalálható a mostani részben is: a menedzser- és játékoskarriertől a szezonokig, versenyekig és klubokig, ahol egyetlen állandó játékost irányítva igyekszel egy bitang jó pályafutást letolni. A nagy újítás, amit a tartalomgyártók már most imádnak, a Rush, egy pörgős, öt az öt elleni mini meccs, amely a mutatós utcai futballt, az extravagáns Voltát váltotta fel. Persze az Ultimate Team is visszatért, így véletlenszerűen megvásárolható játékoscsomagokkal építheted fel álmaid csapatát.

Ami a mérkőzéseket illeti, a futballisták kecsesen és gördülékenyen mozognak, a párharcokat rendkívüli dinamizmus és változatosság jellemzi, érdekes látni azt is hogyan reagálnak a labdára. A tempó lassabb, de ez lehet, hogy annak is köszönhető, hogy a legerősebb lapok csak a későbbiekben érkeznek majd meg a játékba. A legszebb dolgok akkor történnek egyébként, amikor a nagy sztárjátékosokat irányíthatjuk. Néhány perc a Manchester Cityvel, és tényleg érzed Foden kirobbanó sebességét; lepattannak a védők Haalandról, és pazar labdákat lehet osztogatni De Bruyne-ként. A mutatós TV-stílusú prezentáció és a túlzottan lelkes kommentár ellenére az EA Sports FC 25 már tényleg egész jól visszaadja egy valódi futballmérkőzés atmoszféráját.

Az EA Sports FC 25 révén most sem találták fel a spanyol viaszt, de úgy tűnik jobb, mint az elődje – a klasszikus kifejezéssel élve ez egy evolúció, nem pedig forradalom. Ahhoz, hogy a legtöbbet kihozza valaki a legújabb felvonásból, igazán bele kell ásnia magát a játékba – és ez nem mindenkinek való. Épp ezért lett valószínűleg megosztó az idei alkotás is, mert a legnevesebb médiumokat tekintve bizony nagyon különböző pontszámokat kapta a játék:

  • IGN: 6/10
  • TheGamer: 3/5
  • VideoGamer: 8/10
  • Gamesradar: 4/5
  • IGN Spain: 7/10
  • Shacknews: 6/10
  • Hobby Consolas: 80/100
  • Metro GameCentral: 7/10
  • TheSixthAxis: 7/10

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár