Így még tuti nem játszottál a legelső Half-Life-fal

Így még tuti nem játszottál a legelső Half-Life-fal

Mivel a Half-Life 3 és a Half-Life 2: Episode 3 megjelenése is odébb van (ha egyaltalán megtörténik), itt az ideje leporolni az első részt – egy csavarral.

Az utóbbi időkben ismét téma lett a Half-Life 3, hála a rendszerint megbízható Valve-szivárogtatónak, Gabe Followernek, no meg egy Natasha Chandel nevű szinkronszínésznek. De ha ez sem lenne elég, akkor a múlt héten életjelet adott magáról a rajongói Half-Life 2: Episode 3 projekt is, ami az annak idején törölt HL2 bejezést élesztené újra az Unreal Engine 5 motor segítségével.

A fentiekben azonban van egy közös vonás: a megjelenésük még a kanyarban sincs, ezért nem játszhatóak. Oké, ezzel valószínűleg nem mondtunk semmi meglepőt. De mi lenne, ha ajánlanánk helyettük egy olyan Half-Life élményt, amilyennel még garantáltan nem volt dolgod, és amit akár már ma játszhatsz? Miről van szó? Nos nem másról, mint egy, a napokban előkerült korai változatáról a legendás első résznek. Ennek pedig nem csak az a különlegessége, hogy a Valve ezt nem adta ki, hanem az is, hogy tele van rejtett érdekességekkel, amik felfedezésre várnak.

Mint kiderült, az 1998-as Half-Life Beta 2, Net Test 2 változata egy az év október 20-án kiírt CD-ROM-on hevert évtizedek óta. A birtokosa, Chad Jessup ugyanis egy külsős tesztelője volt az első Half-Life-nak, és valahogyan nála maradt a játék. Viszont a veterán játékfejlesztő – aki azóta például az Xbox 360-as Shadowrunon és a Destiny 2 kiegészítőin is dolgozott – csak a napokban, a felesleges cuccainak szortírozása közben jött rá, hogy ez még mindig ott lapul a gyűjteményében.

Mivel a Half-Life végi stáblistában név szerint nem tűntették fel a tesztelőket (csak egy általános köszönetnyilvánítást kaptak), nehéz igazolni, hogy valóban így jutott-e hozzá ehhez a verzióhoz Jessup. Azonban a verzió eredetisége kétségtelen, mert ezt azóta egy Raegan nevű archiváló segítségével megosztotta az Internet Archive-on keresztül, és bárki letöltheti. Jessup szerint van több különbség is ezen változat és a végleges között, főleg textúrákat és szkripteket cseréltek ki a Valve munkatársai. De vannak befejezetlen pályák is, vagy olyan részek, ahol a játékot kívülről fújó játékosok is meglepődnek majd, hogy honnan hová vezették a tesztelőket.

Ha viszont nem szeretnéd letölteni ezt a picit körülményesen indítható Half-Life bétát, akkor is tájékozódhatsz a különböző változatok tartalmáról, hiszen Reagan vezet egy blogot, ahol a legnagyobb felfedezésekről részletesen, illusztrációkkal együtt beszámol.

Borítókép: Valve

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár