Molnargabo: Szoboszlai Dominik alulértékelt az EA FC 25-ben

Molnargabo: Szoboszlai Dominik alulértékelt az EA FC 25-ben

Hazánk egyik legsikeresebb e-sportolója azt is elárulta, hogy mit tanácsol azoknak, akik a nyomdokaiba szeretnének lépni.

Szeptember 27-én debütált a FIFA legújabb része, akarom mondani az EA Sports FC 25. Az évente megjelenő focis szimulátor a megszokott menetrend szerint érkezett, és a szokásos módon komoly hullámokat vert a nem éppen tökéletesnek mondható állapotával, és a 70 eurós árcédulájával, amin egyébként már rég nincs okunk meglepődni, és amit a rajongók úgyis kénytelenek lesznek kifizetni – mi is kipróbáltuk, így a beruházás előtt érdemes lehet IDE KATTINTVA tájékozódni egy kicsit. A napokban Molnár Gábor – molnargabo –, profi játékos volt a vendége a Telex After legújabb műsorának, mely során a szerkesztőkkel közösen próbálta ki az EA legújabb címét, és melyből megtudhattuk, hogy egy hivatásos miként értékeli az idei felhozatalt, mi a véleménye az EA és a FIFA szétválásáról, valamint a hazai e-sport állapotáról, és mit tanácsol azoknak, akik hasonló pályát szeretnének befutni.

Régi vád a sorozattal szemben, hogy a fejlesztők minden évben eladják ugyanazt a játékot, csupán új csomagolásban, hogy ezzel sajtoljanak ki minél több pénzt a közösségből. Ezzel a játékosok nagy része egyetért, és köztudott, hogy az Electronic Arts sem veti meg a pénzt, a franchise pedig mégis dübörög, és a részek többnyire hozzák a tőlük elvárható stabil szimulációs élményt. Molnargabo nem hétköznapi játékos, így ő kissé más szemmel is nézi a fejlesztéseket mint az átlag, és elégedett az EA Sports FC 25-tel. Habár szerinte sem történt fontos változás a 24-hez képest, a játék stabil motorral rendelkezik, valamint megfelelőek a mozgások, és ez a lényeg. Amúgy is, „ha az egyik évben tökéletes lesz a játék, akkor az utána évben mit fognak kiadni?" – teszi fel a költői kérdést.

Egyébként is úgy véli, hogy az EA és a FIFA szétválása sok kaput megnyitott az előbbi előtt, ami már a marketing együttműködések terén látszik is. Ennek köszönhetően lehet számítani a jövőben arra, hogy akár ingyenes, a mikrotranzakciókból és partneri kapcsolatokból finanszírozott játék lesz az EA Sports FC, vagy idővel ők is a felhasználóbarátabb előfizetős rendszer felé fordulnak.

Arra, hogy van-e kedvenc csapata a játékban vagy olyan focista, akit mindig szeret magánál tudni és, hogy ezt miként választja meg, a következő választ adta.

„Talán most Mbappé az, aki ebben a játékban egy nagyon meta kártyának számít, illetve Vinícius is... Nagyon számít, hogy kik azok a játékosok akik meták... gyorsak, jól passzolnak, jól lőnek stb." – mondta.

Gábor a beszélgetés során kitért arra is, hogy már 3 éves kora óta a FIFA 98-al kezdődően – pörgeti a játékot, ami mindenképpen nagy szerepet játszott a sikerességében, és volt néhány tanácsa azok számára is, akik szintén kacérkodnak a profiság gondolatával. Állítása szerint sokat nyom a latba az a mentalitás, ami arra ösztökéli a játékost, hogy először is jobb legyen a barátainál. Emellett fontos minél több meccs lejátszása, nálunknál erősebb ellenfelekkel, hogy azokból tanulva és azokat kielemezve fejleszthessük tudásunkat – a legjobb gyakorlás az éles szituáció. Ezután lehet a hazai versenyek felé kacsintgatni, ott jó teljesítménnyel felhívni magunkra a figyelmet, és belekezdeni a saját brandünk építésébe, ahogyan ez az esetében is történt.

Habár az idő előrehaladtával egyre jobb az e-sport helyzete világszerte, így hazánkban is, önmagában most még az olyan profiknak sem jelent biztos megélhetést mint Molnargabo. Elárulta, hogy jelenleg is több lábon áll, ugyanis néhány külföldi országgal szemben – például Németország, Franciaország vagy Olaszország – ahol a játékosok akár havi 5 000 eurót is kaphatnak csapatuktól, itt jelenleg nem ez a helyzet. Az utóbbi években megfigyelhető egy javuló tendencia, és a tevékenység közmegítélése is változott az egyre több pozitív példának hála, de még mindig gyerekcipőben jár az itthoni e-sport. A jobb állapotok eléréséhez idő kell, hogy a köznyelvben is még inkább megváltozzon a videójátékosokról alkotott kép, valamint az, hogy végre a klubok meglássák az e-sportban és a virtuális térben rejlő marketing lehetőségeket, amit már a legtöbb környező országban is felfedeztek.

A műsor folyamából természetesen nem maradhatott ki a magyar labdarúgó válogatott EA Sports FC 25-ös elemzése sem, még ha csak pár szó erejéig is merült fel a téma. Gábor elmondta, hogy összességében elégedett a látottakkal, azonban szerinte Szoboszlai Dominik kártyája alulértékelt lett – 81 pontos –, valószínűleg annak köszönhetően, hogy a tavasz folyamán kevesebbet játszott, az EA pedig pont ezt az időszakot követi kiemelt figyelemmel az értékelés során.

Azt gondolom mondanom sem kell, hogy mindeközben megállíthatatlanul szórta a gólokat beszélgetőpartnereinek, akik hősiesen küzdöttek, ezzel eleget téve a profivá válás egyik feltételének.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár