"Egyelőre itthon még nincs megfelelő felkészültsége a csapatoknak" - Team Intense interjú

Július 17-én, tehát most vasárnap, összecsapnak egymással az aktuálisan legjobbnak nevezhető magyar Overwatch csapatok a MondoGames nyári bajnokságának döntőjében. Összesen 90 000 forinton osztozkodik az első és második helyezett. Az offline fináléban az Obscure Gaming (korábban Random Mix) találkozik a Team Intense együttesével. Utóbbi csapat játékosával beszélgettünk a döntőről, és egyéb érdekes témákról.

Közel két hónappal az Overwatch hivatalos megjelenése után meglehetősen nehéz feladatnak bizonyul felsorolni két-három stabil magyar csapatot. Ennek magyarázata persze pofonegyszerű: egy frissen piarca dobott játékról beszélünk, mely jóformán nem rendelkezik itthon rendszeres versenyekkel, a játékosok továbbra is barátkoznak a Blizzard világsikerével.

Ahogyan arra számítani lehetett, a játék kiadását követően több magyar csapat belevetette magát a külföldi kupák jelentette kihívásokba, azonban a kezdeti lelkesedés gyorsan alábbhagyott, a résztvevők száma fokozatosan megcsappant.

Ennek ellenére egy csapat neve rendszeresen felbukkan a nemzetközi mezőnyben. Fáradhatatlanul menetelnek előre, nem törődve az útjukba kerülő akadályokkal, elkerülhetetlen kudarcokkal. Ennek meg is lett az eredménye, ugyanis a Team Intense a hibátlan teljesítménnyel vette a selejtezőket, elvesztett map nélkül jutott be a MondoGames nyári Overwatch döntőjébe.


A Team Intense együttesét két játékos, Fodor ”Calas” Miklós és Vass ”Zero” Marcell alapította, akiket véletlenek sorozata két különböző MMO-ban is ugyanabban a guildben hozott össze, innen az ismertség. Mivel hatalmas potenciált láttak – illetve látnak jelenleg is – a játékban, úgy döntöttek, hogy csapatépítésbe kezdenek. Ezalatt több játékos is megfordult kezük alatt, mielőtt megtalálták a végleges keret tagjait. Mellettük Csegő ”Devva” Balázs, Forgács ”wmR” Milán, Berendi ”neX” Ákos és Lajkó ”Wonfire” Krisztán alkotja a csapatot.

Mindegyikük több mint 10 éves játéktapasztalattal rendelkezik, Devva például anno a magyar Medal of Honor: Allied Assault válogatott csapatkapitánya is volt, emellett több kompetitív címben is (HS, CS:GO, LoL, Smite) feltornászta magát az elitszintre. A concept artistként dolgozó Calas válaszolt kérdéseinkre, az interjúban nagyratörő terveket fogalmazott meg a jövőre nézve, de azt is elárulta, hogy fennállásuk óta, miért fogyasztottak el hozzávetőlegesen 10 játékost, mielőtt megállapodtak a mostani hatos mellett.

Kinek a fejéből pattant ki az ötlet, hogy gereblyézzünk össze egy Overwatch csapatot? Régre visszanyúló ismertség alapján vagy más módon legóztátok össze a hatos fogatot?

Zero barátommal találtuk ki, hogy alapítunk egy Overwatch csapatot. Körülbelül fél éve ismerjük csak egymást, teljesen véletlenül két különböző MMO-ban is egy guildben kötöttünk ki. Mi kezdtük el keresni az embereket, és mivel elég nagy elvárásaink vannak, már csaknem 10 ember lecseréltünk, de lassan véglegesnek mondható a mostani felállás. Három dologban kell megfelelni annak, aki hozzánk szeretne csatlakozni:

  • Az egyik a profi hozzáállás, ami azt takarja, hogy képes kritikát elfogadni, nem ragel, nem beszél feleslegesen meccs közben. 
  • A második, hogy egyéni skillben megfelelő, van hozott tapasztalata, és képes a fejlődésre. 
  • A harmadik pedig az, hogy van elég ideje gyakorlásra, ami jelenleg minimum 5 óra hétköznaponként (1-2 szünnappal), és hétvégén pedig ami a csövön kifér. Emellett, ha komolyra fordulnak a dolgok, képes arra, hogy jelenlegi munkáját félrerakva teljes időben foglalkozzon a csapattal.

Miért döntöttetek úgy, hogy korábbi játéktapasztalatotokat és sikereiteket hátrahagyva átnyergeljetek a versenyszerű Overwatch-ra?

Elsősorban azért döntöttünk így, mert nagyon élvezetesnek tűnt a játék első látásra, ami később be is igazolódott. Továbbá láttuk, hogy hatalmas potenciál van benne, és mivel a profiknak csak fél év előnnyel rendelkezek, esélyünk van utolérni őket.

Hamarosan elkészül egy statisztika, melyben a magyar csapatok külföldi versenyeken (ESL és GosuGamers) való szereplését összegzi. Ez alapján a Team Intense tekinthető az egyik legaktívabb és legeredményesebb hazai alakulatnak. Ez egyben azt is jelenti, hogy már nagyobb tapasztalattal rendelkeztek a többi itthoni együttessel szemben. Ennek is köszönhető, hogy bejutottak a MondoGames offline döntőjébe?

Természetesen, nagyon sokat számít, ha rendszeresen együtt gyakorol egy csapat.

A MondoGames kvalifikációs sorozatában kétszer találkoztatok a Random Mix csapatával, mindkét összecsapást megnyertétek. A papírforma alapján a vasárnapi nagydöntő esélyesei vagytok. Kezetekben érzitek a győzelmet, vagy kellő óvatossággal várjátok a finálét?

Butaság alábecsülni az ellenfelet, mindent bele fogunk adni.


A következőt olvashatjuk Calas Twitch.tv oldalán: „napi 6-8 órában gyakorolunk, célunk az első magyar világszínvonalú csapattá válni.” A világszínvonal alatt, feltételezzük, arra gondoltok, hogy idővel beférkőztök a világ legjobb 5 csapata közé, ehhez pedig valóban elengedhetetlen a napi 6-8 óra gyakorlás. Sokszor, sok csapattól hallhattuk már ezt itthon, de valóban ennyit pakoltok bele a játékba naponta? Azt se felejtsük el, hogy nyár van, jóval több szabadidővel rendelkeztek, tartani tudjátok majd a feszes tempót ősszel is?

Tudatosan olyan embereket válogattunk, akiknek az e-sport a céljuk, és hajlandóak félretenni mindent, ha szükséges. Egyelőre körülbelül heti 35-40 órát gyakorlunk a csapattal, de ketten külön is rengeteget foglalkozunk a játékkal, versenyeket nézünk, taktikákat építünk fel. Ha sikerül olyan támogatót szereznünk, aki kifizeti, hogy ne haljunk éhen, akkor legalább heti 50-60 órában szeretnénk gyakorolni.


A selejtezők során több magyar csapattal is játszottatok, habár ennyi mérkőzésből hiba lenne messzemenő következtetéseket levonni, de hogyan látjátok a hazai játékosok és csapatok felkészültségét, általános játéktapasztalatát?

Egyelőre itthon még nincs megfelelő felkészültsége a csapatoknak, nem sokan gyakorolnak külföldi ellenfelekkel. Mi is még csak három hete játszunk a jelenlegi felállással, így mondhatni gyerekcipőben járunk ilyen szempontból.

Már jóval a játék megjelenése előtt heves viták zajlottak a versenyeken használt, vagy éppen nem használt szabályrendszerekről. A kompetitív mód eleresztése előtt, főként a topcsapatok nyomására, az úgynevezett „eggplant” formátum (1 hőslimit, 2CP pályák kizárva, stopwatch mód) került több versenyen is előtérbe. A frissítés után nyilvánvalóvá vált, hogy a Blizzard ragaszkodik eredeti elképzeléséhez, miszerint nem korlátozza a hősök számát. Ezt követően a legtöbb versenyen elvetették a hőslimitet, azonban ez csak időszakosnak bizonyult. A 100 000 dolláros bajnokságot szervező ESL (is) meghallotta a közösség segélykiáltását és visszaállt a hőslimitre, ezt pedig a többség is követte. A hamarosan érkező frissítésben pedig bemutatkozik a beépített hőslimit. Jó döntés volt ez a Blizzard részéről, valóban szükség van hőslimitre?

Úgy érzem, a Blizzard megpróbálta összemosni a casual és a competitive részét a játéknak, és ez természetesen kudarcot vallott. Szerencsére időben észrevették a hibájukat, és a következő frissítéssel orvosolják is. Már csak a sudden death rendszer a botrányos, de az is javítva lesz augusztusban egy stopwatch-hoz hasonló rendszerhez.

Néhány héttel ezelőtt a REUNITED csapata megvált alapító-játékosától, megüresedett helyére a Master Overwatch ranglistájából választottak maguknak utánpótlást. Tegyük fel, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtotok a jövőben, és a játékos-statisztikai oldalakat böngésző komolyabb csapat edzője felkeresi a csapat egyik tagját. Fontosabb lenne számotokra, hogy közösen haladjatok a kitűzött célok felé, vagy elengednétek a kipécézett csapattagotokat?

Ez a csapat teljesítményétől is függ. Szerintem, ha megvan a megfelelő mértékű fejlődés, és összhang, nem fogja senki itt hagyni a csapatot. Akkor történhet meg ilyesmi, ha a csapat fejlődése megáll valamilyen okból kifolyólag.

Mit szóltok a PTR környezetben már elérhető frissítéshez? Többet láthatjuk majd például Zenyattát kompetitív környezetben, illetve a többi hőst érintő változtatások milyen befolyással lehetnek a versenyjátékra, ha ebben a formában elfogadásra kerülnek?

Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy nagyon örülünk a változtatásoknak. Sokkal színesebb lesz a játék, sokkal több működő kompot lehet majd kihozni. Valószínűleg változni fog a meta, hiszen az új McCree és Zenyatta is brutális lesz Pharah ellen.

Mennyire tartjátok fontosnak, hogy egy játékos minél több hőssel magabiztosan, az átlagon felül tudjon játszani, attól függetlenül, hogy egy csapaton belül meghatározott pozíciót tölt be?

Fontos, hiszen a meta változhat patchről patchre, mint ahogy most is fog. 

Milyen tanácsokkal tudtok szolgálni azon játékosok számára, akik már elhatározták, hogy csapatként összeállva készek meghódítani a magyar, majd későbbiekben akár a nemzetközi Overwatch mezőnyt? Elsősorban az egyéni felkészülésre, csapatmunkára, taktikák kidolgozására, kommunikációra és az ehhez kapcsolódó egyéb területekre vagyunk kíváncsiak.

  1. Gyakoroljanak, amennyit csak tehetik.
  2. Beszéljék át a meccs közben történteket a meccs után, és ne meccs alatt.
  3. Próbáljanak meg minél többet kommunikálni játék közben.
  4. Nem szabad ragelni, pláne nem mást hibáztatni.
  5. Játszanak minél többet jobb csapatokkal, és tanuljanak a vereségekből ahelyett, hogy megtörnének.

Team Intense


Kövess Minket!