Hogyan versenyezzek? – 1. rész

Hogyan versenyezzek? – 1. rész

Ezzel a cikksorozattal leginkább azokon szeretnék segíteni, akik az alapokat már elsajátították, de nem tudják hogyan tovább.

”Hogyan legyek jó játékos?!” – ez a kérdés biztos elhangzott már minden játékos szájából. Tuti recept igaz nincs, de van egy-két dolog, ami biztosan segít abban, hogy jó játékos legyél. Az, hogy te csak MM-en szeretnél jobban lőni vagy egyenesen a Majort célzod meg, az már csak rajtad múlik. Na, meg a kitartásodon és a céltudatosságodon.

esport, dan1, csgo, edukáció, hogyan, versenyezzek, 1. rész
(Forrás: esportsobserver.com)

Mint írtam, biztos recept nincs. A cikksorozattal nem az egyéni fejlődésre, hanem a versenyzési lehetőségekre szeretnék rámutatni. Ha úgy érzed, hogy az aimod nem tökéletes, vagy a játékintelligenciáddal vannak gondok, ezeken leginkább KODIAK többrészes cikke segíthet. Előre szólok! Rengeteg kitartás, céltudatosság, motiváció kell ahhoz, hogy igazán jó legyél. Viszont, ha ez megvan, akkor már a cél a csillagos ég. Nem is olyan régen én is hasonló cipőben jártam, így megpróbálom a lehető legjobb szemszögből bemutatni.

Ha nem csak egyéni versenyeken szeretnél részt venni, amire szintén van lehetőséged, először is szükséged van egy csapatra. Facebook csoportokban és erre szakosodott oldalakon is van lehetőség csapatkeresésre. Ha kicsit bevállalósabb vagy és beszélsz valamilyen idegen nyelvet (ahol jó eséllyel van CS közösség), akkor némi kereséssel ott is találhatsz magadnak csapatot, ezzel az adott idegen nyelvet is ismételve, na meg nemzetközi kapcsolatokat is kialakítva.

A cikksorozat ezen részében inkább az egyéni versenyzésre próbálok koncentrálni, míg a következőben a csapattal való versenyzésre.

FACEIT.com

Egy Valve-tól teljesen különálló vállalat (CS mellett foglalkoznak Dota 2-vel, WoT-al, CS 1.6-al, TF2-vel, Smite-al, illetve egyelőre zárt bétában LoL-al és Overwatch-al is) akár 128 tickes szervereken is játszhatsz, akár ingyen vagy előfizetéssel is. Ugyanis lehetőség van egyfajta prémium vásárlására is, ami a sok előny mellett csak prémiummal rendelkező játékosokkal dob össze, ezzel valamilyen szinten kiszűrve a trollokat. A számunkra érdekesebb része inkább az ún. ladderek, ligák. A ladderekben pontokat gyűjthetsz (rendes meccsek győzelmével) és ha egy adott időn belül te rendelkezel a legtöbb ponttal, ladderenként változó nyereményeket kaphatsz. Ilyen úton megszerezhetsz például egyet a HyperX új egerei, a Pulsefire FPS-ek közül vagy akár egy HyperX Cloud II-t. Ezeken kívül természetesen rengeteg más nyeremény is megtalálható.

esport, dan1, csgo, edukáció, hogyan, versenyezzek, 1. rész
(Forrás: gosugamers.net)

ESL (solo)

Az ESL sokak számára ismerős lehet, akár más játékok révén is. A cégóriás bátran kijelenthető, hogy a világ egyik legnagyobb e-sport szervező portálja. Rengeteg játék megtalálható a kínálatukban, rengeteg versennyel. Nem meglepő módon a Counter-Strike is szerepel a kínálatukban, rengeteg versennyel (5v5, 2v2, 1v1). Hétfőnként általában megrendezésre kerül egy úgynevezett CS:GO 1on1 Monday Cup #Hungary, csütörtökönként pedig egy 2v2-es kupa. Ezekre a nevezés természetesen ingyenes, a nyeremény pedig helyezéstől függően néhány hónap prémium.

esport, dan1, csgo, edukáció, hogyan, versenyezzek, 1. rész
(Forrás: gamersbyte.com)

pvpro.com

Az oldalon lehetőség nyílik 1v1, 2v2, 3v3, illetve 5v5-ös meccseket játszani, ahol jutalomként az oldalon felhasználható pénzt kapunk, amit aztán a shopban elkölthetünk skinekre. Természetesen itt is vannak ligák, ahol különböző nyereményekért harcolhatnak a játékosok.

esport, dan1, csgo, edukáció, hogyan, versenyezzek, 1. rész

ESEA

A vállalat rendkívül híres e-sport körökben a régóta fennálló Counter-Strike támogatásukról és évtizedes ligájukról. Ezt leginkább a sokak szerint legjobb anti-cheat kliensüknek köszönhetik, amit rengeteg versenyen, többek között a magyar ICL-en is alkalmaznak. A versenyeken kívül saját játékszervezési oldaluk is van, ahol némi havidíjért cserében a saját, anti-cheat védett szervereiken játszhatunk, saját rangrendszerrel és szintén előfizető ellenfelekkel szemben.

esport, dan1, csgo, edukáció, hogyan, versenyezzek, 1. rész
(Forrás: gosugamers.net)

Sajnos (egyelőre?) az 1v1, illetve a 2v2 nem olyan népszerű a játékosok körében, viszont így is létezik néhány oldal, ahol az aim tudásunkat kamatoztathatjuk. Sokkal népszerűbb a játékosok körében az 5v5-ös játékmód, ahol jóval több portál és verseny áll a rendelkezésünkre, ha versenyezésre adnánk a fejünket.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!