Hogyan védekezzünk dive kompozíció ellen?

Hogyan védekezzünk dive kompozíció ellen?

Mit lehet tenni, ha egy dühös majom százhússzal robog felénk?

Az Overwatchról kényelmesen elmondható, hogy gyakran változik a meta. Volt olyan, amikor a tank hősök határozták meg a kompozíciókat, de pl. amikor Ana megérkezett, akkor jött vele a Beyblade is. Most pedig úgy néz ki, hogy megint visszajön a dive felállás, ami a második szezonban volt nagyon népszerű. Ez köszönhető annak, hogy Winston és Tracer bitang erős, míg Reinhardt és Roadhog nagyon visszaesett. Ebben a cikkben megnézzük, mit is jelent ez a felállás, hogy kell játszani és persze, hogy lehet ellene védekezni.

Metaelemzés: Roadhog szinte eltűnt, D.Va és Winston a viszont a csúcsra tör

Kimerítő jelentés a legutóbbi frissítés okozta változásokról.

A Dive Comp

A lényeg, hogy amint a csapat meglátja az ellenfelet, akkor kiválasztja a célpontot és minden képességet bevet annak érdekében, hogy az arcába másszon, majd a földbe döngölje. Ehhez kell egy Winston, aki egy ugrással a csata sűrűjébe veti magát, ledobja a bubit és már tolja is ki a sebzést egy olyan fegyverrel, amivel nem kell célozni. Winston mellé kiegészítésnek nem árt egy Zenyatta, mert ha a célpontra felkerül egy Discord is, akkor még gyorsabban olvad el. Tracer és Lucio a felállás másik két sarokköve. A brazil dj Speed Boostja elengedhetetlen, hiszen nem tud mindenki akkorát ugrani, mint a majom. Ha pedig a csapat beért a célponthoz, akkor lehet visszaváltani a dallamokat gyógyításra és adni egy pár extra másodpercet a dps-eknek, hogy lekapják a kiszemelt áldozatot. Tracer szintén egyértelmű, a folyamatos ugrás miatt alig lehet célozni és kirobbanó sebzést tud kiosztani. Végül a két megmaradt helyre több lehetséges jelölt közül is lehet választani. Kezdésnek D.Va elég népszerű a mobilitása és a Defense Matrix miatt, második gyógyítóként pedig még Mercy szokott érkezni, szintén azért, mert könnyen tudja követni a csapatot. Ebben az esetben persze Zenyatta kiesik. A dps karakterek közül pedig lehet találkozni McCree-vel vagy Pharah-val. No meg persze ne feledkezzünk meg Genjiről se, akit arra találtak ki, hogy berongyoljon az ellenfél sorai közé és ott minél több gondot okozzon.

Mit lehet ez ellen tenni?

A válasz nem olyan egyszerű. Amint kiderül, hogy az ellenfél a fenti kombinációt akarja véghez vinni, akkor az egyik lehetőség az, hogy ez ellen válasszon a csapat hősöket. Olyanok kellenek, akik tudnak lassítani vagy akár kábítani is. Egy Mei jó ötlet lehet, hiszen az elsődleges támadása átmegy D.Va Defense Matrix-án, a fallal ki lehet védeni az ultiját és a saját ultija pedig megakaszthat egy Lucio által támogatott előrenyomulást. Egy másik hős már sokkal érdekesebb választás. Sombra a Hack miatt súlyos másodpercekre a kispadra ültethet egy hőst. Mercy és Winston elveszti a mobilitását, Tracer nem tud ide-oda ugrálni és D.Va nem tudja aktiválni a védőmezejét. Ezalatt pedig őket könnyen ki lehet fókuszálni, már ha rendesen le van kommunikálva a csapattal, hogy mi is történt.

Persze van egy alternatív stratégia is. Ugyanúgy dive csapatot kell hozni és jobban kell csinálni, mint az opponensek. A kommunikáció a kulcs. Ha valaki meglát egy flanket, vagy egy dps-t magasabb pontokon, akkor arról szólni kell, mert várható, hogy megindul a roham. Fel kell ismerni a célpontokat és ragaszkodni hozzá. Lehet, hogy feljön egy könnyebb lehetőség, de a csapat máshova koncentrál. Emellett fontos a rugalmasság. Elengedhetetlen, hogy az ellenfél flex hőseire érkezzen a válasz. Ha ott van Mei, akkor kelleni fog Pharah, ha ott van Pharah, akkor kelleni fog Soldier vagy McCree, ha pedig tisztán a Winstont akarjuk kikapni, akkor a Reaper + Zenyatta kombó lehet jó.

Összegezve, annyit kell megérteni, ha megindul a csapat, akkor azzal menni kell, akármi is történjen. Mivel ez egy teljesen offenzív taktika, ezért várható, hogy egy-egy csapattárs elhullik, ha ezután hezitálni kezd valaki, akkor az a végét jelentheti a rohamnak és minden bizonnyal bukik a csapat is.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

 

Kövess Minket!