TI7 előzetes: Fnatic, a hamvaiból született újjá!

TI7 előzetes: Fnatic, a hamvaiból született újjá!

Tavaly erőn felül teljesítettek, idén pedig az árnyékba megbújva várták a lehetőséget, hogy végre újra a színpadra léphessenek!

A TNC és a nemrégiben megszűnt Faceless háborúja egész éven át tartott, feldúlva Délkelet-Ázsiat, míg néhány csapat az árnyékban bújt meg. A legjobbak általában egymással küzdenek a premier tornákon, ez a régió viszont legtöbbször kimarad a jóból.

Ez pedig különösen igaz a Fnatic-ra. A TI6 utáni átigazolást követően egy újraszervezési időszak következett. Ez amolyan altatássá vált, többféle felállást is kipróbáltak, időt szántak a megfelelő lineup kialakítására, hogy visszatérjenek. Áprilisban végül türelmük rózsát termett. Miután legrégebbi tagjuk, Chai "Mushi" Yee Fung is kivált és máshol próbált szerencsét, három, a térségből igazolt jól ismert játékossal egészítették ki a teamet. Kim "QO" Seon-yeop, Djardel Jicko "DJ" Mampusti és Galvin "Meracle" Kang Jian Wen mind sztárjátékosoknak számítottak a maguk nemében. Papíron ez a friss stack nagyon erősnek tűnt és megvolt bennük a potenciál, hogy felborítsák az erőviszonyokat a TNC-vel és a Faceless-el szemben. Először nem sok minden történt. Küszködött a csapat, sok fontos LAN-ra még csak ki sem jutottak, beleértve a Manila Masters-t és az Epicenter 2017-et. Várható volt, hogy jobban össze kellett még szokniuk és a csapatmunkán is volt mit csiszolni. Lai "Ahjit" Jay Son megszerzése után minden megváltozott. A TI7 kvalifikáción másodikok lettek, megverve pl. az Execration-t és a Clutch Gamers-t is. Ezeknek köszönhetően magabiztossá, kiegyensúlyozottá váltak. Ha meg akarják és tudják tartani ezt a lendületet, az előző ötöst (TI6 4. helyezett) is képesek lehetnek túlszárnyalni.

Legjobb négyben

Meglehetősen tisztességes évet zártak a legutóbbi évben, a 4. helyezés mellé több, mint 1 millió dollárral gazdagodtak. A csoportmeccsek után a felsőágról éppen csak lemaradtak, viszont az alsóágról visszaküzdve magukat, olyan csapatokat vertek meg, mint az MVP Phoenix vagy a Team Liquid. Az ott versenyző öt játékosból mindössze ketten maradtak, a dinamikus support DJ és a betonbiztos offlaner Chong "Ohaiyo" Xin Khoo. DJ egyébként a vb után váratlanul elhagyta a teamet (később visszatért), ami furcsa volt tőle, mivel jobb eredményt ért el az elvártnál. Mindazonáltal a Fnatic rendelkezik a kellő tapasztalattal, így nem valószínű, hogy túl nagy teher lenne számukra a nagy színpadon játszani.

Stílusok keveredése

Ez a régió híres (vagy épp nem híres, attól függ, ki kérdezi) az „ősember Dota” stílusáról. Akik itt születtek, minden pillanatban imádnak fightolni. Olyan csapatok szereztek maguknak nevet az esztelen csatározásaikkal, mint a TNC vagy az MVP. QO és Febby – régebbi MVP játéskok – elhozták ezt a Fnatichoz is. QO-ban nincs félelem, még a tier hármas tornyok sem riasztják el őt az early gameben. Draft közben pedig igazi fejtörést okoz az ellenfeleknek, hogy bent hagyják-e a Bloodseekert vagy megpróbáljanak elbánni vele.

Ezt a stílust fokozza Ahjit, Ohaiyo, és DJ stabilitása. Az egyik támaszuk DJ szolid support játéka, a másik Ohaiyo kulcsfontosságú gankjei. A Fnatic terveit Ahjit nagy hero poolja és rugalmassága teszi erőssé és szilárddá.

Számíts a kiszámíthatatlanra

A legutóbbi vb sokkal jobban sikerült, mint azt sokan várták tőlük. Megvolt bennük a kellő tehetség és alázat, hogy végül elérjék a negyedik helyet. De az alsóágról való indulás és a sorra következő erős ellenfelek alacsonyabbra tette náluk a mércét, amit azonban sikerült felülmúlniuk. Ebben az évben hasonló lehet a történetük. A kirobbanó és izgága mentalitású QO és Febby mellé a nyugodt és kötélidegű Ohaiyo, DJ és Ahjit társul, tehát meg van az esélyük az újbóli top 4 elérésére. Ahogy az elmúlt évben, most sincs tele sztárral a csapat, de egy kis szerencsével és remek játékkal bármi megtörténhet.

Akire érdemes figyelni

QO early game agresszív gankjei egészen elképesztőek, de DJ mesteri supportolása is megér egy misét. Versbe lehetne foglalni a fantasztikus Enigma, Enchantress vagy Witch Doctor játékát, amely sokszor a kulcsa a Fnatic gyözelmének.

Legnagyobb kihívás

Tekintve, hogy papíron gyengébbek, mint a top csapatok, a Fnatic-nak nagyon össze kell rázódnia Seattle-re. Szintén szükséges, hogy QO-t kordában tartsák, megakadályozván, hogy túl óvatlan legyen és forrófejjel nekimenjen az ellenfélnek.

Osztályzás

B-. Nagyon szélsőségesek, képesek egy kimagasló teljesítményre is és ennek az ellenkezőjére is. Hogy igazán lángra kapjanak, minden erejükre szükségük lesz.

Ki szurkol a délkelet-ázsiai régiónak? A Fnatic elérheti a tavaly eredményét vagy esetleg még előrébb végeznek?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!