tomzeY:

tomzeY: "Várom az esetleges ajánlatokat, de a visszavonuláson is elgondolkodtam már"

Interjú a magyar játékossal irányításról, jövőbeli tervekről.

Pár héttel ezelőtt sajnos szomorúan számoltunk be a tényről, hogy a Hammers Esports szélnek eresztette az Overwatch csapatát, köztük a magyar kiválóságot, Bordás "tomzeY" Tamást is. Ha lemaradtatok volna, a részleteket az alábbi cikkünkben tudjátok megtekinteni.

Feloszlik a Hollywood Hammers is, miután nem jött össze a Contenders kvali

Ezek után sajnos már nincs több magyar a nemzetközi mezőnyben, de talán majd a drafton.

Az élet viszont megy tovább, az elengedett játékosok pedig tovább folytatják a karrierjüket. A minap az Esports Heaven készített egy interjút tomzeY-val, amiben leginkább a profivá válás útjáról, a játékbeli irányító szerepéről és a jövőről beszélgettek.

Bemelegítésnek kezdjünk egy könnyű kérdéssel. Ha egy hajón ragadnál, ki lenne az a profi Overwatch játékos akivel szívesen tennéd ezt, és miért?

tomzeY: "Leginkább Nesh, mivel nagyon hamar összehaverkodtunk és jól kijövünk egymással. Ő az egyik legkedvesebb csapattárs akivel valaha játszottam és úgy gondolom, nem ijedne meg semmilyen kihívástól." 

Irányítóként, ki volt még olyan a csapatban, aki segítette a munkádat?

tomzeY: "Főként ChrisTFer volt az, aki hozzájárult a dolgokhoz, különösen akkor, amikor a meta változott és divera váltottunk."

Régóta vagy "shotcaller" és ingame vezető az európai Overwatch szférában. Mi volt a legnagyobb kihívás abban, hogy a Chavs és Hammers Esports vezetője voltál? Mi volt az, amin különösen keményen kellett dolgoznod?

tomzeY: "A legfontosabb talán az, hogy a csapat esetleges negatív atmoszférája ne befolyásoljon engem. Folyamatosan jókedvűnek, energikusnak és hangosnak kellett lennem, akármilyen rossz volt is a helyzet. Leginkább arra vagyok a legbüszkébb, hogy el tudtam felejteni a már megtörtént eseményeket és csak a következő harcra koncentráltam."

chavs ow lan win
Nézzünk akkor most egy kis kísérletet. Ha választanod kellene a mechanikailag legjobb játékos és egy olyan közt, aki tökéletesen illik a csapat atmoszférájába, csapatkapitányként melyik opciót választanád és miért?

tomzeY: "Személy szerint a legerősebb játékost választanám, mivel úgy hiszem tudnám kezelni még akkor is ha lennének személyiségbeli problémák vele. Továbbá úgy gondolom, mindkét játékos típusra szükség van egy Overwatch csapatban, mivel összesen hat játékosnak kell egy működő egységet alkotnia."

Hogyan definiálnád magad az alábbiak szerint? Inkább jól összeszedett és határozott vagy olyan vezető vagy, aki több érzelmet visz bele a dolgokba? A vezetői képességeid honnan jönnek? Sportoltál korábban, esetleg más motivált arra, hogy vezető legyél?

tomzeY: "Azt hiszem, inkább a határozottságom miatt kezdtem el irányítani, aztán amint jobb lett a csapat, ebből visszavettem, hogy teret tudjak adni a játékosaimnak. Néha természetesen az érzelmeim alapján hozok döntéseket, viszont a fő irány inkább az ultimate menedzsmenten alapszik. Úgy gondolom, a természetes vezetői képességeim abból adódnak, hogy idősebb vagyok, mint az általam irányított játékosok. 26 éves vagyok, jelenleg elég határozott ahhoz, hogy még élvezzem is a vezető szerepet, ha a csapattársaim hisznek bennem."

Szerinted elég egyetlen vezető egy Overwatch csapatban, vagy ez túl nagy felelősség már?

tomzeY: "Ha visszagondolok a tank metára, az esetek 90%-ában elegek voltak a képességeim, azonban amint váltottunk divera és a lehetséges játékok és taktikák száma megnőtt, szükség volt még egy hangra a csapatban. A jelenlegi helyzetben meg tudom csinálni az előzetes terveket egy összecsapás előtt, számolni az ultik idejét stb., viszont amint elkezdődik a küzdelem, már nem tudok kis döntéseket hozni, vagy hogy miként menjenek a dive-oló csapattársaim. Ebből adódik, hogy a másik hangnak a meccs alatt mindenképpen a dive vezetőjének kell lennie." 

Beszéljünk egy kicsit a TakeOver LANról. Hogy tetszett úgy az egész, milyenek a tapasztalataid? Voltak olyanok akikben kellemesen csalódtál, amikor IRL megismerted?

tomzeY: "A TakeOver rettentően jó volt, mindenki nagyon kedves és barátságos, a szervezők pedig profik voltak. Ahhoz képest, hogy nem tudtunk rendesen az eseményre fókuszálni, mivel az NA Contenders kvalifikáció is akkor zajlott, egész jól szerepeltünk. Megvertük a Misfitset, döntetlent mentünk a C9 csapatával, egyedül a Movistartól kaptunk ki. A legnagyobb meglepetést Nesh produkálta, aki első versenyén a csapatunk legjobbjának bizonyult.

hogy örül a tomzey

hogy örül a tomzey - Clipped by FROGIEow


Ami leginkább foglalkoztat engem az, hogy milyen volt Kirby edzőként? Miben tudott nektek segíteni, sokat tudtatok fejlődni általa?

tomzeY: Kirbyt akkor szerződtettük le, amikor a leginkább szükségünk volt rá. A tank metáról való váltás nélküle nem ment volna ilyen gyorsan. Ő tényleg az egyik legjobb arc, akit az karrierem során megismertem, ráadásul az egyik legjobb edző is, mivel sosem fél a kihívásoktól és attól, hogy kimondja, amit gondol. Összességében egy inspiráló személyiség, akire minden fiatal e-sport játékos felnézhet.

Sajnos mindketten tisztában vagyunk ugye a Hammers Esports OW végzetével, mi lesz a következő állomásod így? Tudom hogy aktívan keresed a következő otthonodat, van már valami fejlemény az ügyben?

tomzeY: Még semmi biztosat nem mondhatok az ügyben. Természetesen várom az esetleges ajánlatokat, de a visszavonuláson is elgondolkodtam már. Őszintén szólva nagyon élveztem azt, hogy a semmiből jött létre a Chavs/Hammers és mégis magas szintre jutottunk. Ezt a csapatot a kezdetektől én építettem és a fejlődés, amit elértünk, nagyon jó tapasztalat volt, viszont nem tudom, mennyire élvezném a játékot egy olyan közegben, ahol már nem ugyanaz a hangom. Majd meglátjuk, mi lesz, én továbbra is gyakorlok, egy-két hónapon belül pedig eldől a sorsom annak függvényében, hogy milyen ajánlatokat kapok majd.

Mi itt az Esport1-nél a legjobbakat kívánjuk tomzeY-nak és reméljük, minél hamarabb új otthonra talál és együtt szurkolhatunk majd neki a rangosabbnál-rangosabb eseményeken.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

 

Kövess Minket!