Lorewalking: Gabriel Reyes, vagyis a két lábon járó halál

Lorewalking: Gabriel Reyes, vagyis a két lábon járó halál

Így lett az egykori szuper katonából egy magasan funkcionáló pszichopata.

A héten egy új cikksorozatot indítottunk, amiben kicsit jobban utánajárunk az Overwatch karaktereinek és bemutatjuk a háttér történetüket. Legutóbb Dr. Angela Ziegler-el foglalkoztunk. Amennyiben lemaradtatok volna, az alábbiakban tudjátok pótolni.

Lorewalking: Mercy az élet és halál angyala

Sensevida | 17/09/19 17:05 A tegnapi nap folyamán úgy döntöttünk, hogy bemutatjuk nektek az Overwatch karaktereit kicsit részletesebben, megvizsgálva a keletkezésük hátterét, és a történetben betöltött szerepüket. Első alanyunk Jack Morrison, azaz Soldier:76 volt.

Amikor rákérdeztünk, hogy kiről szeretnétek legközelebb olvasni, nagyon sokan Reaper mellett voksoltatok, szóval most következzen a karakter élettörténete egy kicsit bővebben kibontva. 

Az univerzum idővonala szerint, Gabriel Reyes valamikor 2018 és 2020 között született Los Angeles-ben és fiatalon, 2036-ban csatlakozott az Egyesült Államok hadseregéhez. Feletteseinek hamar feltűnt Gabriel érzéke a harcászathoz, és katonai pályafutása során magas rangot ért el. Az akkoriban kezdődő Omnic Krízis hatására csatlakozott a szupertitkosnak minősülő, katonai erőnövelési programba, és itt találkozott későbbi bajtársával, Jack Morrison-nal. 

Habár a két fiatal nagyon különböző neveltetést kapott és teljesen máshogy látták a világot, hamar összebarátkoztak, és együtt vészelték át a kísérletekkel teli gyötrelmes éveket. A világ mindeközben lángokban állt, és a globális háborúban csak kevés ország tudta megvédeni magát az Omnic seregektől. Ekkor az Egyesült Nemzetek Szövetsége új ötlettel állt elő; így elkezdték szervezni a gondosan kiválogatott tagokból álló Overwatch-ot. 

Morrison és Reyes immár szuper katonaként együtt lépett be a szervezetbe, és tapasztalata alapján Gabriel lett az akciócsoport vezetője. Az alakulat sikerrel vette fel a harcot az apokalipszis ellen, de így is több mint 5 évbe került, mire befejeződött a háború. Reyes számára a harcok végeztével nem éppen kedvezően alakultak a dolgok. Zavaros idők hőse, békeidőben csak teher, így az ENSZ vezetői úgy gondolták, Morrison jobb arca lehetne a világot megmentő projektnek, szóval Reyes-től elvették a parancsnoki széket, ráadásul a helyettesi pozícióra is Ana Amari-t nevezték ki. 

Habár Gabriel meghajlott a hatalom akarata előtt, lelkébe egy olyan tüske ágyazódott be, ami végig kísértette élete folyamán, sőt még azután is. Eleinte minden rendben ment, azonban a két barát között megszaporodtak a konfliktusok, amik nagyban kihatottak a légkörre az Overwatch-on belül is. Két évvel a lefokozás után, Reyes új lehetőséget kapott hataloméhsége csillapítására, és a titkos bevetésekre specializálódott Blackwatch vezetője lett. 

Embereivel olyan nem hivatalos akciókat hajtottak végre szerte a világon, amik nem fértek bele az Overwatch fedhetetlen erkölcsi profiljába; módszereik számtalan ponton sértették meg az emberi jogokat és az ENSZ alapszabályait. A feladatokat sajnos nem tudjuk, hogy kitől kapták, azonban rendszeresek voltak az emberrablások, kínzások, zsarolások, kormányok elleni összeesküvések és gyilkosságok is. 

Három évvel a Blackwatch megalakulása után a csapat sikeresen feloszlatta a Deadlock bandát Észak-Amerikában. A bűnszervezet tagjai közt Reyes egy csiszolatlan gyémántot vélt felfedezni a fiatal tehetséges pisztolyforgató, Jesse McCree személyében. Gabirel felajánlotta McCree-nek, hogy elkerülheti az életfogytig tartó szabadságvesztést, ha bűnözői múltját feladva, a tanítványaként beáll a Blackwatch-ba. A még kölyök Jesse-nek nem volt sok választása, és elfogadta az ajánlatot, a többi pedig már történelem.

Közel tíz év telt el és a Blackwatch virágzott, azonban tetteikkel felkeltették a média figyelmét, és egyre többen kezdték megkérdőjelezni az anyaszervezet, azaz az Overwatch létjogosultságát. Habár a borzalmas tetteket nem a főparancsnok Jack Morrison rendelte el, a felelősség mégis rá hárult, a konfliktus közte és Reyes közt kezdett komolyra fordulni. A Londonban történ Null Sector lázadás csak tetőzte a bajt 2069-ben, ahová Gabriel engedély nélküli fedett küldetésre küldte McCree-t. 

A Morrison által oda vezérelt mentőakció sikeressége ellenére, az Overwatch a média kereszttüzébe került, továbbá Reyes és emberei nyílt lázadást szerveztek a parancsnokuk ellen. Az ütközet annyira elfajult, hogy a svájci főhadiszállás a levegőbe repült, Gabriel és Jack pedig hivatalosan életét vesztette. Mint már tudjuk, Morrison túlélte a támadást és pár évvel később maszkos igazságosztóként tűnt fel a színen, Soldier:76 néven. 

A tovább mögött folytatódik a cikk, Gabriel Reyes síron túli tevékenységeivel.

Gabriel Reyes viszont akkor és ott megszűnt létezni. Az ENSZ balesetnek tüntette fel az esetet, az Overwatch-ot feloszlatták. Pár évre rá azonban egy fekete árny kezdte el terrorizálni a világot, maga mögött hullahegyeket hagyva. A pontos motivációi jelenleg tisztázatlanok, és a kilétét is sokáig homály fedte, azonban a régi bajtársak Gabriel Reyes-ként azonosították a Reaper kódnévre hallgató alakot. A meglévő infók alapján a megváltozott identitással és képességekkel felszerelt Reyes a Talon terrorista szervezet egyik vezető ügynöke lett: globális szinten hajtott végre terrorista támadásokat, betöréseket, merényleteket és adatlopásokat. 

Most szeretnék kicsit kitérni a Talon-ra, hogy jobban megismerjétek a szituációt. A szervezet mottója az, hogy az emberiség csak konfliktusok útján tud megújulni és kizárólag az erősebb maradhat életben, a többieknek hullaniuk kell. Ha emlékeztek még, Doomfist ideológiája is ugyanez, legalábbis az őt bemutató rövidfilm szerint, azt viszont nem tudjuk, kinek volt hatása kire. Visszatérve a Talon-ra, a céljaik eléréséhez semmitől nem riadnak vissza, és világszerte bomlasztják a demokratikus államokat, hogy káoszt teremthessenek. 

Reaper egykori Blackwatch-ban szerzett módszerei tökéletesen alkalmasak ezen célok megvalósításához, ráadásul a fizikai átalakulásának köszönhetően az elméje is megbomlott: manapság már csak magasan funkcionáló pszichopataként, illetve az emberek közt járó halálként aposztrofálja magát. Azért annyira épeszű maradt, hogy jelenlegi állapotáért az Overwatch-ot és annak egykori ügynökeit hibáztatja, különösen Jack Morrison-t, továbbá megfogadta, hogy bosszút áll mindenkin. 

Az animációs kisfilmek tartalmát most hanyagolnánk, mivel úgy hisszük, mindenki kívülről fújja őket, és szegény Reaper-t sokan úgy könyvelték el, hogy a gonosztevő, akinek sosem sikerül semmi. Természetesen ez nem így van, és térjünk egy picit rá a képregényekre, amiket ugye nem mindenki olvas, viszont jobb rálátást biztosítanak Gabriel megtört elméjére és eltorzult személyiségére. Az Old Soldiers-ben a régi bajtársak összefutnak Egyiptomban, és antihősünket végül itt sikerül beazonosítani Reyes-ként. 

A következő karácsonyi füzetecskében Reaper nagyon kevés szerephez jut, azonban a klasszikus szállóige, miszerint "egy kép többet mond ezer szónál", jelen esetben abszolút érvényes. A képregény felénél bepillantást nyerhetünk a játék karaktereinek életébe meglesve őket karácsonyozás közben: Genji levelet ír Mercy számára, Reinhardt esti mesét olvas Torbjörn gyerekeinek, Pharah valószínűleg az édesapjával vacsorázik Kanadában, Reaper-t pedig az alábbi szituációban láthatjuk. 

Őszintén szólva; azóta is összeszorul a szívem ha meglátom ezt az oldalt, a készítőket pedig egyszerre imádom és gyűlölöm érte. Ha nem lenne világos a dolog, a fenti jelenetben ugye Gabriel-t láthatjuk, ahogy egykori családja után "kémkedik" az esőben. Korából adódóan vagy egykori feleségét és fiát látogatta meg, vagy már felnőtt fiának családját, bizonyítva ezzel, hogy a borzalmas tettek és a rengeteg háta mögött hagyott hulla után, mégiscsak maradt benne emberi érzelem.

Na de hagyjuk is az érzelgősséget és térjünk vissza a DIE! DIE! DIE!-ra. A legutóbbi megjelent képregényben már újra öldökölni látjuk Reaper-t és a kiszabadított Doomfist oldalán harcolva leszámoltak a Talon egyik vezetőjével, aki a mottó helyett inkább pénzt szeretett volna csinálni a szervezetből. A két vérengző terrorista ezután egy találkozóra indult, hogy megbeszélhessék a Talon jövőjét a belső kör társaságában. 

Nagyjából ennyi lett volna Gabriel Reyes, azaz Reaper élettörténete. Sajnos -akárcsak a többi karakter esetében-, a Blizzard nem lőtt még le mindent, szóval sok esetben csak spekulációkra, és a hősök közti interakciókra tudtunk hagyatkozni. 

Reméljük az írás elnyerte tetszéseteket; ha szeretnétek még hasonlókat olvasni, kövessétek az Esport1 oldalát. 

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!




Kövess Minket!