"Szeretnénk olyan tartalmakat gyártani, amik alapján mások is tudnak fejlődni" -Res1st interjú

A Wonder Stag edukációs vizekre is evez az Overwatch-on belül. Arról, hogy ez pontosan mit jelent, a csapat kapitányát, azaz Res1stet kérdeztük.

Múlt héten mérföldkőhöz érkezett a magyar e-sport világa, amikor is a Wonder Stag e-Sports bejelentette, hogy a Lay's Hungary támogatásával és az Infinity Esport bár segítségével elindították hazánk első gaming házát. A helyszínt már bemutattuk nektek, ha lemaradtatok volna, az alábbi cikkünkben tudjátok pótolni.

Képgaléria: így néz ki Magyarország első, dedikált Gaming háza

Profi felszereléssel az első csapat megkezdheti a felkészülést, hogy a legjobbak közé emelkedhessen.

A Wonder Stag e-Sports szervezetének már régóta van Overwatch csapata is és a srácok Magyarország elitjébe tartoznak. A gaming ház megnyitásával ők is lehetőséget kaptak, hogy néhány napra beköltözve együtt gyakoroljanak az előttük álló küzdelmekre. Ennek apropóján interjút készítettünk az alakulat kapitányával, Gáspár "Res1st" Péterrel, és elbeszélgettünk vele a csapatról, jövőbeli terveikről, a gaming házról, továbbá magáról a játékról.

Mi a jelenlegi célotok a WSE Overwatch csapatával, szeretnétek visszahódítani a magyarországi koronátokat, vagy külföld felé is kacsingattok?

Mindenféleképpen rejtett célunk az, hogy visszaérjünk Magyarország tetejére, ahonnan elindultunk a legelején még a Hop-pal. Emellett azt tűztük ki célul, mivel nekem elég kevés időm van most ezzel komolyabban foglalkozni, hogy megmutassuk az embereknek, milyen egy kompetitív csapat, miből épül fel a Wonder Stag, mit és miért csinálunk a meccseink során.

Gyakorlatilag szeretnénk olyan tartalmakat gyártani, ami alapján mások is tudnak fejlődni, illetve elindíthatják kompetitív Overwatch karrierjüket. A nemzetközi szerepléseket sem szeretnénk hanyagolni, elindultunk például az Open Division versenysorozatban is, ami kiváló gyakorlás számunkra. 

Az edukációs tartalmakkal és közvetítésekkel mi a célotok? A casual közösséget szeretnétek közelebb hozni az Overwatch e-sporthoz, vagy a már komolyabban játszóknak szeretnétek bővebb betekintést adni?"

Is-is; szóval egyrészt annak lesz hasznos, aki még nem látott kompetitív csapatot akcióban, másrészt azok számára is tökéletes lesz, aki már képben van ugyan, viszont szeretne fejlődni. Ráadásul az ellenfeleinknek mint a RIFT Esports vagy a Team Plague is nyitott könyv leszünk, amiből felkészülhetnek vagy tanulhatnak,  ezzel ugyan feladjuk az előnyünket, de abszolút nem bánjuk, mivel tenni szeretnénk a közösségért. 

ow blizzard wse
Annak ellenére, hogy a csapat magja már több mint egy éve együtt játszik, ez a felállás alig pár hónapos. Kezdtek már összeállni, vagy van még hova fejlődnötök, és összecsiszolódnotok? Ezen kívül tervezitek esetleges hetedik, vagy akár nyolcadik játékos hozzáadását a lineup-hoz?

Fejlődni mindig lehet, még az EnVyUs és az Immortals is tud fejlődni, és ha valaki azt mondja már nem lehet tovább javítani a játékon: az hazudik. Úgy érzem bőven van még gyakorolni valónk, egymás kommunikációját, játékát, illetve mozgását jobban meg kell szoknunk, de az, hogy mennyire tudtunk összecsiszolódni, majd a meccseinken fog kiderülni.

Ez a felállás egyébként azzal a céllal jött létre, hogy mind a hatan jól érezzük magunkat, és anélkül tudjunk leülni játszani, hogy egymás torkának esnénk. Természetesen előfordulnak konfliktusok, viszont 10 perc elteltével már tudunk röhögni a saját hibáinkon, vagy a szituáción, és igazából az volt a legfontosabb, hogy az emberi kvalitások köré építsük fel a csapatot. 

Nemrég a Wonder Stag bejelentette, hogy sportpszichológus is fogja segíteni a szervezetet. Mit gondolsz, a munkája mennyiben tud majd hozzájárulni a csapatotok sikeréhez?

Őszintén szólva én is kíváncsi vagyok, mert maga a csapategység nagyon király, jól érezzük magunkat egymás társaságában, és a hangulat is folyamatosan pozitív. Az éles helyzetekben történő döntéshozatalon és a kommunikáción tudnánk fejleszteni, bár ehhez a gyakorlási idő növelése lenne a leghasznosabb, hogy jobban megismerjük egymást és a játék lehetőségeit. Az időhiánnyal egy sportpszichológus nem tud mit kezdeni, viszont elképzelhető, hogy a csapategységünket tovább tudja majd erősíteni. 

ow blizzard wse team fun lul
A csapat fejlődésének szempontjából, mennyire tartod fontosnak a mostani lehetőséget, miszerint öt napon keresztül beköltözhettek egy gaming házba?

A gaming házról azt tudom mondani, hogy jelenleg ez nem egy klasszikus gaming ház, hanem csupán egy marketingfogás. Az a néhány nap, amit ott tudunk tölteni, bármennyire is jól hangzik, nem fog akkora hatással lenni a teljesítményünkre és a játékunkra, mint azt szeretnénk. Amíg bent leszünk, a már említett sportpszichológus, illetve egy erőnléti edző is fog velünk dolgozni, viszont lesz három nyílt nap is, amikor bárki bejöhet majd hozzánk, szóval a dolog nem az egész napos gyakorlásról fog szólni. Lesznek továbbá Youtuber vendégeink is, akik forgatni fognak, tehát megtippelni sem tudom, mennyi időt tudunk például scrimmelni vagy közvetíteni majd. 

Ha már szóba került: mennyire tartod fontosnak a fizikai felkészültséget és a klasszikus sportokat egy e-sportoló életében?

Ép testben ép lélek; és aki sportol, az sokkal jobb közérzettel rendelkezik. A megfelelő fizikai állóképesség rettentően fontos például egy hosszabb offline versenyen is, de az sem mindegy, hogy mennyire bírja az ember a több órás online meccseket. Hiába vagy mentálisan felkészült, ha a tested nem viseli el a megpróbáltatásokat, szóval érdemes fejleszteni a testet is, a minél jobb játékbeli teljesítmény érdekében. Ott volt például az Augusztusban megrendezett szlovákiai lan, ahol extrém körülményeknek voltunk kitéve és a szervezés is elég amatőr volt, szóval több órát voltunk kénytelenek várni a 40 fokos levegő nélküli csarnokban.

Záró gondolatként; szerinted mi kellene ahhoz, hogy a magyar Overwatch közösség kicsit felpezsdüljön, és a játékosok jobban érdeklődjenek a versenyek, illetve a kompetitív játék iránt? 

Titkon remélem, hogy az edukációs tartalmakkal hozzájárulunk majd a fejlődéshez, viszont ameddig a Blizzard nem tesz nagyobb erőfeszítéseket az események és tornák hirdetésével kapcsolatban, addig szerintem nem lehet mit tenni. Mi a Wonder Stag e-Sports Overwatch csapatával, lehetőségeinkhez mérten megpróbálunk mindent megtenni az ügy érdekében, a többi viszont már a stúdión és a közösségen is múlik. Munkánkkal szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy Magyarországon minél több Overwatch verseny legyen és örülnénk, ha a játékosok felbátorodnának, és új csapatok jönnének létre, akik színesítik a jelenlegi mezőnyt.

A Wonder Stag e-Sports csapata tehát a mai nap folyamán költözik be a Lay's gaming házába, és az elkövetkezendő napokban mindenféleképpen érdemes lesz az alakulat Twitch csatornáit, illetve Facebook oldalait figyelnetek, hogy komolyabb betekintést nyerjetek egy kompetitív Overwatch csapat életébe. A lineup az elérhetőségekkel a következő:

Ezúton is szeretnénk megköszönni az interjút Gáspár "Res1st" Péternek, és sok sikert kívánunk neki, és a Wonder Stag e-Sports-nak a jövőben!

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

 

Kövess Minket!