MMR reset és új matchmaking kellene a játékba?

MMR reset és új matchmaking kellene a játékba?

A profik egyre többször adnak hangot annak, hogy a rendszeren változtatni kell. 

Az Overwatch fejlesztő brigádja idén abszolút nem lustálkodott, és a mögöttünk lévő hónapokban folyamatosan pakolták bele az új tartalmakat a játékba. Néhány héttel ezelőtt Jeff Kalplan és Michael Chu egy exkluzív BlizzCon videóban értékelték az évet, amiről már beszámoltunk nektek; ha lemaradtatok volna, az alábbi cikkünkben tudjátok pótolni.

A játék fejlesztői így értékelik az idei évet a BlizzCon előtt

Jeff Kaplan és Michael Chu rettentően elégedettek, és nagyon izgatottak a jövővel kapcsolatban.

A fejlesztések és plusz tartalmak ellenére azonban a közösség nagy része folyamatosan elégedetlenkedik a Competitive Play-ben található teljesítmény függő MMR rendszerrel, és sokan nem félnek hangot adni annak, hogy gyökeres változásokra van szükség. Jelenleg ugye, ha elérjük a 25-ös szintet, akkor lehetőségünk van lejátszani 10 besoroló mérkőzést, ami alapján egy algoritmus elhelyez minket a 7 Tier egyikében, és megállapítja a Match Making Rationk, hogy a jövőben egyenrangú ellenfelekkel és csapattársakkal dobhasson össze a játék. 
ow ranked system
A jelenlegi teljesítmény alapú rendszer úgy működik, hogy minél jobban játszunk a megnyert mérkőzésen, annál több pontot kapunk, és egy győzelmi sorozat közben jóval gyorsabban tudunk haladni a létrán. Természetesen ez így van a vereségeknél is, ha folyamatosan rosszul játszunk és kikapunk; az algoritmus megbüntet és hatalmasat zuhanhatunk. 

Az egész egyébként abszolút fairnek tűnhet első ránézésre, viszont az Overwatch, mint tudjuk, egy 6v6 csapatjáték, szóval a többiek teljesítménye is számít a meccs során és bármennyire is jó játékosok vagytok az adott közegben, ha a csapat gáz; az ilyen meccsek nagy részét nem lehet egyedül lehozni. Amint már biztosan tapasztaltátok, sokszor fordul elő, hogy a társak sajnos teljesen fogalmatlanok vagy szimplán trollok, akik eldobják a mérkőzést, mert nekik nem számít az egész. Az ilyen mentalitást véleményünk szerint szigorúbban kéne büntetni, és a report rendszer nemrég bevezetett frissítésén kívül további változtatások szükségesek az egészséges Competitive Play kialakításához, de ez már egy másik téma, szóval kanyarodjunk is vissza az MMR problémához. 

Egy solo játékos számára különösen frusztráló lehet az, amikor egy nyerték-bukták hullámvasúton ülve egyszer csak azt veszi észre, hogy összességében csak veszít a pontjaiból, mivel a rendszer többet von le tőle a vereségekért, mint amennyit ad a győzelmekért. A helyzetet persze csak bonyolítja, hogy minden meccs teljesen más, és a csapattársak plusz az ellenfél is különbözik, szóval előfordulhat az a szituáció, hogy pocsékul játszunk, de mégis megnyerünk egy meccsekt, vagy kiválóan aprítunk, de mégis veszítünk. Természetesen a csapatot sem lehet mindig okolni, és Lane "Surefour" Roberts szerint, nem is kell foglalkozni velük, csupán a saját játékunkra koncentrálni. 

Ettől függetlenül más profi játékosok rendszeresen szólalnak meg a témában, legutóbb például a brit Overwatch válogatott rettegett Genji játékosa, vagyis Harrison "Kruise" Pond fejtette ki véleményét a teljesítmény alapú MMR-rel kapcsolatban a Twitter-ren.

Kruise on Twitter

Performance based MMR has so many problems. Would really like a fixed gain/ loss. +15 -15 and then unlock max SR.

Kruise szerint is rengeteg probléma van a jelenlegi rendszerrel, és szeretné, ha az egészet eltörölnék az 5000 limittel együtt, a megoldás pedig mondjuk egy fix 15 pontos pozitív vagy negatív változás lenne a meccs eredményének függvényében. Az ötlet egyébként megosztotta a poszt alá kommentelő többi profit és Overwatch e-sport személyiséget: vannak akik helyeslik, de nem ilyen formában, míg mások a lehetséges negatív hatásokat fejtegetik. Érdekesség egyébként, hogy korábban Mendokusaii és iddqd is beszélt már hasonló változtatásokról, ők azonban leginkább a teljes rendszer újraindítását tartották a legfontosabbnak, amivel mindenki tiszta lappal kezdhet.

Összességében úgy hisszük, hogy a ranked rendszerre mindenféleképpen ráférne egy alapos felújítás, és reméljük a Blizzardnak vannak már tervei ezzel kapcsolatban. Ti mit gondoltok, elégedettek vagytok a mostani helyzettel? 

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!



Kövess Minket!