Az Európai Bíróság kimondta: a Bridzs nem sport

Az Európai Bíróság kimondta: a Bridzs nem sport

Az Olimpiai Bizottság szerint 20 éve sport, az EB most azt mondta, nem az. De hogy jön ide az e-sport?

A címből ítélve joggal merülhet fel bennetek a kérdés: oké, de egy ilyen téma mégis hogyan kerül az Esport1 hasábjaira? Nos, a válasz egyszerű: az örök "vajon most akkor sport-e az e-sport?" vita miatt.

Aki esetleg nem ismerné, a bridzs egy kártyajáték, amit francia kártyával játszanak. Kell hozzá iszonyatosan sok logika, kell emlékezni a lapokra és előre ki kell tervelni a következő lépéseket. Egy összetett játék, amit többmillióan játszanak világszerte és amit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is sportnak nyilvánított még 1998-ban, sőt, mint általában a sportoknak, van hivatalos magyar sportszövetsége is.

A bridzs körüli eset a britek kapcsán került elő. A szigetország szabályai szerint a sportrendezvények jegyei adókedvezményt kapnak, és ezt szerette volna elérni a Brit Bridzsszövetség is, az adóhivatal viszont kiröhögte őket, amiért a Szövetség perre ment. Így jutottunk el a legnagyobb, európai döntéshozó szervig, az EB-ig, aki kimondta, hogy bár mentálisan nagyon sok készségre van szükség a bridzshez, az ezzel járó fizikai tevékenység teljes mértékben elhanyagolható ezért szerintük egyáltalán nem nevezhető sportnak.

A kártyajáték megítélése országonként eltérő még Európában is: a dánoknál, belgáknál: sport, a briteknél, svédeknél: nem.

Függetlenül a per kimenetelétől, egy fontos párhuzamot vonhatunk le a bridzs és az e-sport között. A téma –ami most előjött ennél a kártyajátéknál– kapcsán megy évek óta a vita a kompetitív videojátékok terén is: mennyi fizikai munkával jár az e-sport? Azonban egy dolgot látni kell: a profi játékosoknál kiemelten fontos az, hogy fizikailag fittek legyenek. Ezt látjuk League of Legends, CS:GO csapatoknál is, gyakorlatilag a mindennapjuk részévé vált a kötelező fizikai edzés is, legyen az futás, vagy edzőteremben végzett munka, hiszen a fizikai fittség elengedhetetlen ahhoz, hogy mentálisan is a csúcson tudjanak maradni. 

A NOB nyitott az e-sport játékokra, de nem mindegyik kerülhet be a programba

TZeus | 17/10/30 10:57 Tony Estanguet, a párizsi bizottság társelnöke megerősítette, hogy egyaránt beszélni fog a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az e-sport képviselőivel a videojátékok teljes körű bevonásáról, amikor 7 év múlva Franciaországba érkeznek az olimpiai játékok. "Meg kell vizsgálnunk a dolgot, mert nem mondhatjuk egyből, hogy nem való ez nekünk, és ez nem csak Olimpiáról szól.

Az e-sport vs sport téma nagyon izgalmas időket él: sportegyesületek szállnak be hazai és nemzetközi szinten is az e-sport bizniszbe, némelyikük azzal az üzenettel, hogy a kettőt egymás mellett kezelje. Az Olimpiai Bizottság is mintha észrevette volna, hogy mekkora hatása lehet a kompetitív videojátékoknak az olimpiák nézettségére, ezért a 2024-es párizsi játékok kapcsán egyre gyakrabban merül fel a téma sportszövetségi és e-sportszövetségi fronton is.

Szerencsénkre legyen mondva: a nyugati országokban gyakorlatilag egyhangúan abba az irányba megy az e-sport, ahol sportként van kezelve. Francia törvények, német törvények, brit e-sport szövetség, skandináv e-sport sztárok: talán gyorsabban és könnyebben lezárul majd ez a vita a közeljövőben.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!



Kövess Minket!