Így kerüld el a tilt állapotot egy pszichológus szerint

Sam Greenblatt mögött kilenc év szakmai- és két évtizedes játék tapasztalat áll, szóval érdemes hallgatni rá. 

Néhány hete Sam Greenblatt pszichológus közzétett egy posztot a Competititve Overwatch subredditen, amiben azt kérdezte a közösségtől, mit szólnának egy videóhoz, esetleg sorozathoz arról, hogyan ne tilteljünk a mérkőzéseink alatt, továbbá milyen egyéb témákat érintsen a projekt során. A fiatal szakemberről azt érdemes tudni, hogy kilenc éve tanulja a pszichológia mesterségét, jelenleg a doktori fokozatán dolgozik, továbbá több évtizede aktív gamer és igencsak jól ismeri a tilt állapotát. A fórumozók akkor hatalmas érdeklősét mutattak a poszt iránt és meg is írták azokat a témákat, amik a leginkább foglalkoztatják őket vagy legtöbbször találkoznak velük. 

A legtöbben arról szerettek volna többet tudni, hogyan lehet elkerülni a tiltet és miként lehet az olyan szituációkat kezelni, amikor mondjuk a csapattársunk kerül ebbe az állapotba. Néhányan specifikusabb kérdésekre is kitértek, például milyen környezeti hatásokkal lehet csökkenteni a tilt faktort, vagy a vesztes sorozatokon hogyan lehet mentálisan túllendülni, esetleg miként kerüljük el azt, hogy a legrosszabb emlékeink felvillanjanak akkor, ha valaki levált Soldier:76-ról. Érdekesség, hogy az Overwatch egyik közösségi média menedzsere is megjelent a poszt alatt és az iránt érdeklődött, hogy egy barátja(!) miként kerülheti el a tiltet fórum hozzászólások olvasása közben.

Az egészséges solo que mentalitás kialakítása: első rész

Sensevida | 17/06/28 10:30 A kompetitív rank rendszer sikeres megmászáshoz nem csak játékbeli képességeink, hanem a megfelelő mentális állapot is szükséges. A Wawa's Boot Camp most egy olyan oktató anyaggal jelentkezett, amiben a fő hangsúlyt nem egy bizonyos karakterre, hanem inkább a megfelelő soloque gondolkodásmód kialakítására helyezték.

Sam nem is húzta sokáig a kérdezők agyát és nemrég az Overwatch Central YouTube csatornával közösen el is készített egy videót, "Hogyan ne tiltelj soha többé" címmel, amiben szakmailag járja körbe a jelenséget próbálva megoldást nyújtani a játékosok számára. Első körben a tilt fogalmát tisztázza, ami tulajdonképpen minden olyan pillanatnyi elmeállapotot jelent, ami érzelmileg befolyásolja az effektív döntéshozó képességünket a játék során. Véleménye alapján nem csak az olyan extrém szituációknál kerülünk ebbe az állapotba, amikor veszekszünk mondjuk az Attack Torbjörn társunkkal, amiért folyamatosan csak feedel és nem járul hozzá a győzelemhez, hanem sokkal árnyaltabb helyzetekben is, mint mondjuk egy szimpla 1v1-ben vagy esetleges Resurrect-nél is, amikor vacillálunk, hogy megéri-e feléleszteni a csapattársunkat. 

Az alapok tisztázása után az interjú arra kanyarodik, hogy miként tudjuk elkerülni a tiltet és hogyan tarthatjuk meg a pozitív mentalitásunkat. Sam szerint alapvetően három módszer van ennek megelőzésére, amiből az első teljes mértékben független a játéktól. Itt azt kell megértenünk, hogy mindenki egyedi, és a különböző helyzetek tesznek minket sebezhetővé, szóval nem létezik egységes megoldás. Inkább azzal kell foglalkoznunk, hogy megismerjük magunkat és azokat a szituációkat, amik tiltre tesznek minket, hogy később időben le tudjuk reagálni azokat figyelmeztetve magunkat, hogy lazítanunk kell. A második módszernél el kell fogadnunk az általános és a saját trigger faktorainkat és azt, hogy legtöbb esetben ezek ellen nem tudunk mit tenni, mint például a csapattársak sértései, vagy az alul teljesítő Widow wannabe. Ha ezzel megvagyunk, gondoljunk bele, miként reagáltunk és milyen érzelmeket váltottak ki belőlünk ezek a helyzetek korábban, aztán próbáljunk meg felülemelkedni magunkon és más döntéseket hozni.

Az egészséges solo que mentalitás kialakítása: második rész

Sensevida | 17/06/29 15:00 A Wawa's Boot Camp pozitív mentalitással kapcsolatos útmutatójának első részéről tegnap már írtunk nektek. A tilt fogalmáról és a tiltet kiváltó helyzetek megoldásairól az alábbi cikkben tudtok tájékozódni. Sensevida | 17/06/28 10:30 A kompetitív rank rendszer sikeres megmászáshoz nem csak játékbeli képességeink, hanem a megfelelő mentális állapot is szükséges.

A harmadik része a megoldásnak talán a legegyértelműbb, mégpedig az, hogy ismerjük fel időben, ha tiltbe kerülünk. Sok játékos sajnos csak akkor veszi észre ezt az állapotot, ha már késő és a meccs pedig elúszott, holott egy túl agresszív előrenyomulás, vagy a csapattársak megszólása voice chaten már intő jel lehet arra nézve, hogy valami nincs teljesen rendben a fejünkben és az érzelmeink eluralkodtak a döntéseink felett. Ha sikerül odafigyelnünk a jelekre, idővel sokkal hamarabb tudunk reagálni rájuk, és a legjobb megoldás tulajdonképpen csak egy rövidke szünet akár ingame is, miközben várunk mondjuk a következő kör kezdetére. A rövidke pillanatok alatt vegyünk néhány mély levegőt, engedjük el az egeret és billentyűzetet, nézzünk félre a monitorról és vonatkoztassuk el magunkat a játékbeli helyzettől, ha ezt megtettük, megszakíthatjuk a felfokozott érzelmi állapotunkat és a következő pillanatban már racionálisabb döntéseket tudunk majd hozni. 

A továbbiakban arra terelődik a szó, hogy a játékosok sokszor túl nagy elvárásokat támasztanak magukkal szemben, holott ha kisebb célokat határoznának meg, akkor nem csalódnának akkorát, ha a játék nem az elvárásaik szerint alakulna. Ha a játékbeli fejlődésünkről van szó, Sam szerint minden meccsre előre el kellene határoznunk, min szeretnénk javítani, például tűzzük ki célul, hogy bizonyos átlag pontosságot akarunk elérni egy hőssel a meccs végén. Ezzel a módszerrel nem csak elkerülhetjük a magas elvárások nem teljesítése után kialakuló tiltet, de még hosszútávú fejlődést is elérhetünk vele. Még egy példát hozva, ha az a nagy cél, hogy elérjük a Grandmastert, minden mérkőzés szenvedés lesz számunkra, mivel egyértelműen nem egyik napról a másikra fogjuk majd elérni. Ehelyett törekedjünk a pozicionálásunk, a célzásunk, vagy a kommunikációnk fejlesztésére, hogy aztán mindez hozzájáruljon majd a nagy cél eléréséhez, és még a játék is élményszerűbb lesz. 

A tilted csapattársakról is szó esik, viszont Sam véleménye szerint nem kontrollálhatjuk és nem változtathatunk ezen játékosok hozzáállásán és viselkedésén, szóval az elfogadás és a megerősítés a járható út. Jogosan teszitek most fel a kérdést, miért kéne elfogadnom azt, hogy a csapattársam érzelmi állapota miatt rossz döntéseket hoz és negatívan befolyásolja az én teljesítményemet is? Nos, a tiltelt játékosok alapvetően rosszul érzik magukat a bőrükben és ők sem elégedettek a meccs során mutatott alakításukkal, egyedül érzik magukat és azt gondolják, hogy ők mindent jól csinálnak és a többiek végzik rosszul a munkájukat. Ha kezelni akarjuk mindezt, nem veszekednünk kell, hanem el kell fogadnunk a helyzetet és megerősítenünk a tiltelt játékost abban, hogy nekünk sem tetszik a meccs állása és ugyanazt éljük meg, mint ő. 

Ezek lettek volna tehát Sam Greenblat legfontosabb tanácsai a tilt kezelésével kapcsolatban, a teljes beszélgetést pedig az alábbi videóban tudjátok megtekinteni. 

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!