Az Overwatch League is beszállt a Pepe the Frog elleni háborúba

Az Overwatch League is beszállt a Pepe the Frog elleni háborúba

Első lépésként pedig töröltették Sinatraa születésnapi bejegyzését Twitteren. 

Az Overwatch elkészülte óta a Blizzard rendszeresen hangoztatja, hogy milyen fontos számukra a diverzitás a játékban, illetve hogy olyan közösséget szeretnének építeni, ahová bárki nyugodtan csatlakozhat, nemtől, kortól, bőrszíntől, vagy szexuális irányultságtól függetlenül. Ennek köszönhetően a játék hősei rendkívül sokszínűek és több különféle nemzetet, rasszt, testfelépítést képviselnek, továbbá a stúdió megpróbál erélyesen fellépni a toxicitás ellen is, hogy minél kellemesebb légkört teremthessenek a rajongók számára. Sajnos azonban bizonyos szempontból néha túlzásba esnek és egy olyan álomvilágot szeretnének teremteni, ami papíron még létezhetne is, feltéve ha kihagynánk belőle az emberi tényezőt. 

A mai világban jelenleg ott tartunk, hogy gyakorlatilag bárki megsértődhet bármin és már nem lehet úgy viccelődni, őszintének lenni vagy csak szimplán kimondani valamit, mint korábban, mivel a közvélemény, különösen az internet népe igencsak felfújhatja a dolgot, kiforgatva az eredeti mondanivalót. Ha emlékeztek még, néhány hete xQc-nak 4000 dollárjába és négy meccses eltiltásba került az, hogy az Overwatch League chatjén a TriHard emote-ot használta akkor, amikor a versenysorozat afroamerikai műsor vezetője, Malik Forté a képernyőn volt. Az OWL vezetősége mindezt rasszista töltetűnek érezte, holott a játékos csupán köszönésnek használt egy olyan hangulatjelet, ami amúgy a Twitch alap emote készletét képezi. Az eset természetesen nagy port kavart a nemzetközi médiában is és xQc-nek ez volt az utolsó cseppje a Dallas Fuel poharában, pár nappal később szerződést is bontottak vele.

xQc felemelkedése és bukása az Overwatch League-ben

Sensevida | 18/03/13 10:20 Mint arról már sokan biztosan értesültetek, tegnap hajnalban a Dallas Fuel bejelentette, hogy megválnak botrányhős tank játékosuktól, Félix " xQc" Lengyel-től. A hivatalos közlemény szerint a játékos és a csapat közösen hozta meg ezt a döntést és a szervezet vezérigazgatója, az alábbiakat nyilatkozta: "Nem sok olyan játékos van mint Félix, aki ilyen rövid idő alatt annyi sikert ért volna el a Competititve Overwatch közösségében.

Nos most a Blizzard ismét kicsit érdekes lépest tett az egyenjogúság ügyében és páros lábbal szálltak bele a Pepe the Frog elleni, jó néhány éve húzódó háborúba. Sokan most jogosan kérdezhetik, miért is megy hadjárat az internet egyik legnépszerűbb mémje, egy kedves kis békaember ellen, aki megannyi örömöt, bánatot és egyéb hangulatot segít kifejezni több millió embernek nap mint nap az egész világon? A teljes történetet eléggé bonyolult és hosszú lenne kivesézni, szóval most egy rövidített verzió jön az Index 2016-os cikke alapján. Pepe még 2005-ben született, évekig felé sem néztek az emberek, azonban 2008-ban egy 4chan felhasználó újra rajzolta a békát és a felé írta, hogy Feels Good Man. Innentől kezdve Pepe elárasztotta az internetet és számtalan verziója ismeretes a mém gyűjtő oldalakon, azonban idővel jött egy amerikai alternatív jobboldali mozgalom, akik nem vicceskedni akartak vele, hanem inkább a nézeteiket terjeszteni és horogkeresztet, KKK csukját, SS jelvényt rajzoltak rá inkább. A két évvel ezelőtti elnökválasztáskor Donald Trump igyekezett ezeket a jobboldali szavazókat is megfogni a kampánya során, mire Hillary Clinton felszólította, hogy határolódjon el a Pepétől, ennek későbbi állomásaként pedig az Anti-Defamation League gyűlölet szimbólummá nyilvánította a békát.

Most hogy kicsit tisztább képet kaptatok a helyzetről, rá is térhetünk a lényegre. A San Francisco Shock egyik játékosának, Jay "Sinatraa" Won-nak tegnap volt a 18-ik születésnapja és a fiatal srác nagy mémer lévén egy olyan Tweetet tett közzé, amin egy szülinapi csákóban mosolygó Pepe szerepel. Néhány órával később azonban a bejegyzés eltűnt és a következő Tweetben Sinatraa annyit írt, hogy törölnie kellett a Pepét, illetve köszöni szépen a jókívánságokat. Illusztráció képen, az alábbi Pepéről volt szó:

Első körben senki nem szentelt figyelmet a törlésnek, azonban jött az ESPN újságírója, Rod "Slasher" Breslau és megszellőztette, hogy a Blizzard arra kötelezte a San Francisco Shock menedzsmentjét, hogy Jay szedje le a képet, mert azon egy Pepe van. Mindemellett későbbi bejegyzéseiben azt is hozzátette, hogy a stúdió elkezdett végigmenni az Overwatch League csapatokon és mindenkit arra kértek (köteleztek), hogy távolítsák el a Pepe kapcsolódású mémeket a közösségi média felületekről. Ennek egyik utóhatása például az volt tegnap este, hogy Timo "Taimou" Kettunen feladta saját Discord szerverét, aminek jelképe egy sötét bőrű Pepe és formálisan átalakította a közösséget egy amolyan rajongói klubbá, hogy őt ne tudják összekötni hivatalosan a gyűlöletjelképnek számító békával. 

Összességében érthető, hogy a Blizzard szeretne elhatárolódni minden olyan jelenségtől, ami esetleg negatívan befolyásolhatja megítélésüket, de könyörgöm, mégiscsak egy rajzolt békáról van szó! Szegény Pepét jelenleg csak azok használják elítélendő kontextusban, akik korlátolt gondolkodásmóddal rendelkeznek és a népszerűségét szeretnék kihasználni ideológiájuk terjesztésére, ennek pedig nem lenne szabad teret engedni azzal, hogy magát a mémet tiltjuk le. A fennálló problémát így nem oldjuk meg, csak a szőnyeg alá söpörjük és úgy teszünk, mintha nem is létezne, aztán látszólag minden rendben is van és moshatjuk kezeinket. Szomorú látni, hogy idáig jutott a világ és egy kedves kis hangulatkifejező béka ennyi probléma forrása lehet, pedig a mémeknek alapvetően arról kéne szólniuk, hogy nemtől, kortól, rassztól, szexuális irányultságtól függetlenül összekössék az embereket, nem pedig szétválasszák azokat.  

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

 

Kövess Minket!