RE-AP:

RE-AP: "A CW nem csak a győzelemről és a vereségről szól"

A magyar klánokkal folytatott interjúsorozatunk legújabb részében cbandck, a RE-AP parancsnoka fejti ki gondolatait.

A RE-AP nem az első klán, akivel interjú készül az oldalon. A legutóbbi Real Gamers eseményen először került sor Magyarországon a Klánok Konferenciájára, de akkor a RE-AP nem képviseltette magát, így most először olvashatjátok cbandck, a RE-AP parancsnokának gondolatait.

Ez történt a Klánok Konferenciáján

Első alkalommal került megszervezésre World of Tanks témakörben Klánkonferencia, amely meghívásos alapon, múlttal és teljesítménnyel rendelkező klánok vezetőit invitálta közös megbeszélésre.

RE-AP interjú

Szia cbandck! Kezdésként mesélnél kicsit magadról, illetve a klánotok múltjáról? Miért hoztátok létre a klánt és hol tartotok most?

Üdv. 2013-09-22-én kezdtem el a játékot, és azóta napi rendszerességgel játszok. Az elején "csak a játékélmény" miatt ültem le játszani. Sokat játszottam Tier 5-6-os tankokkal, de később kb. 15 ezer csata után kezdett foglalkoztatni a statisztika, és próbáltam minél jobb eredményeket, illetve statisztikát elérni nagyobb szintű tankokkal. A régi klánban voltunk páran akik szerettek volna nagyobb sikereket elérni mind magyar, mind nemzetközi szinten, ezért úgy döntöttünk hogy keresünk egy olyan klán akik nem aktívak, így nem kellett minden a nulláról kezdeni. Ekkor megkaptuk a SW4RM-ot azzal a feltétellel, hogy aktívan vezetjük tovább a klánt, így jött létre a RE-AP. Igyekeztünk minél több jó, és aktív játékosokat toborozni. Elmondhatjuk magunkról, hogy jelenleg a magyar klánok elitjébe tartozunk, és nemzetközi szinten is megálljuk a helyünket.

A legutóbbi CW kampányon szép helyezést értetek el. Miről szól egy ilyen kampány és mi a legnehezebb része?

Ez volt az első közös kampányunk, amelyet jó eredménnyel zártunk. Sikerült a TOP100-ban végezni, emellett 60 játékosunk juthatott hozzá a kampánytankok egyikéhez. Egy ilyen kampányon mindenki próbál a legjobb teljesítménye szerint játszani, ezért a csaták sokkal kiegyensúlyozottabbak, még a gyengébb képességű klánok is tudnak meglepetéseket okozni. A legtöbb klán próbál minél több csapatot kiállítani, éppen ezért nehéz figyelni arra hogy egy időpontban minden fix csapatnak legyen 1 CW-je, de ne legyen több CW mint amennyi játékost ki tudunk állítani, hiszen ekkor könnyen lehet büntetést kapni, ami nagyban befolyásolja a famepontok szerzését/bukását.

Ha jól tudom, akkor rendszeresen részt szoktatok venni hadijátékokon is. Mi is ez pontosan?

Minden szombaton vannak hadijátékok, amely remek lehetőséget nyújt a gold szerzésre a CW-n kívül is. Ha egy klán jó helyezést ér el, akkor akár 700+ gold is ütheti a markát a playereknek. A RE-AP-al minden hétvégén megpróbálunk a lehető legjobb helyezést elérni, azaz benne lenni a TOP5-ben, ami általában sikerül is. A hadijátékokon részt venni nem nehéz, hisz minden klán szokott osztagban játszani, illetve nyomulni. Az első session 19:00-tól 22:00-ig tart, s ebben az időintervallumban kell minél több csatát vívni jó eredménnyel. Van lehetőség egy második session-ben részt venni, amely 22:00-tól 1:00-ig tart.

CW, Skirmishes vagy Stronghold? Melyik mozgat meg benneteket leginkább?

Minket leginkább a CW foglalkoztat, hiszen ez az egyik legrégebbi, és legösszetettebb csatamód. Emellett fontos a Skirmish és a Stronghold is, hisz a játékosok itt tudják folyamatosan fejleszteni a csapatjátékukat, illetve a koncentrációs képességeiket. Meghatározó szerepe van a különböző klános bónuszoknak is. Rengeteget SH-zunk mialatt a kreditbónusz aktív, így a játékosaink rengeteg kreditet tudnak farmolni.

Mennyire veszitek komolyan a közös játékot? Van egy előre megbeszélt taktikátok, egy karizmazmatikus vezető, aki levezényli a csatát vagy mindenki megy a saját feje után?

Természetesen komolyan vesszük a közös játékot, próbálunk minden nap csapatozni, osztagozni, vagy előrenyomuláson részt venni, hisz az a lényege a klánnak hogy ne egyedül random csatában kelljen játszani. Általában csak Tier 10-ben van szerepe a taktikusoknak, mert ott már fontosak a stratégiák, ami 8-as, illetve 6-os szinten elhanyagolható, mivel ott szinte csak a skill és az egyéni gondolkodás számít.

A CW nemcsak arról szól, hogy nyersz vagy vesztesz egy másik klán ellen, hanem a diplomáciai is komoly szerepet kap a területekért folyó küzdelemben, hiszen egy jó szövetséges hatalmas segítség lehet a szorult helyzetekben. Mekkora hangsúlyt fektettek a diplomáciára?

Így van a CW nem csak a győzelemről és a vereségről szól. Mint minden klánban nálunk is elengedhetetlen a jó diplomácia. Általában amikor megszerzünk egy területet, akkor már figyelni szoktuk, hogy kik vannak a közelünkben, és kivel lesz érdemes szövetségbe lépni. Amikor egy klánnak több területe van, olyankor nagyon jól jön hogy vannak szövetségeseik, hisz lehet kire számítani. Ha pedig egymás mellett vannak a területek, akkor arról az oldalról biztos pontot jelent a szövetség, hisz nem fognak onnan támadni. Természetesen fontos a régi szövetségesekkel való kapcsolattartás, hisz velük már van egy bizonyos bizalmi alap.

A harcokon és a diplomácián túl biztosan folyamatosan gondoskodni kell az utánpótlásról is, amiért a toborzótiszt felel. Nálatok hogy működik a toborzás? Mit gondolsz a más klánból való toborzásról?

A más klánból való toborzást MI sosem toleráltuk, hisz ha egy játékos el akar menni egy másik klánba, akkor nem kell győzködni, hanem magától fog távozni és más klán után néz. Természetesen nálunk is fontos az utánpótlás, hiszen mindig vannak inaktív/távozó játékosok. Nálunk szerencsére nem nagyon kell toborozni, hisz minket keresnek fel a játékosok a klánba való csatlakozással.

Mit tanácsolnál a feltörekvő klánoknak? Hogyan lehetnek igazán sikeresek?

Ne adják fel, csinálják a dolgukat, és próbáljanak meg minél jobban teljesíteni magyar/nemzetközi szinten. Talán a siker az abban rejlik ha jó játékosok fognak érkezni a klánba, és jó taktikusok. Természetesen a rugalmas vezetőség emellett elengedhetetlen.

Üdvözlettel: cbandck - RE-AP parancsnok

További interjúk:

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!



World of Tanks - Ismerd meg a WZ-111 5A tankágát

Használd ki a normál járművekre szóló kedvezményeket, a küldetéseket és a különleges ajánlatokat, hogy meghódítsd a kiegyensúlyozott WZ-111 model 5A vezető kínai nehéztank-ágat.