"A legtöbb embernek sz*rt se jelent, ha a világ legjobb 8 csapatába tartozol"

Szokásos stílusában válaszolgatta meg a kérdéseket, de feltűnő így utólag, hogy milyen jól eltalálta a TI selejtezős helyeket.

Egy különleges egyéniség, igazi megmondó figura, időként pedig még a legjobbakkal is felveszi a versenyt. Jacky "EternaLEnVy" Mao az egyik legmegosztóbb személyiség a Dota 2-es közösségben. Még az ESL One Birmingham versenyén készítettek vele interjút a Cybersports munkatársai, és mint kiderült ő már akkor megjósolta a TI8 selejtezős helyeket.

Délkelet-Ázsiába folytattad a karriered, de ebben az évben komoly vetélytársakba botlottál. Számítottál erre?

"Persze, vártam azért, hogy a TNC Pro Team kimondottan erős lesz. Aztán arról is tudtam, hogy Mushi/iceiceice saját csapatot formál. Valójában egyébként azt gondoltam, hogy keményebb lesz, mert azt hittem, az Immortals is itt versenyez majd, hiszen igen csak jól nyomják. Viszont ők úgy döntöttek, hogy Észak-Amerikában játszanak."

Említetted a TNC-t. Várakozásodon alul teljesítenek, ahogy mondtad. Miért gondolod ezt?

"Kemények voltak! Az egyik legjobbjai voltak a régiónak. Sőt a világ 10 legjobbjai közé is befértek. Bárki ellen volt esélyük, a VP-t is majdnem megverték! Tehát azt mondhatom, hogy korábban tényleg nagyon jók voltak."

Ennek tudatában, hogy érzed magad a TI selejtezőkkel kapcsolatban?

"Ideges vagyok, mert ha a Valve nem tesz valamit, akkor nem lesz értelme a régióknak. Egyértelmű, hogy feszült az ember ilyen esetben, de ha per pillanat nem is, akkor a kvalifikáció alatt leszek az. A SEA közösség 2 helyet érdemelne, hogy őszinte legyek. Alig-alig van innen csapat nagy versenyeken, pedig skillben simán ott vannak a legjobbak között. Nem azt mondom, hogy mindenkit elvernek, de sokkal több megjelenést érdemelnének a mostanihoz képest (közben ugye már tudjuk, hogy két helyet kaptak - a szerk.)."

Mit gondolsz az "otthoni" észak-amerikai helyzetről?

"Azt gondolom, hogy simán három hely is jár nekik. Szóval miként is látom: lesz 10 hely, és minden régió legalább egyet kap, ez tuti. Észak-Amerika pedig megérdemli a hármat is, hiszen ott van az OpTic Gaming, a VGJ.Storm és az Evil Geniuses. A VGJ.S-nek nincs pontja (DPC), mégis uralják ezt a zónát. Mindenkit eltipornak. Ettől függetlenül a sajat sikerük útjában állnak úgymond, mivel nem igazán sikerült pontokat szerezniük, persze ha győznek, akkor meg más együttesektől vennék el a pontokat. Szóval sosem lehet tudni, de a Valve-nek ezt szem előtt kéne tartania (azóta azt is tudjuk, hogy 3 helyet kapott NA)."

Ha te dönthetnél, kizárnád azokat a csapatokat a DPC-ből, melyek játékosokat cseréltek?

"Neeem, biztosan nem tehetnéd azt meg. Amilyen jó, olyan rossz is ez, de ezt szeretjük a Dotában, hogy sokszor őrültségek történnek. Olyan sok pénznyeremény van, és az emberek hihetetlenül győzni akarnak. Ez az egyetlen játék, ahol nem csak az a lényeg, hogy régiódban legyél a legjobb. A LoL-ban vannak olyan csapatok, akik valószínűleg csak a világ 30 legjobbjai közé férnek be, de ott vannak az elitben Észak-Amerikában, így ők a világ leghíresebb együttesei, ezzel pedig rengeteg pénzt keresnek, és nagyon jól érzik magukat a szerződésükkel. A Dotában azonban nem így működik, valójában minden csak a diadalról szól. Még akkor is, ha a 8 legjobb gárda közé tartozol, sz*rt sem jelent a legtöbb ember számára. Ezért a egyesületek általában azt teszik, amit a legjobbnak gondolnak. Így, ha kell, változtatni fognak a lineup-jukon a javulás érdekében."

Volt-e valaha hogy kételkedtél, és az átigazolási időszakon kívül szerettél volna változtatni?

"Ja persze. Volt sokszor. Csak azért, mert van egy roster shuffle időszak, még nem jelenti azt, hogy nem töprengtem ilyesmin. Nem hirtelen jönnek az ilyesfajta kételyek, főleg, hogy rendszerint előre tudjuk a menetrendet. Szóval jó néhányszor volt már ilyen, de azt hiszem, ez a legtöbb csapatnál is hasonlóan történik. Személy szerint én olyan vagyok, aki valószínűleg cselekszik, ha túl sokszor történik ilyesmi. Nem csak a saját magamba vetett hitemről van szó. Ha a csapattársaim nem hisznek magukban, akkor szintén tennem kell valamit, persze itt nem csak az én meggyőződéseimről van szó. Ilyenkor van az, amikor a játékosok nem hisznek egymásban. Megpróbálják megoldani a dolgot, de ha rosszabb és rosszabb lesz, akkor változás történhet."

KÖVESS MINKET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!