Hamarosan börtönre vagy komoly pénzbüntetésre számíthatnak a boosterek Koreában

Hamarosan börtönre vagy komoly pénzbüntetésre számíthatnak a boosterek Koreában

Egy tavaly előterjesztett törvényjavaslat akár 2 év szabadságvesztéssel, vagy közel 20 ezer dolláros pénzbüntetéssel sújtaná a boostolással foglalkozó játékosokat. 

Dél-Koreában –a kulturális különbségek mellett is– máshogy mennek a dolgok, és már nem csak a gamer közösség, de a kormány is kiemelt figyelmet fordít az e-sportok számára. Ha emlékeztek még, többször előfordult már, hogy börtönbüntetéssel sújtottak csalásokat készítőket, illetve nyáron egy képviselő azzal hozakodott elő, hogy az online játékokban történő zaklatásokat is komolyabban kellene venni, az elkövetőket pedig szabadságvesztésre ítélni. 

Dél-Koreában jogilag is büntethetővé tennék az online játékokban történő szexuális zaklatást

Az indítvány előterjesztője az Overwatch-al példálózott a bejelentő közleményben.

Erről a javaslatról azóta nem nagyon hallottunk, nemrég azonban egy új törvény került a rivaldafénybe, ami a hatalmas problémát jelentő boostereket venné célba. A ThisIsGame koreai oldal értesülései szerint igencsak komoly jogszabály módosításról van szó, amivel akár 2 év börtönbüntetéssel vagy 20 millió koreai vonnal, vagyis nagyjából 18 ezer amerikai dollárral sújthatnák azt, aki booster tevékenységet végez. Érdekesség továbbá, hogy Lee Dong-seop képviselő szerint ha a javaslatot elfogadják, akkor illegálissá és büntethetővé válnak az ilyen szolgáltatást hirdető oldalak is, ami hosszútávon egy egészségesebb gamer ökoszisztéma létrejöttét eredményezheti majd az országban. 

디스이즈게임 on Twitter

개정안이 통과된다면, 대리게임 적발 시 2년 이하의 징역 또는 2,000만 원 이하의 벌금에 처해진다. https://t.co/u2LRovYGn8

A Riot Games Korea egyébként hivatalosan is kommentálta a hírt, és elmondásuk alapján ugyan külön figyelmet fordítanak a League of Legends-ben lévő boosterek lefülelésére, a törvény viszont nagy segítséget nyújtana számukra a véget nem érő harc során. Nos, a kompetitív Overwatch rajongók számára is ismerős lehet a jelenség, hiszen több Overwatch League játékosról is kiderült, hogy korábban felhasználók sr boostolásával egészítették ki keresetüket. A legismertebb eset talán Su-min "SADO" Kim-é, akit 30 meccsre tiltott el a versenysorozat ezen tevékenység miatt, érdemes azonban az érem másik oldalát is figyelembe venni, mielőtt elítélnénk a játékost. 

Ahogy a videóban is hallhattátok, Sado alapvetően a családján szeretett volna segíteni a boostolással. Érdekes megemlíteni, hogy Dél-Koreában nem feltétlenül fizetik meg jól az e-sportolókat, –maximum a sztárjátékosokat–, szóval sokan kényszerülnek hasonló megoldásra. Tavaly nyáron például Sang-hoon "Kaiser" Ryu azért hagyta ott a RunAway APEX, később Contenders csapatot, mivel egyszerűen nem kapott elég fizetést, amiből támogathatta volna édesanyját. Összességében egyfelől örvendetes, hogy az ország ennyire komolyan veszi a boostereket, de szerintünk inkább arra kellene megoldást találni, hogy a tehetséges játékosok kamatoztatni tudják tudásukat a versenyeken és ne kényszerüljenek illegális tevékenységre. 

Ti mit gondoltok egyébként a témáról, valóban ilyen súlyosan kellene büntetni a boostingot? 

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

 

Kövess Minket!