Fortnite map történelem - az első térképtől a mostaniig

Fortnite map történelem - az első térképtől a mostaniig

A játék indulása óta a Fortnite térképe számtalanszor megváltozott, de vajon mikor hogyan nézett ki, és a különböző formáiban milyen érdekességekkel rendelkezett?

Már majdnem a hetedik szezon közepét tapossuk már, ami azt jelenti, hogy a játék hat teljes, és közel egy fél szezonon van túl. A fejlesztők voltaképp szezonról szezonra nagy változtatásokat eszközölnek a pályán, amik miatt a Battle Royale sziget mai formája már szöges ellentéte az első szezonénak. A most következő lista a veterán játékosoknak egy nagyon jó nosztalgia, az újoncoknak pedig érdekes történelem óra lesz, 14 hónap alatt ugyanis, szinte minden kicserélődött.

Kezdjük az alapoktól, a játék megjelenésekor a térkép így festett:

Ugye milyen sivárnak és kietlennek tűnik? Hát az is volt, koránt sem volt annyi lehetősége a játékosoknak, mint manapság, sokkal kevesebb volt a város, a kistelepülés, még Salty Springs-nek és Tomatonak sem volt neve. De persze hozzá kell tenni, hogy tárgy sem volt annyiféle, sokkal kevesebb fegyver és kiegészítő állt a játékosok rendelkezésére, így a megfelelő tárgyak összegyűjtéséhez nem is volt szükség feltétlen annyi lootra és ládára. Ekkor még nem volt Tilted Towers, az igazán nagy bulik Retail Row-ban voltak, de a jó öreg Anarchy Acres-nél is számíthattunk kisebb-nagyobb csetepatékra.

A pálya általános jellemzője volt, hogy sok volt rajta a kihasználatlan terület, ha a térkép szélére ugrottunk igen nagy síkságokon kellett keresztülvágnunk. Persze ennek az egyszerű pályának is megvolt a maga szépsége, a saját különleges helyei, például a gyárépületek Retail Row mellett, amik 3 szezonon át látták el a játékosokat mindenféle földi jóval, és a mai napig sokan sírják azokat vissza.

Valamivel később jött egy kisebb térkép frissítés, ekkor kapta meg Salty Springs is a nevét, de az első igazán komoly átalakulás 2018. január 18-án érkezett, amikor az Epic felrázta a térkép bal oldalát is, és betette többek között Tilted Towers-t, Shifty Shatfs-et, Junk Junctiont, Haunted Hillst és Snobby Shorest. Más kisebb települések is hozzáadásra kerültek, például a Motel, a focistadion Snobby és Tilted között, vagy épp a raktárak, a hajdani Flush Factory közelében, amiket félig letarolt a jéghegy most a hetedik szezonban. De ne rohanjuk annyira előre, inkább nézzük meg ezt a térképet.

Jól látható, hogy a pálya színei is hangsúlyosabbak lettek, illetve Moisty Mire egy elég jelentőset terebélyesedett. Ennél a térkép frissítésnél még nem is sejtettük, hogy Tilted mekkora hatással lesz a játékra; ekkor kezdődött el ugyanis az a folyamat, hogy Solo mérkőzésen az első kör beérkezésekor már csak 30-40 ember él, mert annyian ugranak Tiltedbe. Lonely Lodge már akkor is egy hangulatos hely volt, illetve itt még az ominózus börtön is egyben volt, ami a gyárépületekhez hasonlóan szintén egy nagyon jó név nélküli loot hely volt mielőtt még letarolta volna a meteordarab a negyedik szezonban. További érdekesség, hogy ennél a frissítésnél került fel a pályára a vas láma Junk Juction fölé.

Illetve azt sem árt megjegyezni, hogy a második szezonban volt a játék első Battle Pass rendszere is, akkor még 100 helyett 70 Tierből állt.

Harmadik szezon


A harmadik szezon, melynek témája az űrutazásra épült, még nem hozott gyökeres változásokat a pálya életében, a Fortnite első két szezonjában a háttértörténet még egyáltalán nem létezett, így nem volt tematika, amihez idomuljon a pálya, a fejlesztők ebben az időben olyan elemekkel fejlesztették csak a térképet, amelyek indokoltak voltak. Egy ilyen újítás volt például Lucky Landing a harmadik szezon során, ami élhetővé tette a pálya déli oldalának peremét is. Ezenfelül kisebb módosításokat eszközöltek néhány épületen, illetve ekkor került be a játékba a téglaróka és a farák is. Előbbit Wailing Woods mellett találhattuk meg, utóbbit pedig Moisty Mire legdélibb dombján.

Negyedik szezon

A harmadik szezon második felétől indult el a Fortnite háttértörténeti vonala, ami immáron több évad óta biztosítja nekünk azt, hogy ne csak hasraütésszerű változtatásokat eszközöljön az Epic a pályán, hanem egy rendes, többé-kevésbé követhető keretet adjon az egésznek. Ez a nagyszerű folyamat a meteorral indult el, ami a harmadik szezon során kezdett el közeledni a pálya felé. A negyedik szakasz elejétől fogva van az, hogy az Epic egy animációs filmmel nyitja a szezont, ami után valamilyen látványos változás fogad minket a térképen.

A játék negyedik felvonásában ez a változás a Dusty Depotba becsapódó meteor volt. Az égitest letarolta a korábban említett gyárakat, és félig magát Dustyt, amit azóta hívnak Dusty Divotnak. A kisebb darabjai a térkép több részén is károkat okoztak, találatot kapott a börtön, Risky Reels, Tilted Towers egyik épülete, illetve egy-két olyan rész is, ahol előtte mező, illetve fás terület volt. A pálya egy-két frissítésenkénti változása innen indult el úgy igazán, a szezon során ugyanis érkeztek kisebb módosítások. A sziget "lakosai" elkezdték befedni a krátereket, helyreállítani a sérült épületeket, illetve a szezon vége felé a természet is elkezdte átvenni a hatalmat Dusty Divot addig kietlen krátere felett. A foci vb idejére ekkor tették be a futball stadiont is a pályára, néhány másik kisebb kapuval egyetemben, például Flush Factory wc kapujával.

Ekkor kellett nekünk játékosoknak is szembesülnünk vele, hogy az, amit az Epic lerakott elénk nem csak egyszeri alkalom volt, a történet folytatódni fog. Ebben a szezonban valósult meg az első in-game event is, amikor az állítólagos gonosztevő, Omega bázisán lévő rakéta kellékből a Visitor (aki a meteorból mászott elő) valódi rakétát fabrikált, majd az Epic élőben, az aktív mérkőzések mindegyikén kilőtte azt ezzel alapozva meg a történet következő fejezetének.

A második oldalon átvesszük az ötödik, hatodik és hetedik szezon érdekességeit, illetve azt, hogy mi várható a nyolcadik szezonban.

Ötödik szezon


A negyedik szezon végén felbukkanó nyomok alapján arra számítottunk, hogy egy vérbeli történelmi szezont kapunk majd, ám ez végül csak részben valósult meg. A legnagyobb változás egyértelműen a sivatagos rész megjelenése volt, az élén Paradise Palms-szal. Ezenkívül Snobby közelében megjelent a viking falu, ami végül a történelminek ítélt szezon egyetlen történelmi eleme is lett. A sivatag persze több más POI-val érkezett, például azzal a kisfaluval, ami a map legdélibb részén van, és mérete ellenére bődületes mennyiségű loot van ott. Két ember simán, de akár egy squad is megfelelően fel tud ott szerelkezni. 

Dusty Divotot teljesen belepte az erdő, a szuperhős bázisok közben pedig omlásnak indultak. A farák és a téglaróka időközben eltűnt, Risky Reels szépen helyreállt, a meteor becsapódásról pedig már csak a betemetett lyukak, illetve a bedzsungelesedett óriás kráter árulkodott. Az Epic éreztette rendesen, hogy itt már nem ez a lényeg, a hajdan meteort is körbe ölelő karanténépületek omlásnak indultak, az egész helynek ekkor lett megadva a most is ismert picit Jurassic Parkos feeling. A szezon második felében lett Tomato Townból is egy élhető hely Tomato Temple személyében, az Epic az időutazás témáját felhasználva egy templomot tett be az egykori pihenőhely közepére. A háttértörténet persze lassan, nagyon lassan, de továbbfolytatódott. Az egész szezon során ott tátongott a fejünk felett az óriási repedés, és igen gyötrelmes hét hét után ismét beindultak a történések; megjelent a pályán Kevin, az óriás lila kocka. Kevin aztán többhétnyi ámokfutásba kezdett a pályán, keresztül ment egy-két dolgon, például Tilted Towers frissen felépített új házán, mindeközben pedig sorra tette le a rúnáival a gravitációs mezőit, amit a profi játékosok mindennél jobban utáltak. Amikor ennek az egésznek a végére ért, ugrott egy fejest Loot Lake vizébe.

Hatodik szezon


A halloweeni szezon térképe is fontos változásokat hozott el, kapásból látható például, hogy Loot Lake közepéről a szigetet a kocka kiszakította, illetve a rúnák körül úgynevezett fertőzött területek jöttek létre. A fenti kép a szezon egy későbbi időszakából van, amikor a kocka körbejárt és beaktiválta az összes rúnát. Ha nagyon szigorúan vesszük, ebben a szezonban sokszor óráról órára változott a térkép, a sziget ugyanis folyton mozgásban volt. Ebben az időszakban lett egyébként élhető hely Wailing Woods is, a közepén található egykori labirintust titkos földalatti bázissá alakították, illetve elhelyeztek benne négy igen nagy faházat, amik szintén tele vannak cuccokkal. 

Greasy Groove egykori Durrr Burgere is a hatodik szezonban zárt be, a halloweeni díszeket azóta se szedte le róla valószínűleg senki, a város jelenleg ugyanis a jég fogságába került. Fatal Fields területén halloweenre ért be a búza, előtte csak kopár szántóföld volt ott. A hatodik szezonban kaptuk meg Haunted mellé Drakula nem hivatalos kastélyát is, ami felett azóta már kissé eljárt az idő.

Végül a hatodik szezonban következett be a játék első élőadásban történő térképváltozása is, miután egy újabb in-game eventtel örvendeztettek meg minket a fejlesztők. Kevin széthasadása és a játékosok nem e világi élménye után a Loot Lake-ről szellemesen átnevezett Leaky Lake örökre megváltozott.

Hetedik szezon


Most pedig itt vagyunk a hetedik szezon kellős közepén, ami az eddigi legnagyobb változást hozta el a játék életében, elég csak ránéznünk a térkép bal felére. A jéghegy megérkezésével három új névvel ellátott POI jelent meg, illetve több meglévő is átalakult vagy elveszett. Flush Factory-ból nem sok maradt meg, Greasy Grove pedig jelenleg a jégbörtön fogja, bár nagy eséllyel a nyolcadik szezonban Greasy-t majd viszont láthatjuk még. Persze ez a pályarész sem jött apró érdekességek nélkül, Polar Peak önmagában egy igazi rejtély jelenleg, a szépen lassan olvadó jéghegy ugyanis egy gigantikus kastélyt rejt magában, ami még mindig nem fedte fel az összes titkát. Ezenfelül a bal alsó sarokban további érdekességekre bukkanhatunk, a térképen jelenleg található egy jeti barlang, illetve az egyik különálló kis szigeten egy eldugott Rift is.

Aztán persze a harcmező más részein is vannak különlegességek, Wailing Woods és Tomato Temple között például ott van egy kőgólem, aki mint kiderült, mozogDe ha már Wailing, akkor mindenképp meg kell említenünk a vasteknőst is, ami teljesen a pálya szélén álldogál.

Update: 10:03


A leak igaznak bizonyult, az egész térkép fehérbe borult!

Nyolcadik szezon

A következő szezonról természetesen nincs még képünk, ám a rengeteg hóból és jégből, no meg a pályán pihenő tengeralattjáróból, illetve a Battle Pass számos vízre utaló jeléből arra lehet következtetni, hogy a nyolcadik szezon témája főként a víz lesz. Könnyen lehet, hogy a havas rész kiolvad, Greasy is kiszabadul, és újfent gyökeresen változik majd meg a térkép!

Nektek "melyik" pálya tetszett a legjobban?

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!