Ez történt a Rainbow Six Siege 3. évében: 2. rész – A legmagasabb szinten

Közelít az év vége, így egy négy részes visszatekintőben emlékezünk meg arról, mik is voltak a játék harmadik évének kiemelkedő történései. A második rész a profi világról, csapatokról, játékosokról, versenyekről szól.

Az Invitational és új orgok

A 2018-as év a Siege szempontjából nagyon jó hírekkel kezdődött, ugyanis elkezdtek belépni a leghatalmasabb esport klubok a játék világába. Január 15-én a Team Liquid a brazil régióban kínált szerződést, korábbi Pro League finalista rosternek, három napra rá pedig a FaZe Clan igazolt csapatot, szintén brazil földön. A játék legnagyobb megmérettetése, a Six Invitaional előtt a Counter Logic Gaming is belépett a játékba, –természetesen saját régiójában, az NA-ben; a korábban két platformon is PL döntős (Xboxon győztes) Elevate csapatát „öltöztették kékbe”.

A FaZe Clan Dél-Amerika legerősebb csapatát igazolta le magának, a nagyobb sikerek azonban még nem érkeztek.

A második évet lezáró, a Siege legnagyobb eseményeként számontartott kupa, a Six Invitational 2018 Februárjának harmadik hetében került megrendezésre. Eddig még soha nem látott nagyságú kupa volt, félmillió dollár összdíjazással, és 16 résztvevő csapattal, amelyek eme 4 különböző úton juthattak el ide:

-Pro League győztesek az előző három szezonban: PENTA, CLG, ENCE

-Saját régiójuk PL győztesei az év harmadik szezonjában: eiNs (APAC), Black Dragons (LATAM), Evil Geniuses (NA)

-Minden régióban megrendezésre kerülő Invitational selejtező, melyen bármely csapat indulhatott: Room Factory, Supremcy (EU), eRa Eternity (NA), YeaH! Gaming (LATAM), Mindfreak (APAC)

-Meghívott csapatok: FaZe Clan, Team Liquid (LATAM), Rogue (NA), 1UP Esport (EU)

-Közönség szavazatai alapján bejutó csapat: Supremacy (EU)

Az utóbbi két módszer nagyobb botrányokhoz vezetett, így elörölték az ötletet a további kupákra tekintettel.

Az egy hetes esemény Montrealban került megrendezésre. Programja:

1. nap: csoportkörbeli meccsek

2. nap: Első napi meccsek győztesei, illetve vesztesei egymás ellen, a csoportkörön belül

3. nap: A vesztes meccs győztese, és a győztes meccs vesztese a továbbjutásért

4. nap: Pihenőnap

5. nap: Negyeddöntők

6. nap: Elődöntők

7. nap: Kora délután kerekasztal beszélgetés a fejlesztőkkel a játék jövőjéről, year 3 bemutatása, majd a nagydöntő.

Megbeszélés a címvédő EG köreiben. Végül 2-0-ás vezetésről szenvedtek vereséget. 

A nagydöntő eddig nem látott BO5 rendszerben játszódott le a PENTA és az Evil Geniuses között, és a játék történelmének legjobb, legszorosabb, legemlékezetesebb meccsét hozta el, melyet végül a PENTA nyert 3-2-re, két vesztett pálya után.

A PENTA Sports egy nagyon sikeres szezont zárhatott a Siege legnagyobb eseményének megnyerésével. 

A Year 3 kezdete

Az Invitational végeztével február végén elkezdődött a játék harmadik éve, és március 12-én a Season 7, az utolsó Pro League season a régi lebonyolítási rendszerben.

Ennek a kinézete a következő volt:

Három régió (NA, LATAM, EU) legmagasabb osztályában 8-8 csapat játszott. Két darab négyes csoportba osztották be őket az előző szezonbeli helyezéseik alapján. Csoportonként három játéknap volt, az elsőben sorsolás szerint játszott 2-2 csapat egymással, a másodikban a vesztesek és a győztesek egymással, majd a harmadikban a vesztesek győztese, és a győztesek vesztese. Az így első kettő helyen végző csapat mindkét csoportból bejutottak az elődöntőbe, majd onnan a győztesek a döntőbe, hogy aztán kijuthassanak az aktuális lanos eventre, a Pro League Final-re.

A rendszer ellen nagyon sok profi játékos tiltakozott, ugyanis ez alapján ha egy csapat két meccset elveszített, akkor már biztosan várta őt a második vonal, ha pedig két meccset megnyert, nagy eséllyel indulhatott a lanos eseményért. A mérkőzések mind BO3 formátumban játszódtak.

Időközben újabb nagy orgok találtak maguknak csapatot, ezúttal Amerika északi felében, az SK Gaming, és a mousesports, valamint a kisebb klubok közül a Spacestation Gaming, és az Obey Alliance is. A legnagyobb robbanás azonban az ausztrál Mindfreak FNATIC-hoz igazolása volt.

A FNATIC beszállásával megérkezett az APAC első gigaorgja. A játéksok a hazai régióban mindent megnyertek, globális szinten azonban az év végéig vártak az átütésre. 


Az Ázsiai régió leosztása

Az APAC rendszere teljes mértékben megjelenítette a nemzetközi rendszert lekicsinyítve

(Csodálkozunk?). Négy területre osztották fel a régiót (Japán, Dél-Korea, Dél-Kelet Ázsia,

Ausztrália és Új-Zéland), ahonnan ugyanaz a lebonyolítás megy, mint a többi nagy régióban, majd aztán egy lanos döntő, ezúttal Sydney-ben.

Így aztán már szokásos módon minden régió 1-2, helyezettje utazhatott a Május 19-20-án tartott Pro League Finals-re. A kupát Atlantic City-ben tartották, az Egyesült Államokban. A nyolc résztvevő csapat a következő volt: Rogue, EG (NA 1., 2.), FaZe, Liquid (LATAM 1., 2.), PENTA, Millenium (EU 1., 2.) FNATIC, Nora-Rengo (APAC 1., 2.)

A torna kieséses rendszerben, negyeddöntő, elődöntő, döntő alapon ment le, és nagy meglepetésre a döntőben abszolút esélyesebbnek tartott PENTA-t 2-1 arányban verte meg a Liquid, megnyerve ezzel a LATAM első nemzetközi kupáját.

A "LATAM top3"-jának leggyengébb csapataként jegyezték a Liquidet, nagy meglepetésre meg tudták nyerni a világbajnoki címet a fő esélyes G2 elverésével. 

Újabb nagy orgok a játékban

Az új szezon megcsúszott, és csak június első hetében kezdódött el, a Pro League június 25-én tért vissza. A játékba a megszokott két operátoron kívül érkezett 5 season, és 15 hónap után újra egy ESL pálya, a Villa. (A következő cikkben ezekre a tényezőkre is kitérünk részletesebben.)

Újabb nagy orgok csatlakoztak be, Latin-Amerikában a Ninjas in Pyjamas találta meg a korábbi PL finalista Black Dragonst, Észak-Amerikában a gigász Cloud 9 kötött szerződést a frissen feljutott Beastcoast-tal, míg a szezon folyamán végre több európai csapat is klubjára akadt, a brit-francia IDK-t a Team Secret, a legendás PENTA-t a G2 „öltöztette feketébe”.

A Team Secret nem "vásárolt zsákbamacskát", Európa egyik legjobb formájában lévő csapatát igazolták le. 

Az új Pro League rendszer

Az új seasonben a profi játékosok imái meghallgatásra kerültek, teljes mértékben felforgatták a rendszert. A PL season-ök immár nem három, hanem hat hónapig tartanak, körmérkőzéses lebonyolítással mindenki játszik mindenki ellen kétszer. Az egyetlen bökkenő ezzel a rendszerrel szemben az, hogy a fordulónként négy órás időtartamot tartani kellett, így BO3 helyett BO1 mérkőzéseket játszanak. Ezen kívül 1-gyel növeltéka győzelemhez szükséges körök számát, bevezették az 5-5 kör támadás, illetve védekezést, illetve az operátorok bannolási lehetőségét, melyben minden csapatnak lehetősége van bannolni 1-1 támadó és védő operátort.

Paris Major

A játék harmadik season-jének végén megrendezésre került a Siege történelmének első Major-e, Párizsban. Ismét 16 résztevő csapat volt, a kijutás azonban ezúttal mindenkinek csak is a tudásán múlott. Nézzünk rá a változtatásokra:

- Season 7 Finals 8 résztvevője: Rogue, EG, Liquid, FaZe, G2, Millenium, Nora-Rengo, FNATIC

- DreamHack Valencia győztese: Team Vitality

-Rendező ország meghívottja: Mock-IT (Nem meghívásos alapon ment valójában, hanem megrendezték az első francia kupát ezért, melynek győztese kaphatta ezt a címet.)

- Major selejtezőinek győztese: Obey (NA), OrgLess, Team Secret (EU), Immortals, NiP (LATAM), Element Mystic (APAC)

A torna lebonyolítása teljes mértékben ugyanaz volt, mint az Invitational-nek, és ezúttal is összejött a G2-EG álomdöntő, –ám ezúttal egy jóval simább G2 győzelemmel végződött, immáron Kantoval kiegészülve.

Az Invitational-nél ezúttal kevesebb, 350.000 dollárt osztottak szét a csapatok között.

A G2 a Siege első Major-jének indulása előtt vásárolt győztes csapatot. 

Az év lezárása a legmagasabb szinten

A játék innentől kezdve a season 8 második felével folytatta a legmagasabb szinten, mely természetesen a Finals-szel zárult, Rio De Janeiro-ban, november 17-18-án. Az esemény az első Premier Event volt, amelyet magyar nyelven is közvetített az E1TV stábja.

Kijutó csapatok: EG, Rogue (NA 1., 2.), FaZe, Immortals (LATAM 1., 2.), G2, Mock-IT (EU 1., 2.), Nora-Rengo, FNATIC (APAC 1., 2.).

A FaZe eddigi legeredményesebb szereplését mutatta be, de a hazai közönség előtt sem tudták megverni a G2-t. 

Az ezúttal is 167.000 dolláros Finals-ön a legnagyobbat a G2 szakított, aki a hazai közönsége előtt tudta megverni az először döntőbe jutó FaZe Clant.

A skandináv-ibériai csapat arcán már-már az unalom jelenik meg. Nem csoda, ha egyszer szinte mindent ők nyertek meg idén is. 

Ezek voltak az év legnagyobb eseményei Siege-ben, azonban az igazi áttörést véleményem szerint nem ezek mutatják, hanem az, hogy az eddigi években is jelen lévő négy nagy kupához csatlakozott rengeteg kisebb is, ezekre is térjünk ki pár szóban.

Közel 10.000 fő látogatott ki a helyszínre, Rio De Janeiroba, amivel újabb rekordokat döntött meg az R6S

DreamHack

Valószínüleg mindenki –aki kicsit jobban benne van az esport témában– hallott már a Dreamhack-ekről. Ezek a világ legnagyobb digitális fesztiváljaként fenntartott esemnyek, melyeken többek közt esport kupák is megrendezésre kerülnek. Idén a Siege is bekerült azon immáron több, mint 10 játék közé, melyek helyet kapnak ezeken a fesztiválokon.

Ezek a tornák 16 csapatosak, 12 meghívott nagy tier 1 (vagy néha tier 2), illetve négy BYOC csapat. Utóbbiak kisebb orgok, vagy éppen org nélkül álló csapatok, melyeknek saját költségükön kell kiutazzanak a helyszínre, hogy aztán egy selejtezőn keresztül bejuthassanak a nagy mezőnybe, és megmérkőzhessenek a világ legerősebb csapataival.

A Siege egyik legnagyobb tündérmeséje: Az org nélküli IDK zsebpénzből utazott Valenciába, hogy aztán a DreamHack győzelmükkel visszanyerjék az utazási költség többszörösét. 

Idei Dreamhack-ek, és R6S győztesük

1. Austin - Millenium

2. Valencia - IDK

3. Montreal - Cloud 9

4. Winter (Jönköping) - G2

Mind a négy torna 50.000 dolláros díjazással járt együtt.

Nemzeti kupák

A másik nagy mérföldköve a játéknak a nemzeti bajnokságok, kupák megjelenése. Ezekből temérdek került megrendezésre az elmúlt évben:

USN (USA), Brasileirao (Brazília), 6 cup (Franciaország), Castle Siege (Németország), Benelux League (Hollandia és Belgium), ESL Masters Espana (Spanyolország), illetve rengeteg további nemzet, például Kanada, Mexikó, Japán, Dél-Korea, Oroszország, Olaszország, Nagy-Britannia, Skandinávia, Argentína, Malajzia, Lengyelország vagy akár Magyarország.

A United States Nations színvonalban a Pro League Finals-ök, Invitational-ök szintjét is elérte. 

Az első ezeknek a bajnokoknak szóló kupa, (amolyan BEK szerűen) idén ősszel Milánóban került megrendezésre, 7 európai nemzet bajnokainak részvételével.

A Milan Games Week Siege-es trófeáját az Oroszországot képviselő Team Empire vihette haza.

Szerencsére a Rainbow Six Siege nagyon jó évet zárt 2018-ban, reméljük, hogy tudja tartani a fejlődés tempóját a következő években is.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!