Kuku nagyobb bajban, a Valve után a kínai kormány is eltiltotta!

Kuku nagyobb bajban, a Valve után a kínai kormány is eltiltotta!

Első ránézésre úgy tűnik, hogy amit Kína mond, az a Valve szavát is felülírja, de vajon mi az igazság?

A TNC Predator csapatkapitányára, Carlo 'Kuku' Paladra rájár a rúd, bár ezt leginkább magának köszönheti, annak ellenére, hogy a "gl in csingcsong" poénját egyesek szerint túlreagálták a kínai rajongók. Még a Chongqing Major előtt tett kijelentése elég sokba kerül neki mostanában. Egyrészt emiatt nem játszhatott a Kínában megrendezett tornán, másrészt rajta kívül csapatát is büntetéssel sújtották - az addig megszerzett DPC pontjaik 20%-át elvették. Akkor azonban a Valve hozzátette, hogy az eltiltásról ők hoztak döntést és nem a kínai vezetés, valamint további rendezvényeket nem érint az ítélet, így a játékos valamennyire fellélegezhetett.

Most azonban Kína közbelépett, és a WESG 2018-ról is kitiltották a fülöp-szigeteki játékost. Ez a rendezvény szintén Chongqingban lesz március 7. és 10. között. Ezúttal viszont nem a kiadó intézkedett, hanem a helyi önkormányzat gondolja nem kívánatos személynek őt. A Cybersport.ru lefordította a hivatalos közleményt, melyben a szervezők megerősítették a ban-t:

"A külügyminisztérium és a közbiztonsági minisztérium ülését követően sajnálattal közöljük: Kuku nem léphet be Chongqinbe, hogy részt vegyen a WESG-en a városi önkormányzat döntésének megfelelően.

A verseny szervezőjeként nincs más választásunk, mintsem a WESG-nek az önkormányzat utasításait kell követnie. Ez a végső döntés."

Kuku banned from WESG - will the same happen at TI9?

Az ügyben a Valve egyik alkalmazottja - DanielJ - is megszólalt, és a közösség által nyitott poszthoz hozzászólva igyekezett tisztázni a dolgot:

"A korábbi tájékoztatás szerint a helyi tisztviselők komoly aggodalmukat fejezték ki a biztonság és a közösségi média felháborodása kapcsán, de akkor nem történt hivatalos játékos tiltás az ő részükről. Továbbra is nyitottak vagyunk az esetet illetően és szívesen megoldanánk a helyzetet, valamint, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő. Nem aggódtunk akkortájt a biztonsági kérdésekkel kapcsolatban, ugyanis korábban már volt dolgunk hasonlóval és mindig volt megoldása ezeknek a konkrét aggályoknak. Azonban nem erőltettük ezt a vonalat, mert végül úgy éreztük nem helyénvaló, hogy Kuku részt vegyen a tornát, ráadásul a csapat megpróbálta eltussolni a dolgot és a bocsánatkérést is. Azóta nem hallottunk semmi újat az üggyel kapcsolatban, így lehetséges, hogy a helyzet megváltozott Chongqing esetében, de mi nem akarunk semmilyen problémát sem okozni Sanghajnak."

A kiadó álláspontja az egyik oldalról érthető, hiszen a 2019-es The International már le van fixálva, méghozzá Kínában, másik oldalról viszont megkérdőjelezhetjük az ő pozíciójukat, mint döntéshozó szerv. Bár a WESG nem tartozik a Dota 2 Pro Circuit alá, mégis érdekes azt látni, hogy a Valve döntése tulajdonképpen semmisnek tekinthető a kínai határozatot követően. Ezek után vajon a Kínában tartandó TI9-en sem lehet ott Kuku? Ha ez így van lassan tényleg keresztet vethet Dotás karrierjére.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!