Gyűlöletbeszéd miatt az Overwatch streamer Fareeha 30 napos kitiltást kapott a Twitchről

Gyűlöletbeszéd miatt az Overwatch streamer Fareeha 30 napos kitiltást kapott a Twitchről

A Blizzard és a Twitch jó viszonyát ismerve tulajdonképpen örülhet, hogy megúszta ennyivel. 

A Twitchen mostanában elég érdekes idők járnak, mivel a felület szigorú szabályrendszere ellenére a moderátorok nem feltétlenül következetesen ítélkeznek és hajlamosak kettős mérce alapján kiszabni a büntetéseket a szabályszegőkkel szemben. Nemrég például a kanadai DJ deadmau5 fakadt ki a cég irányelveivel kapcsolatban, miután homofób beszólása után élő adásban bannolták. 

Homofób beszólása miatt élő adásban bannolta Deadmau5-t a Twitch

Sensevida | 19/02/13 08:46 Az elmúlt évek során a Twitch egyre komolyabb szabályokat hozott, melyek meghatározzák, mi is szerepelhet egy közvetítésben. Sajnálatos módon azonban a moderátorok bizonyos esetekben hajlamosak kettős mércét alkalmazni, vagyis ugyan azon vétségért személyre szabottan büntetik meg a streamert, esetleg teljesen figyelmen kívül hagyják az esetet.

Érdekes módon egy nappal deadmau5 kitiltása után a Twitch előszedett egy múltheti esetet, ahol az Overwatch streamjeiről híres Fareeha egy mérkőzés során az épp vesztett helyzetben azzal viccelődött, hogy "A dél-amerikai játékosok szarok, de tényleg szarok és nem csak azért mondom, hogy gonoszkodjak". A szóban forgó történtekről felvétel is készült, amit az alábbiakban tudtok megtekinteni. 

A történtekért Fareeha természetesen később bocsánatot kért Twitter felületén, viszont mindemellett a bizonyítékokat megpróbálta eltüntetni a csatornájáról, törölte a vodot és az elkészített klippeket is. A dél-amerikai játékosbázis azonban résen volt és még időben lementett mindent, később pedig elözönlötték a streamer csatornáját, ráadásul még egy Discord szervert is létrehoztak, hogy közösen neki mehessenek vagy stream snipeolhassák Fareehát. 

Rod Breslau on Twitter

Queer woman streamer @FareehaAndersen has been banned on Twitch for 30 days for 'hate speech' for saying South American OW players are shit to her team in a ranked game. Turns out there was a SA discord server harassing/griefing/sniping her. Video+image: https://t.co/eE7UcjdAR1

Sokan most biztos fennakadtak azon, hogy csupán azért 30 napos kitiltást kapott, mert leszarozta az ellenfeleit? Nos akkor rakjunk picit rendet a fejekben, hogy megértsétek, miért is teljesen jogos a ban. Első körben Fareeha több 10 ezer követővel rendelkezik és egyike a fontosabb Overwatch streamereknek, akit még a Blizzard főhadiszállásra is meghívtak, hogy onnan közvetítsen és segítse a fejlesztők és a közösség közti kapcsolatok fejlődését. Azt is érdemes kiemelni, hogy az LGBTQ közösség képviselőjeként rendszeresen kiemeli az egyenjogúság és az egymás iránti tisztelet fontosságát. 

A körülményeket tekintve Fareeha az évek során influencer státuszba emelkedett, aki ráadásul remekül illeszkedik az Overwatch és a Blizzard ideológiáihoz, így már nem viselkedhet úgy, mint egy random streamer, aki kénye kedve szerint bármit mondhat bárkire. Félreértés ne essék, szabályszegésért a kisebb streamereket is ugyanúgy meg kell büntetni, viszont az ő hatásuk a közösségre és a Twitch felületére őszintén szólva elenyésző. Most belemehetnénk abba is, hogy a szponzorok és a felületen hirdetők mit szólnának hozzá, ha reklámjaik egy egész kontinensnyi játékost leszarozó közvetítő csatornáján jelennének meg, de inkább hozok egy élhetőbb példát.

Overwatch League Brasil on Twitter

@FareehaAndersen Fareeha: *says hateful speech against a group of people* Fareeha: *gets suspended for hateful conduct* Fans:

Tegyük fel, hogy egy híresebb e-sportoló vagy streamer, (Faker, Pewdiepie, Shroud, xQc) azt találja mondani, hogy "a magyarok bizony szar játékosok és ezt nem azért mondja, hogy bunkó legyen, hanem mert tényleg így van". Az eset nyilván eljut a hazai közösséghez, aminek egy tetemes része valószínűleg habzó szájjal rohamozza meg a vétkes közvetítését, Discordját, vagy közösségi média felületeit, hogy ráborítsa az asztalt és anyukáját csuklásra késztetve elhordja mindennek, aminek csak lehet. Na körülbelül ez történt most a dél-amerikai Overwatch játékosokkal is, akik igazából jogosan érzik vérig sértve magukat. Remélem ezzel a példával sikerült felnyitnom néhányotok szemét és átérzitek már, milyen a sértett régió helyében lenni. 

Összességében Fareeha örülhet, hogy ennyivel megúszta, mivel tetteivel nem csak magára, de a Blizzardra is szégyent hozott. Érdekesség, hogy kereskedelmi szempontból a cég egyik legfontosabb régiójának Dél-Amerika számít, ahová ráadásul az elkövetkezendő években Overwatch League csapatot is szeretnének telepíteni. 

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

 

Kövess Minket!