Hirdetés

Több játékos is bant kapott, mert a BP-re szánt pénzük a banknál ragadt

Heldeus | 19/03/24 16:20
Cikk mentése

Apex Legends - A háttérben azonban egy elég összetett biztonsági protokoll áll, ezeket a közelmúltban történt eseteket pedig valószínűleg félreértelmezte az Origin rendszere.

Hirdetés

A közel múltban több játékos is beszámolt arról, hogy megvették a Battle Pass-t, ám egy-két nappal később egy szép kis perma bant találtak csak a fiókjukon. Az ok az, hogy ezen játékosok bankja valamilyen oknál fogva huzamosabb ideig nem juttatta el a vételi árat a fejlesztők számára, a rendszer pedig bannal jutalmazta meg őket. Ez így most elsőre felháborítónak hangzik, ám az intézkedés mögött egy olyan jelenség áll, ami minden évben dollármilliárdokat éget el még úgyis, hogy a különféle kereskedők nagyon nagy figyelmet szentelnek neki.

Ez a jelenség a Chargeback Fraud, amit magyarul talán "kamu" visszatérítésnek lehetne a legjobban lefordítani. Chargeback Fraudnak hívják azt, amikor a kártyatulajdonos vásárol valamit, majd meggondolja magát, de a kereskedő helyett a banktól kér visszatérítést. Ennek a fogalomnak aztán van még számos alfaja, például a "True Fraud", amikor ellopták a kártyánkat és más vásárolt helyettünk, így a visszatérítési igény jogos. De ott van a "Family Fraud" is, amikor a kártyatulajdonos egy közeli hozzátartozója, barátja vásárol a kártyával a tulajdonos tudta nélkül.

Egy összetett és igazából leküzdhetetlen probléma ez abban a 21. században, amiben "a vevőnek mindig igaza van". Az alapvető jelenséget is pontosan ez okozza, a bankok igyekeznek jó kapcsolatot ápolni az ügyfeleikkel, tehát elhiszik, amit azok mondanak nekik, így károsítva meg a kereskedőket. Ez a jelenség ugyanúgy megtalálható a videojátékiparban is, bár egy picit másképp néz ki. Egy online játék esetében például nem lehet megcsinálni azt, hogy megveszünk valamit, majd visszatérítést követelünk, itt ugyanis a játékfejlesztő néhány kattintással el tudja távolítani a fiókunkról a terméket, tehát az ingyenes vásárlásra úgy, hogy meg is maradjon a cucc általában kis esély van. Viszont a legtöbb esetben azonnal bannal jutalmazzák ezt a cselekedetet a fejlesztők.

Az Apex Legends esetében az egyik játékos igen részletesen leírta, hogy mi is történt:

If your Battlepass payment isn't processed by your bank quickly enough, you will be permanently banned (with seemingly no way to appeal - appeals are being ignored) from r/apexlegends

 • Ottani idő szerint kedden délután 17:50-kor megvette a Battle Pass-t
 • Szerdán, hajnali 4:40-kor kapott egy emailt, hogy a tranzakció sikertelen volt
 • Csütörtökön délután 16:00-kor észrevette, hogy bant kapott, ekkor fedezte fel az emailt is
 • Írt egy üzenetet az ügyben a supportnak 16:30-kor
 • 72 órán keresztül nem érkezett válasz
 • Pénteken és szombaton is még a bankja felületén "Pending" állapotban volt a Battle Pass összege

Az ügy és a folyamat kissé zavaros, de nagyjából az történhetett, hogy a játékos elutalta az összeget, megkapta a fiókjára a tételeket, a bankjából viszont a pénz nem ment át a következő 10 órában, ezért a rendszer Chargeback Fraud gyanúval tiltotta őt. A videojátékiparban -mint mondtam- szinte minden fejlesztő bannal jutalmazza ezt a viselkedést, ez esetben azonban egy banki hiba következtében a tranzakció nem is ment végbe. A komment szekcióban több alkalommal is taggelték Jayfresh-t, a Respawn community managerét, aki remélhetőleg segíteni fog hamarosan a szorult helyzetbe került játékosoknak.

Card

Ez azonban csak egy példa a több közül, egy másik játékos arról számolt be, hogy 10 dollár nem ment át tőle időben, a fejlesztők pedig azóta az email üzeneteit is letiltották.

origin bans account for payment problems that processed on my end from r/origin

Természetesen minden éremnek két oldala van, a történet úgy lenne kerek, hogyha az EA Games vagy a Respawn részéről is jönne információ, ők azonban egyelőre semmit sem tettek közzé. A szorult helyzetbe került játékosok tehát csak várhatnak, hátha a számtalanszor megidézett Jayfresh tud kezdeni valamit a helyzettel. Arról sajnos nincs információ, hogy ezeknek a játékosoknak milyen banknál van számlájuk.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

  

Hirdetés
2 db hozzászólás
 • Neilaeht 3 hónapja
  " a fejlesztők pedig azóta az email üzeneteit is letiltották." A legszebb rész az egészben. Support 10/10.
  0 0 Válasz
 • Komojtalan 3 hónapja
  Az Anarchy online hanyatlásának kezdetén azzal próbálkoztak, hogy ingyenesen lehetett upgradelni free accot premiumra 1 hónapig, illetve a felfüggesztett accokat újra lehetett nyitni egy hónapra ingyen. Ezt fél évente eljátszották, tehát 2 hónapig ingyen lehetett játszani, sőt aki élelmes volt 2 accal 3-4 hónapig, az akció hosszától függően. Kb. 10 éve elfelejtettem felfüggeszteni az accokat, jött a ban. Most beléptem a ban természetesen megvan, de a fizetés pending statusban van, azaz ha 10 év után fizetnék simán játszhatnék. Az más kérdés hogy játékos nincs, pedig az alapjáték a mai napig ingyenes, de ingyen nem (sem) játszik senki vele, szerintem pár százan lehetnek a szerveren.
  0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?