Pepe után az

Pepe után az "OK" emojit is tiltólistára tette az Overwatch League

A versenysorozat rajongói nem használhatják a szimbólumot a Blizzard arénában. 

Az elmúlt évek során a politikai korrektség az e-sportok világában is megjelent és az Overwatch League különös képen élen jár abban, hogy játékosait megfelelő példaképnek nevelje a fiatal generációk számára. A szervezet motivációi abszolút érthetőek, hiszen egy olyan versenysorozatról van szó, amibe a befektetők több 100 millió dollárt invesztáltak, ráadásul olyan partnerekkel dolgoznak együtt, mint a Coca Cola, az Intel, vagy az Omen by Hp. Ilyen körülmények között egy nagyobb balhé abszolút nem vet jó fényt a ligára és a vele kapcsolatba hozható szervezetekre, xQc tavalyi homofób beszólása például végig ment a mainstream médián is és annak ellenére, hogy a negatív reklám is reklám, Nate Nanzer és a Blizzard hónapokig izzadt az eset elsimításán. Ettől függetlenül az Overwatch League a szigorú szabályrendszer miatt néha hajlamos a túlkapásokra is és akár a legkisebb kihágásért is komoly pénzbüntetést szabnak ki, továbbá olyan értelmetlennek tűnő rendeleteket hoznak, hogy a játékosok és a nézők sem használhatják Pepét, a kedves kis hangulat kifejező békát, mivel gyűlöletszimbólumnak minősül.

Az Overwatch League is beszállt a Pepe the Frog elleni háborúba

Az Overwatch elkészülte óta a Blizzard rendszeresen hangoztatja, hogy milyen fontos számukra a diverzitás a játékban, illetve hogy olyan közösséget szeretnének építeni, ahová bárki nyugodtan csatlakozhat, nemtől, kortól, bőrszíntől, vagy szexuális irányultságtól függetlenül. Ennek köszönhetően a játék hősei rendkívül sokszínűek és több különféle nemzetet, rasszt, testfelépítést képviselnek, továbbá a stúdió megpróbál erélyesen fellépni a toxicitás ellen is, hogy minél kellemesebb légkört teremthessenek a rajongók számára.

Ha azt hittük volna, hogy a hasonló túlkapások már csak a múlt rémálmai, az Overwatch League nemrég emelte a tétet, ugyanis kitiltották a Blizzard Arénából a kézzel formált "OK" jelet, miután egy rajongó a Twitteren tett panaszt, hogy a gesztus kapcsolatba hozható a fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalmakkal. A jel felmutatása egyébként a Los Angeles Gladiators vs. Shanghai Dragons meccs utáni Decay interjún esett meg.

Rod Breslau on Twitter

Blizzard told a fan in the Overwatch League arena they are not allowed to use for its 'association as a white power symbol' after they flashed it on stream and a complaint was made to the OWL account on twitter https://t.co/RMgUEUsBWK

A beszélgetés után nem sokkal a reklamáló rajongó azonnal írt is az Overwatch League-nek, hogy "ki volt az az emberi hulladék, aki felmutatta a fehér felsőbbrendűség jelét az interjú alatt? Remélem kitiltják őt a további mérkőzésekről". Válaszul a szervezők iparági források alapján kitiltották az OK jelet a Blizzard arénából és megmondták a közönségnek, hogy ne használják többször. 

Később jelentkezett az a rajongó is, aki felmutatta a jelet és bocsánatot kért, amiért nem tudta a mögöttes jelentést, illetve kiemelte, hogy semmi rossz indulat nem volt benne. Hozzátette azt is, hogy az OK kézjel régi szimbóluma a behúzott meccseknek a rajongóbázis körében, de így már ő is elfogadhatatlannak tartja a használatát. Érdekesség, hogy az e-sport újságírás fenegyerekének számító Richard Lewis is megjelent a tweet alatt és arról biztosította "bűnösünket", hogy nincs szükség bocsánatkérésre, mivel csak a trollok adtak új kontextust a jelzésnek, amit az idióták előszeretettel hangoztatnak tényként. Mindemellett azt is elmondta, hogy azok számára, akik rendelkeznek némi szürkeállománnyal, a kézzel formált OK szimbólum nem jelent semmi negatívat. 

Az eset persze nagy port kavart a liga rajongóinak körében és vannak akik egyetértenek a Blizzard döntésével, mivel véleményük szerint a fehér felsőbbrendűséget hirdetők, mint például az Új Zélandi templomi lövöldöző, aki 50 emberrel végzett pár héttel ezelőtt, előszeretettel használják az OK kézjelzést. Mások persze teljesen nonszensznek tartják a stúdió és az Overwatch League döntését és azzal védekeznek, hogy a szimbólumnak csak a 4chan trollok adtak új kontextust, plusz ezzel az erővel akár Zenyatta kezeit is át kellene alakítani, mivel azokba is bele lehet látni a negatívat. 

Összességében a Blizzard picit megint túllőtt a célon, bár döntésük a mai világban érthető, mivel amint már említettem, egy közel 1 milliárd dollárt érő versenysorozatról van szó, ami ráadásul görcsösen meg akar felelni a kor szemléletének és a befektetők elvárásainak. Remélem egy nap mondjuk sikerül levetkőzniük ezt a kényszert és energiáikat inkább arra fordítják, hogy élvezhetőbbé teszik a mérkőzéseket, meg végleg kinyírják a GOATS kompozíciót. 

Szerintetek egyébként túlreagálta az OWL, vagy helyes döntést hoztak? 

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

 

Kövess Minket!