"Az Apex Legends a Titanfall 3" - Team HoP Szalam1 interjú

Van-e jövője az Apex Legendsnek? A kialakulóban lévő e-sport játékról beszélgettünk a Team HoP játékosával, Szalam1val.

Az Apex Legends nagyot robbantott, de vajon az e-sport piacon meddig fogja megállni a helyét? Erről beszélgettünk Hunyadi "Szalam1" Jánossal, aki a Team HoP játékosa, és csapatával már elég szép eredményekkel büszkélkedhetnek!

Lehet hosszútávon e-sport az Apex Legends? Nem túl nagy benne az RNG?

Valóban van benne RNG, ez igaz! Ugyanakkor a fegyverek nagyon jól kivannak egyensúlyozva, annak ellenére, hogy vannak mémfegyverek is. Ha egy profi kezébe adsz egy Mozambique-t akkor ő ki tudja hozni belőle a maximumot. A pálya nem túl nagy, ami jó, mert én nem szeretem, ha valaki sokat bujkál és a néző sem azt látja, hanem a sok-sok akciót, ami a kommentátoroknak is jó!

Szerintem el kell tekintenünk attól, hogy szerencsejáték lenne teljesen a BR. Sokszor a leggyengébb fegyverekkel is lehet érvényesülni. Nem egy játékomban maradt nálam csupán Tripletake és RE-45, mégis sikerült lehoznom a játékot. Szerintem fél éven belül a PUBG és a Fortnite szintjére juthat! Minden a játékostól függ, nem a fegyvertől!

Megvannak azok a buildek (gránát, shield, heal), amik kellenek a csatához. A gránátokkal kizónázzuk az ellenfelet, pl. a Thermite-tal, ami folyamatosan sebzi az ellenfelet, miközben felszedheted a társadat. A Shuriken a játékosok megbénítására alkalmas, sőt lerobbantod a páncélját és még lassítod is! Az külön öröm, hogy rá tud ragadni, ami igen bosszantó tud lenni az ellenfelünknek. A sima gránátot annyira nem preferálják a profik, mert csapatszinten sok előnye nincs, de az igaz, hogy nagyon sokat sebez, ami nyilván számít.

A shieldekből a végjátékban már nincs sok, hiszen nincs időnk már töltögetni, folyamatosan futásban és rajtaütésben vagyunk, ehhez pedig inkább gránátok kellenek!

Hogyan lehet versenyezni jelenleg? Milyen formátumok vannak?

Van a Fragmaraton. Itt X belül a legjobb meccseket streameled / videót készítesz, és ez alapján látják, hogy mennyire vagy jó, és hogy mennyi pontot adtál le, így ellenőrzik le.

Ott van az ESL Format, ahol 60 percen belül a 2 legjobb meccset, amit csináltál kell beküldeni, viszont, hogy ne legyen csalás kapsz 1 kódot, amit be kell írni chatre és annak is benne kell lennie a vidiben. A döntőig a játék Bo2, a döntő pedig Bo3. 

A legjobb pedig a League Matches. 100 csapat egyszerre fent a discordon. Visszaszámol a DC-n egy bot és mindenki rányom arra, hogy a “Ready” és így összedob a többiekkel. Ebben a formatban top20-ból legjobb 6-ba sikerült bekerülni. Ha nem dob össze elég csapatot, akkor a bot újabb számolásba kezd (legalább nyolcnak kell lennie).

Nekünk legutóbb fragmaratonban sikerült nyerni. Kettőt játszottunk, amiből az első volt a legjobb, így azt adtuk be. 228 ponttal lettünk elsők végül! Ezután kaptunk egy meghívást a Professoionl Series-be. Ott csak az első 5 jutott tovább, mi 15.-ek lettünk sajnos. Az Invitational-be már olyan csapatok voltak mint a Liquid vagy a Rogue. Megpróbálhatjuk még egyszer, szóval még nincs veszve minden!”

Hogy állt össze a csapat?

Ez egy érdekes story. Twitch chatemen találtak meg először és látták, hogy szívesen mennék ESL versenyekre. Elsőre 18.-ak lettünk 223 csapatból! Ekkor mondtam nekik, hogy szívesen folytatnám velük. Meginvitáltak az N6-ba, hogy ott folytassuk a játékot. Egy ideig így játszottunk, de aztán a harmadik tagunk, Márk inaktívvá vált, így Balázzsal magunk mellé vettünk reenare-t. Közben Link megkeresett minket a HoP-tól, hogy csatlakozzunk hozzájuk. Elég jó ajánlatot tettek és úgy voltunk vele, hogy miért is ne. Az is sokat nyomott a latba, hogy az N6-nál nem kaptunk sok figyelmet. A szerződésről nem beszélhetek sokat, de az biztos, hogy hamarosan bootcampelni fogunk Pesten!

A karakterek összeállítása nem túl uncsi? Folyton csak Wraith, Lifeline..

Ez igaz, valóban sok olyan karakter van, ami nem elég erős a fentebb felsoroltakhoz képest. Gibraltar és Caustic inkább hátráltatja a csapatot, mintsem hogy segítse őket. Viszont, minden karakternek megvan a maga kameraállása. Ezt úgy kell érteni, hogy pl. Pathfinder 2 méter magas, így 2 méteren van a kamerád, ez érződik és a közelharci lehetőségekben nagy hasznát tudod ennek venni, ami persze lehet hátrány is, de Pathfinder esetében nem, mert vékonyabb karakter, mint Giblaltar vagy Caustic. Az utlija nagyon gyorsan tölt, és az egész csapatot mobilissá tudja tenni a kötelekkel. Az pedig, hogy tudjuk, merre érdemes mozogni az egyik legjobb képesség! 

A Wraith portálok jók, de ezen kívül sokat nem tesz hozzá a csapatjátékhoz. Neki nyilván az az előnye, hogy nehéz eltalálni. A Lifeline a csapat szíve! Nemcsak hogy gyorsabban húzunk fel mindenkit, de a drónocska még fedezéket is ad! Arról már nem is beszélek, hogy 25 százalékkal gyorsabban healel, így a harcokba is hamar vissza tud térni. Az ultiját tekintve is az egyik legjobb. A Care Package-ben 3 item található, amely általában elég jó lootot ad. Elképesztően hasznos!

Az új karakternek lehet esélye betörni?

Érdekes kérdés. Először kitérnék a három legjobb karakterre, Wraith, Lifeline, Bangalore. Első kettőről már volt szó. Bangalore elképesztően hasznos, a füstök, és az ultija a zónázásra és menekülésre is alkalmas. Ha fragmaratonra mész, akkor Pathfinder, Octane, Lifeline felállás, avagy Lifeline, Pathfinder, és Bloodhound trióval érdemes menni! De miért is? Ilyenkor időre megy az egész, és ezek a karakterek a legjobb nyomkövetők és gyorsak is. Pl. ha Bloodhound felmegy a lufira, akkor jó messziről ki lehet szúrni az ellenfelet.

Milyen jövőt jósolsz az Apexnek?

Szerintem erős lenne azt mondani, hogy lenyomná a PUBG-t és a Fortnite-t, viszont simán felhozhatja magát arra a szintre. Az első hónapra óriási hype és gazdasági növekedést mutatott a játék. Nagy előnye volt az Apexnek, hogy ez egy Titanfall játék alapvetően, és nincs sok különbség a két játék között! Nem kellett a fejlesztőknek annyit dolgozni, így alapból elég stabilan indult és nem kellett csalódni az embereknek, amikor elkezdek vele játszani. Idézőjelbe téve, ez a Titanfall 3!  

Mi lesz a legközelebbi verseny, ahol nézhetünk titeket?

Ma este 7 órától Apex.Pro EU League-n fogunk részt venni! Szurkoljatok nekünk!

A Team HoP Apex rostere: 

  • Hunyadi "Szalam1" János
  • Gede ''B4lag3'' Balázs
  • Fekete''reenare'' László
  • Szabo ''LiNk'' Gábor - menedzser

Nézd meg szalami1 élő videóját a www.twitch.tv weboldalon

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

  

Kövess Minket!