Fejlesztői szemmel a Hearthstone meta változásairól

Fejlesztői szemmel a Hearthstone meta változásairól

Jól kiegyensúlyozni a különféle deckeket roppant nehéz feladat, a miértekre pedig egyenesen a játék vezető dizájnere válaszol.

A Hearthstone metában csak az konstans, hogy folyamatosan változnia kell. A közösség gyakorta felhördül a Blizzard fejlesztői által hozott döntéseken -és e téren a kommunikációs szakadék még mindig fennáll-, ugyanakkor pozitív csalódás, amikor azt tapasztaljuk, hogy a fejlesztők nem restek megosztani véleményüket a nagyközönséggel. Cikkünkben Iksar, a játék egyik vezető dizájnerének az aktuális metával kapcsolatos gondolatait tolmácsolnánk felétek.

Betekintés a kulisszák mögé

Minden nap rátekintünk az aktuális erőviszonyokra. Az első napon a Bomb Warrior vitte a prímet. Figyelembe vettük a népszerűségét, a győzelmi arányát, az összecsapások végkimeneteleit, majd az adatok elemzésén túl magunk is kipróbáltuk, hogy milyen érzés vele, illetve ellene játszani. Aztán következett a Rogue, a Druid, majd ismét a Rogue, aztán ezek kombinációja, illetve a Hunter, -ami az élre tört győzelmi arány tekintetében. Mindent átbeszéltünk, ha egy-egy osztálynál a módosítás gondolata szükségesnek tűnik. Így teszünk minden deckkel, -még akkor is, ha nyilvánosan nem teszünk közzé erről semmi információt.

A Rogue helyzete

A Rogue az egyik olyan osztály, amire különös figyelmet fordítunk. Ennek az az oka, hogy bár a legjobb Rogue deckek is a legjobb és a negyedik legjobb archetípus között ingáznak, de egyúttal ez az osztály, ami a legkisebb arányban találkozik rossz matchuppal. Amikor egy pakli 53% körüli győzelmi arányt produkál, és csak pár olyan matchup van, ahol 50% alatt teljesít, akkor nagy esély van arra, hogy a meta az adott pakli köré stabilizálódik. Az érem másik oldala a Warrior, ami egyes helyzetekben bravúros 55% körüli arányt hoz, máskor pedig csak 45%-ot. Tulajdonképpen ez az a differencia, ami a meta változásának indikátoraként szolgál.

Az adatokról

Természetesen nem minden az adatokon múlik. Sok esetben érzéstől is függ. Egyik faktora annak, hogy milyen érzés egy pakli ellen játszani, hogy mióta létezik. Például ha X pakli a csúcson van egy hétig, akkor két hónap elteltével a játékosok valószínűleg már nem fogják úgy érezni, hogy még mindig az a legjobb. Az idáig kiadott kiegészítők alatt lehetőségünk volt megfigyelni, hogy milyen az, amikor a meta képes a változásra, és milyen az, amikor beáll. A Shudderwock és az elpusztíthatatlan Lifestealing fegyver esete példa arra, amikor az adatok helyett érzésből döntünk.

Végül pedig arra is kitért, hogy a kommunikáción mindenképp szeretnének javítani. Állítása szerint egy adott döntés megszületését követően elkészül a hivatalos bejegyzés, ezt több nyelvre lefordítják -ami körülbelül egy hetet, ezenfelül esetenként még pár napot vesz igénybe-, majd megosztják velünk. Tehát ha eldöntötték, hogy kiadnak egy frissítést, akkor arról hét napon belül tudni fogunk.

Hasznos volt számodra ez a rövid összefoglaló az újraegyensúlyozási folyamatokról? Ennek ismeretében van olyan eleme a folyamatnak, ami még mindig nem világos a számodra?

OSZD MEG VELÜNK VÉLEMÉNYEDET KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!