Ártanak-e a játékok a hétköznapi vezetésünknek? - Bereznay Danival beszélgettünk

Ártanak-e a játékok a hétköznapi vezetésünknek? - Bereznay Danival beszélgettünk

Kanapéból a volán mögé, a számok szerint nem mindig jó döntés.

A videojátékok és az e-sportok elfogadottsága bár rengeteget javult az évek alatt, sokak szemében azonban valószínűleg sosem lesz teljesen hétköznapi tevékenység. Arról pedig csak legmerészebb álmaimban tudok gondolni, hogy valaha is e-sport legyen az olimpiai bemutató sportágak között. A leginkább még mindig az erőszak és a valós életre gyakorolt negatív hatások szúrják sokak szemét, ezen valószínűleg a legfrissebb kutatás sem fog segíteni.

Ma már a különböző versenyjátékok is egyre nagyobb részét képezik az e-sportnak, hogy mást ne mondjak a királykategória, a Forma-1 is képviselteti már magát az e-sportok világában. Ráadásul az F1 Esports Series magyar pilótával is büszkélkedhet, hiszen Bereznay Dani tavaly a Mercedes AMG Petronas színeiben versenyzett, a szezont pedig a rendkívül előkelő második helyen zárta. Vele beszélgettünk egy friss felmérés eredményeiről, ami a versenyjátékok valós életre gyakorolt hatását vizsgálta.
A statisztika szerint azok a vezetők akik szabadidejükben egy Need For Speed vagy egy Forza játék előtt kapcsolódnak ki, azok sokkal nagyobb valószínűséggel okoznak balesetet az utakon. A megkérdezettek minden ötödike szerint volt már arra példa, hogy a játékban látott mozdulatokat és manővereket próbálta leutánozni a valós életben. Mondanom sem kell, hogy ez mennyire veszélyes és nem csak a saját, de az utakon lévő összes többi ember életét is veszélyezteti az, aki ilyennel próbálkozik. Az is kiderült, hogy a gamer sofőrök átlagosan kétszer nagyobb valószínűséggel voltak érintettek közúti balesetekben és persze többször is kaptak bírságot gyorshajtásért.

"Sajnálom, hogy a statisztikák azt mutatják, hogy a játékosok rosszabbul vezetnek. Ugyanakkor teljesen logikus és érthető. Főleg a nem élethű játékok esetén, mint pl. a Need for Speed vagy a Grid, könnyen elhihetik, hogy a valóság is így működik. Főleg néhány Ken Block YouTube videó megerősítése után, nem lezárt területen, rossz abroncsokkal, kormányművel, felfüggesztéssel és teljes mértékben hiányos tudással próbálják meg kivitelezni a játékokban látottakat. A fiatalok ilyenek, sajnos ez van. Mindig is lesznek óvatosabb és magukat vagányabbnak érző emberek is."

A Mercedes 2018-as F1 Esports Series csapata (Forrás: facebook.com/dani.bereznay)

A Carwow részletes tesztjei alapján viszont az is kiderült, hogy a gamer vezetők nagyobb tehetséggel és magabiztossággal ülnek volán mögé. Ők a maximálisan megszerezhető 10 pontból átlagosan 8,7-et gyűjtöttek, míg azok a sofőrök, akik nem játszanak "csak" 7,8-at.

"Elég visszafogott ember vagyok, vigyázok az egészségemre, számomra az a legfontosabb. Még a város levegőjét és a számomra ismeretlen gyógyszereket is utálom, ez talán már a ló másik oldala. Én úgy érzem, hogy nekem a játékok, leginkább persze a szimulátorok segítettek. A pedált és a kormányt finomabban kezelem, előretekintőbb vagyok, értem a fizika törvényeit és mivel a virtuális világban már sokszor csúsztam meg, a valóságban nem lennék annyira meglepődött, mint egy átlag sofőr.Összességében úgy gondolom, hogy átlagtól jobbak a reflexeim. Én is lehetnék rosszabb, és kipróbálhatnék hülyeségeket, ha például anyukám Peugeot-járól azt hinném, hogy egy F1-es gép. De tudom, hogy nem az és remélem, hogy a fiatalok is hamar megérnek majd és egyre többen gondolkodnak majd így."

Danihoz hasonlóan, a felmérésben részt vettek is remélik, hogy a negatív statisztikák rövid időn belül változni fognak, sőt, elmondásuk szerint az sem ártana, ha az egyes fejlesztők és kiadók jobban felhívnák a figyelmet arra, hogy amit a játékban látsz, azt ne próbáld ki az utakon.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!