Hirdetés

Mi fán terem egy e-sportpszichológus? Kovács Kristóf interjú

orobeRto | 19/07/16 12:56
Cikk mentése

A Mindset Pszichológia Sportpszichológia rovatának vezetője már foglalkozott magyar e-sportolókkal is.

Hirdetés

Érdeklődéssel figyeljük, hogy egyre több nemzetközi e-sport csapat igazol sportpszichológust a háttérstábjába. Legutóbb a MIBR, korábban pedig az ENCE tett így. Megkerestük a Mindset Pszichológia Sportpszichológia rovatának vezetőjét, Kovács Kristóf pszichológust, hogy röviden avasson be minket ennek a szakmának a rejtelmeibe, és azt is megkérdeztük, hogy dolgozott-e már együtt magyar e-sportolókkal?

Konkrétan miben segít a sportpszichológus a játékosának, játékosainak?

Szinte mindenben. Az első találkozások mindig az állapot- és igényfelmérésről szólnak. A pszichológus és a sportoló/esportoló közötti bizalmi kapcsolat kiépülése mellett fontos szerepet kap, hogy a két fél együttesen kitűzzön egy terápiás célt. Amiben az esportoló fejlődni szeretne, abban segít a pszichológus. Természetesen a foglalkozások során észre vehet a pszichológus olyan témákat, amelyekkel fontos lehet foglalkozni még.

Milyen helyzetek fordulnak elő, amiben szükség van erre a támogatásra, segítségre?

Véleményem szerint minden olyan helyzetben fontos lehet, amikor egy esportoló észrevesz valamilyen elakadást, amely befolyással van a teljesítményére. Lehet ez magánéleti krízis, hullámzó vagy visszaeső teljesítmény vagy akár gyakori tilt állapot.

Hogyan kezeltek valakit, akinek túl sok az önbizalma, vagy éppen ellenkezőleg, túl kevés?

Mindkettővel az a probléma, hogy a sportoló nem látja reálisan a saját teljesítményét és ezáltal nem tudja megfelelően azonosítani a csúcsteljesítményhez és a sikerhez vezető tényezőket. Egyébként én nem gondolom, hogy túlzott önbizalom létezik. Inkább egy olyan szintje van önbizalomnak, amely másokban félelmet vagy félelemmel teli tiszteletet parancsol. Pszichológiában az önbizalom megfelelője az énhatékonyság-érzés, ez jobban rá is világít arra, hogy miként segíthetünk egy esportolót az önbizalmának növelésében. Meg kell keresni és rá kell világítani azokra a játékelemekre, amelyekben ő jó, hatékony, sikeres tud lenni. Mivel a legtöbb e-sport csapatsport ezért azáltal is növelni lehet egy-egy játékos önbizalmát, ha megtaláljuk a helyét, a szerepét csapaton belül. A csapat sikeressége növelheti az énhatékonyság-érzést.

Kovács Kristóf, a Mindset Pszichológia Sportpszichológia rovatvezetője

Játékos elmondásokból kiderül, hogy akkor jön a képbe a sportpszichológus, ha motivációs gondok merülnek fel. Mivel lehet ilyenkor motiválni, vagy hogyan lehet visszaállítani az eredeti állapotot?

Úgy általánosságban igaz, hogy az esetek nagyobb részében akkor fordulnak az emberek pszichológushoz, amikor valamilyen problémájuk van. A sportolókkal kapcsolatban is megjelenik, hogy az utolsó pillanatban, egy nagy verseny előtt vagy egy sérülés okán keres fel a játékos vagy az edző egy szakembert. Ekkor egyfajta tűzoltás jelleggel történik a beavatkozás. Ezzel kapcsolatban szerintem érdemes kiemelni, hogy probléma fennállása nélkül, a teljesítmény javítása érdekében is igénybe lehet venni egy pszichológus támogatását. A motivációs problémák kapcsán segíthet, ha a sportoló kicsit visszatekint, hogy miért is kezdett el játszani, mikor volt még meg a játék öröme, miből fakadt ez – tehát érdemes a belső motivációs tényezőket feltárni. Ezt akár segítheti egy célállítás is, amelyből a sportoló új erőt és motivációt meríthet.

Foglalkoztál már magyar e-sportolókkal?

Foglalkoztam párhuzamosan három esportolóval, akik nem sokkal korábban még csapattársak voltak, azonban egy belső konfliktus miatt az egyikük csapatot váltott. Érdekes volt hallgatni, hogy miként élték meg a felek a viszályt és ki mit gondol arról, hogy az egyikük emiatt távozott a csapattól.
Volt egy olyan srác is, aki különösebb cél nélkül játszott, azonban a közös célállítás során kitűzte maga elé, hogy esportolóvá szeretne válni. Mindezt úgy, hogy elég rövid, 8 hónapos határidőt adott magának erre. Átbeszéltük még, hogy miket kell ehhez megvalósítania, milyen lépcsők vezetnek a legmagasabb ligába, és azt is, hogy ezekhez milyen lemondásokat kell életbe léptetnie. Mindezeket pedig elkezdte végrehajtani, ami számomra is remek érzés volt.

A legtöbb e-sportoló otthonról, vagy gaming házból játszik. Adj tanácsot nekik, akiknek még nincs a stábjában egy sportpszichológus. Milyen egyszerű, de akár otthon is gyakorolható módszer van arra, hogy mentálisan épp és kiegyensúlyozott versenyzők maradhassanak?

Egy esportolóval foglalkozó szakembernek nem célja, hogy a játékos gyerekkori traumáit vagy magánéleti válságait feltárja – csak abban az esetben, ha ezt az esportoló is igényli. A szakember abban tudja segíteni az esportolót, hogy kihozza magából a maximumot, az ehhez szükséges elemeket azonosítsa és fenntartsa a folyamatos fejlődést. Mindezt olyan technikák segítik, amelyeket, ha megtanul az esportoló, akkor azt a későbbiekben saját maga is alkalmazni tudja otthon, LAN versenyen vagy bármilyen gyakorlás és verseny során. Mindemellett a hétköznapi élet vezetését és problémáinak megoldását is segítheti. A különböző relaxációs és légzés gyakorlatok kifejezetten hasznosak tudnak lenni annak érdekében, hogy az esportoló pihenni tudjon vagy két mérkőzés között mentálisan felfrissüljön és a legmagasabb fokon tudjon koncentrálni. Ugyanezt segíthetik a pozitív belső beszéd kialakítását segítő gyakorlatok is.

Ha bővebben is kíváncsiak vagytok Kristóf magyar e-sportolókkal végzett munkájára, akkor az alábbi linkre kattintva olvashatjátok el írását!

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Hirdetés
Légy Te az első hozzászóló!
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?